Ugly Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Pewien bardzo znany pisarz miał niezbyt pochlebną opinie o Polakach Ostrzegam wrażliwych - padają mocne słowa pod naszym adresem <_< Zagadka: kto jest autorem poniższych cytatów: „osobiście niemiałbym nic przeciwko zrobieniu porządku przez wyrżnięcie wszystkich Polaków(…) bo to najbardziej reakcyjna i rasistowska swołocz”Dla Polski nie ma miejsca na ziemigdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze (o Polsce)Polska to irytujacy obszar miedzy Niemcami i RosjaPolska to „odbytnica świata”Przyznaję się, na polskość jestem alergiczny. (...) Polak musi być świnią, ponieważ się Polakiem urodziłUP.S.: nagroda: znaczące mrugniecie okiem użytkownika @Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Waldemar Łysiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Kolego Duce ! Wiesz, że dzwonią, ale kościół nie ten. Łysiak wielokrotnie cytował tego pisarza i stąd pewnikiem Twoja pomyłka U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 To nie pomyłka, napisałem tak z premedytacją. Łysiaka cytaty z Miłosza były na tyle 'twórcze' że można je mu przypisać. Ale żeby zaraz go nazwać 'znanym pisarzem'...kolego Ugly, no ja proszę A teraz poproszę o obiecane znaczące mrugnięcie okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 A więc zagadka rozwiązana ! Autorem powyższych cytatow jest Czesław Miłosz Nie ma co sie dziwić, sam określał się jako kosmopolityczny Litwin Kolego Duce ! Niewatpliwie zagadkę rozwiązałeś ! Nie będe wdawał się, z całym szacunkiem, w polemiki na temat pisarstwa Łysiaka, aczkolwiek Twoją tezę uważam za nieuprawnioną. Prześmiewczo odpowiem, że Nobla jeszcze niema, ale nakłady jego(Łysiaka) książek coś chyba mówią. Czy z Łysiaka? Niekoniecznie - wszystkie dostępne są w Internecie a np pierwszy z Jerzy Giedroyć, Czesław Milosz Listy 1964-1972 Odnośnie Miłosza to jeszcze wierszem polskiego poety Herberta go: Chodasiewicz Mój znajomy z antologii rymujących Słowian(nie pamiętam jego wierszy lecz pamiętam ze tam była wilgoć) swego czasu nawet sławny a za sławą umiał się uwijać nic w tym złego ale jaka była jego entelechia odpowiemy był hybrydą w której wszystko się telepieduch i ciało góra z dołem raz marksista raz katolik chłop i baba a w dodatku pół Rosjanin a pół Polak Na początku i na końcu jego sztuki jest zdziwienie że urodził się że zaistniał Chodasiewicz pod gwiazdami gorzej było już z innymi zdziwieniamiz tożsamością ze wspólnotą z korzeniami sam nie wiedział kim był - Chodasiewicz i przez wszechświat od narodzin aż do zgonu na wzburzonej fali płynął na kształt glonu Pisał wiersze Chodasiewicz raz przepiękne a raz złete ostatnie także mogą się podobaćjest w nich wszystko co być musi - melancholiapatos liryzm doświadczenie groza czasem wielki płomień z niego bucha nad wieloma jednak ciąży duch sztambucha Chodasiewicz pisał także prozą - żal się Boże o dzieciństwie a to było nawet ładnie lecz przykładał się przesadnie do zagadnieńSwedenborga godził z Heglem i czort wi co był jak student który czyta w kółko parę książek niedokładnie Byl z natury emigrantem tak jak ktoś rodzi się powiedzmy draniem świętym lub artystąsam szaraczek drugostolny miał krewnego ten z kolei był baronem lub kimś koło tego mówił tedy o nim Chodasiewicz bardzo ciepło i podziwiał jego fumy jego skłonność do zadumy że tak tworzył po francusku żył w Paryżu miał kochanki Emigracja jako forma egzystencji rzecz ciekawa bez przyjaciół i bez krewnych pod namiotem żyć bez sankcji obowiązków każdy przyzna że na barkach ciąży nam ojczyzna mroczne dzieje atawizmy rozpacz znacznie lepiej w lustrach żyć bez trwogiMereżkowski gada przez sen Zinaida pokazuje ładne nogi Wreszcie umarł Chodasiewicz w jakimś stanie Oregonie za górami za lasami całkiem umarł i ogarnął jego ciało silne wielki tuman jego rechot rymowany zza obłoków Na koniec Nagroda dla Kolegi @Duce13: U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi