karolmax Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Witam! Kompletuje moj pierwszy zestaw na sandacza. Wedzisko i kolowrotek juz mam. Podobnie przynety. Tam gdzie lowie dno jest usiane kamieniami. W zwiazku z tym potrzebuje plecionki na tyle silnej abym mogl rozginac haki. Oczywiscie, jezeli to wogole mozliwe . Glowki ktorych bede uzywal to 8-20 gram Gamakatsu w rozmiarach 5/0-6/0. Jaka wytrzymalosc powinna miec plecionka aby mogl rozgiac takie haki? Uzywam tylko PowerPro. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 15lb wystarcza na początku aby takie haki rozgiąć ale p?łźniej to mo?źe być problem jak straci na wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 to moze 65 lb, powinna dlugo trzymac parametry ... chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Tiaaaaaa zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Wg mnie je?źeli jest szansa ciągnąć w przeciwnym kierunku, ni?ź była prowadzona przynęta, to 15LB da radę. Gorzej, jeśli zaczepiliśmy tak, ?źe trzeba rozginać ciągnąc w tą samą stronę :/ I dodatkowo bardzo du?źo zale?źy od grubości samego drutu oraz wyprofilowania haka. Ja częściej łowię mustadami i pamiętam, ze kt?łraś seria (classic lub eagle) jest z cieńszego drutu i rozgina się dość łatwo. Dla por?łwnania v-point dragona w rozmiarze 5/0-6/0 często wygrywają nawet z PP 20lb ale są zupełnie inaczej wyprofilowane, a do tego grubsze ni?ź mustady. I jeszcze jedna wa?źna rzecz - jak łowisz w kamieniach, to często gł?łwka będzie wpadać między kamienie, a na to ju?ź ?źadna plecionka nie pomo?źe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Nie wygra z zaczepem, gdy gł?łwkę zaklinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Jak sa kamienie i masz zamiar stosowac taka taktyke (cokolwiek dla mnie niejasna) to zalecam zastosowanie przyponu z FC. Bedzie wolniej niz plecionka przecieral sie w kontakcie z kamieniami. A jaka moc linki ? 65 z pewnoscia bedzie dobre.Ale jak chcesz ciut cieniej to sprobuj 30 lub 20.Nizej bym nie szedl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 to zale?źy jeszcze jaki FC, kiedyś kupiłem taki badziew Berkleya w PL to jak łowiłem na racicznicy to po 3 rzutach w palcach się rwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 to zale?źy jeszcze jaki FC, kiedyś kupiłem taki badziew Berkleya w PL to jak łowiłem na racicznicy to po 3 rzutach w palcach się rwał Takiego to nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 to zale?źy jeszcze jaki FC, kiedyś kupiłem taki badziew Berkleya w PL to jak łowiłem na racicznicy to po 3 rzutach w palcach się rwałbylo kupic o mocy 150 lb, moze by wytrzymal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 to zale?źy jeszcze jaki FC, kiedyś kupiłem taki badziew Berkleya w PL to jak łowiłem na racicznicy to po 3 rzutach w palcach się rwałbylo kupic o mocy 150 lb, moze by wytrzymal W PL to w kilogramach podaja. czyli zgodnie z dobrymi praktykami przyjetymi przez fachowcow z branzy : 150 lb = 150 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Na rzece dopiero 30 lbs Power Pro dawało radę. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 bylo kupic o mocy 150 lb, moze by wytrzymal jak będę chciał kawałek kabla, to w sumie nie muszę iśc do wędkarskiego, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 no pewnie, ze nie ... zakupy sznurka do rozginania kotwic mozna wykonac w OBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zazwyczaj lowie z brzegu. Tak wiec bede rozginac haki w tym samym kierunku, w ktorym sciagam przynete. Natomiast co do taktyki lowienia. Definitywnie przewazac bedzie klasyczny opad. Ale troche sie oczytuje i widze, ze wiele osob stosuje szuranie po dnie. Jak wybadam dno i zobacze, ze sie tak nie da, to zostanie tylko wspomniany opad. Co do hakow Mustada to dzieki. Sprawdze i porownam cenowo z Gamakami. Co do pletki to sie zdecyduje na 20 lbs lub 29 lbs. wielkie dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Wejdzie oł?