Skocz do zawartości

Prawidłowe założenie rolki RYOBI/SPRO

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś z kolegów wrzucić fotkę założonej prawidłowo rolki w RYOBI/SPRO. Niby zakładałem dziesiątki razy ale im dłużej się zastanawiam tym większa niepewność, może pomeczowe chwilowe zaćmienie...  :D Fotki w sieci też nie są jednoznaczne... 

Dzięki serdeczne za fotkę. Wprawdzie znalazłem już rozwiązanie (okazało się, że mam nowego, nieużywanego Team dragona FD935iZ o którym zapomniałem - chyba teraz na sprzedaż bo za dużo kołowrotków) ale taka fotka na forum zawsze się przyda bo będzie można zajrzeć w razie potrzeby.

• 2 lata później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat . U mnie w niedzielę łożysko umarło . Wczoraj zakupiłem i zabrałem się do składania no i nie chodzi tak jak powinno . Po pierwsze czuć pod obciążeniem ,że ,,szura,, po drugie widać ,że jest luz wzdłuż osi tak jakby brakowało jakiegoś elementu . Bardzo proszę o wyrozumiałość bo jedyny kołowrotek jaki otwierałem to czapla w 1990  a ten jest drugi gdzie odkręciłem śrubkę od rolki i wyjąłem bebechy .

Chronologicznie wyglądało to u mnie tak :

post-64797-0-53430700-1600892168_thumb.jpg  

post-64797-0-17644900-1600892224_thumb.jpg

post-64797-0-42161600-1600892278_thumb.jpgpost-64797-0-15537100-1600892299_thumb.jpg

Za chwilę wstawię resztę bo coś mnie nie chce ze zdjęciami puścić .

Edytowane przez sero1975

Taka była kolejność wykręcana   :

post-64797-0-99656500-1600892943_thumb.jpg

Łożysko było schowane rolce i szersza strona rolki była od strony śruby .

Schemat i  zestaw części :

post-64797-0-98510800-1600893285_thumb.jpg

post-64797-0-91333400-1600893333_thumb.jpg

Panowie pomóżcie . Co zepsułem lub zgubiłem ? ;).

ps . kupiłem go jako używkę i chodziła dobrze

ps2., mogło mi coś wylecieć przy rozbiórce w dosyć ciemnej jak na takie roboty kuchni .

ps3. jak zaznaczyłem wcześniej nie mam o majstrowaniu przy kołowrotkach bladego pojęcia dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

ps4 oddałbym go na serwis ale w Krakowie z tym bardzo krucho a bardzo by mi się on przydał na weekend

ps5 pomóżcie mi go uratować bo fajnie chodzi i lubię go :)

Taki dość duży (o średnicy całej rolki) plastikowy lub teflonowy krążek grubości ok. 0,1-0,5 mm pełniący funkcję ślizgu, umieszczany z jednej strony rolki.

Ze schematu wynika, że nawet uwzględniając sam korpus rolki to cały zespół tworzy 6 elementów, na twoim zdjęciu są 4. Z tego rysunku poglądowego trudno coś wywnioskować, nie mam takiego młynka żeby sprawdzić, ale na zdjęciu nie widzę takiego elementu o którym pisze, a jest on często spotykany w rolkach, jego brak to objawy właśnie takie jak opisałeś: zwiększone tarcie i opór, jakby chrobotanie i lekki luzik na rolce.

Może bardziej pomogą koledzy, którzy mają ten kołowrotek.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...