łw w kamienie nie ma szans mo?źe być i 150 lb dna nie ruszysz, jak karcze itp to mo?źna rozhartować hak wtedy to i 15 20 lb da rade ale po drodze mogą strzelać agrafki i krętliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Tak sobie myślę, dlaczego prawie wszyscy myślą, ?źe w takich łowiskach aby złowić sandacza to trzeba gumować. Jak masz takie łowiska z kamieniami itd., zastosuj wahadło, jak je umiejętnie poprowadzisz wyniki będą takie same jeśli nie lepsze. Przynajmniej tylu przynęt nie stracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Janusz, jakbyś historii nie znał. Ilu ludzi łowiło sandacze na spina, w stojącej wodzie, nim nastała gumowa epoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Janusz, jakbyś historii nie znał. Ilu ludzi łowiło sandacze na spina, w stojącej wodzie, nim nastała gumowa epoka? Nie wiem ilu Ale myślę, ?źe trzech na pewno; Ty, Władek i Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Tak sobie myślę, dlaczego prawie wszyscy myślą, ?źe w takich łowiskach aby złowić sandacza to trzeba gumować. Jak masz takie łowiska z kamieniami itd., zastosuj wahadło, jak je umiejętnie poprowadzisz wyniki będą takie same jeśli nie lepsze. Przynajmniej tylu przynęt nie stracisz. Tak,tylko trzeba jeszcze umiejętnie poprowadzić mało kto potrafi dziś u?źywać wahadełek - wystarczy nad wodą się rozejrzeć. Co do samego tematu to VMC ma serię nieco bardziej miękką, idealnie nadaje się do tego typu zastosowań. Ja bym szedł w tym kierunku. Z mojej praktyki wynika ?źe i tak 70% zaczep?łw da radę odstrzelić. Mocna linka mo?źe podnieść ten wynik o kilka procent. Ze stratami i tak trzeba się pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Nie wygra z zaczepem, gdy gł?łwkę zaklinuje tak jak popus mowi, nawet 100LB linka nie umozliwi ci ZERWANIA OLOWIU z glowki gdy sie zaklinuje pomiedzy kamieniami a w zdecydowanej wiekszosci przypadkow tak wlasnie dziala mechanizm zaczepowy kamieni z drugiej strony - w zasadzie tylko plecionka ULATWIA wybicie przynety z kleszczy kamiennych poprzez kilkukrotne podszarpywanie przynety - niestety trzeba miec wprawe i wiedziec jak to zrobic bo ... zamiast odzyskac przynety mozna... zlamac kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 niestety trzeba miec wprawe i wiedziec jak to zrobic bo ... zamiast odzyskac przynety mozna... zlamac kija No nie wiem Ja wedka nigdy nie szarpie jak mam zaczep. Klade kij i podszarpuje linke dlonia. Kiedys ruszylem w ten sposob duzy glaz ... no i odczepilem VMC powiadacie... Ok, te tez sprawdze. Co do blachy, to bardzo lubie lowic blacha... z opadu I mam calkiem dobre wyniki. Przede wszystkim pozna jesienia, a nawet zima. Tak bylo w tym roku. W grudniu lowilem szczupaki tylko na bardzo wolno podbijane blachy. Na sandacza to troche mi szkoda blach. Mam kilka ulubionych i nie zamierzam ich poswiecac na oltarzu nauki sandaczowania. Moze jak juz dno opukam to wtedy pobawie sie blachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 karol nie chodzi o ciaganie kijem na maxa a conajwyzej delikatne rytmiczne podszarpywanie. cos troche mocniejszy dropshot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ok. Zle zrozumialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Nie wygra z zaczepem, gdy gł?łwkę zaklinuje tak jak popus mowi, nawet 100LB linka nie umozliwi ci ZERWANIA OLOWIU z glowki gdy sie zaklinuje pomiedzy kamieniami a w zdecydowanej wiekszosci przypadkow tak wlasnie dziala mechanizm zaczepowy kamieni z drugiej strony - w zasadzie tylko plecionka ULATWIA wybicie przynety z kleszczy kamiennych poprzez kilkukrotne podszarpywanie przynety - niestety trzeba miec wprawe i wiedziec jak to zrobic bo ... zamiast odzyskac przynety mozna... zlamac kija A to ju?ź Mifku zale?źy od dw?łch rzeczy: - siły ciągnącego- wielkości kamienia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi