Skocz do zawartości

Jezioro Wulpińskie

Xeo

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem, przeczesywałem czeluście forum i internetów ale za dużo aktualnych informacji o jeziorze nie znalazłem.

W Lipcu wybieram się nad Jezioro Wulpińskie (miejscowość Majdy) na tydzień i szukam szerszych i aktualniejszych informacji na temat rybostanu. 

Ktoś coś może pomoże? 

Ja za wiele na tej wodzie nie łowiłem ale w tej zatoce po prawej miałem ostatnio dwie 80-tki a co do okoni to okolice ośrodka copernicus( zasłyszane od miejscowych) i w tamtych okolicach również trafiałem 80+. Wszystko było w okolicach trzcin i podwodnej roślinności. Więcej nie pomogę bo byłem tam tylko kilka razy i to na krótko.

• Like 1

Witam,

koledzy, nie zakładam nowego tematu tylko podpinam się pod istniejący.

Czy macie jakieś informacje, czy coś możecie powiedzieć o tym jeziorze, ale od strony Dorotowa? Na mapie batymetrycznej wygląda na mało atrakcyjne, od brzegu, bo równiutko i powoli schodzące dno. Ale są dwie wyspy niedaleko. Może w ich okolicy? Ktoś coś tam próbował? Jakieś rady odnośnie zarówno spinningu jak i białej ryby?

Pozdrawiam

Bartłomiej

Cześć,

dzięki za odpowiedź. Będę miał łódkę do dyspozycji oraz deepera. Przyznam się szczerze nigdy nie używałem jeszcze echosondy :). A dno w tym zbiorniku jest mocno zarośnięte? Można bez obawy rzucić feedera na grunt? Czy, jak na jeziorze Wydmińskim, tylko spławik?

Dzięki za odpowiedź :). Widzę, że masz to jezioro opanowane ;) . Ja uwielbiam jeziora Krainy Warmii i Mazur. Jakoś tak mnie uspokajają i relaksują. Jadę z żoną i dzieciakami. Może dzieciaki zarażę tą fascynacją. Szkoda tylko, że tak daleko trzeba jechać... 

A polecisz coś bliżej Dorotowa? Któraś z wysp od strony Dorotowa? Jedna jest duża na środku, a druga mniejsza po prawej. Do nich powinienem dać radę dopłynąć ;)

Dzięki za odpowiedź :). Widzę, że masz to jezioro opanowane ;) . Ja uwielbiam jeziora Krainy Warmii i Mazur. Jakoś tak mnie uspokajają i relaksują. Jadę z żoną i dzieciakami. Może dzieciaki zarażę tą fascynacją. Szkoda tylko, że tak daleko trzeba jechać... 

A polecisz coś bliżej Dorotowa? Któraś z wysp od strony Dorotowa? Jedna jest duża na środku, a druga mniejsza po prawej. Do nich powinienem dać radę dopłynąć ;)

Jak juz doplyniesz do duzej wyspy to od zachodniej strony od niej jest taka dosc rozlegla gorka podwodna.

Jak jeszcze bywalem na tym akwenie to miejsce bylo z tych obowiazkowych.

Jesli mialbys problemy ja znalezc to mniej wiecej tak.

Zaznaczam, ze zaznaczam z pamieci. Ostatni raz tam bylem... 20 lat temu ? :)

Powodzenia!

post-45573-0-52282200-1530786958_thumb.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Dziękuję za odpowiedzi :) ! Dopadłem jakąś batymetryczną mapę, to faktycznie w tym miejscu jest dość spory blat. Upatrzyłem jeszcze sobie miejsce, pomiędzy tą dużą wyspą, o której rozmawiamy a taką małą na wchód od niej.

Ech, szkoda, że tylko na tydzień tam się wybieram, bo jezioro wygląda ślicznie i jest bardzo dużo fajnych miejscówek do odwiedzenia. Guzu, powiedz dlaczego tam już nie łowisz. Znudziło Ci się ;)? Czy presja wędkarska zbyt duża?

Ja jestem podniecony tym wyjazdem jak dziecko na wesołym miasteczku :).

Jeszcze jedno pytanie o zezwolenie. Można teoretycznie kupić w sklepie na miejscu, ale zauważyłem, że na stronie Gospodarstwa jest link do stronki (http://eokon.pl), gdzie teoretycznie można zapłacić online. Ktoś już płacił w ten sposób?

• Like 1

Dziękuję za odpowiedzi :) ! Dopadłem jakąś batymetryczną mapę, to faktycznie w tym miejscu jest dość spory blat. Upatrzyłem jeszcze sobie miejsce, pomiędzy tą dużą wyspą, o której rozmawiamy a taką małą na wchód od niej.

Ech, szkoda, że tylko na tydzień tam się wybieram, bo jezioro wygląda ślicznie i jest bardzo dużo fajnych miejscówek do odwiedzenia. Guzu, powiedz dlaczego tam już nie łowisz. Znudziło Ci się ;)? Czy presja wędkarska zbyt duża?

Ja jestem podniecony tym wyjazdem jak dziecko na wesołym miasteczku :).

Jeszcze jedno pytanie o zezwolenie. Można teoretycznie kupić w sklepie na miejscu, ale zauważyłem, że na stronie Gospodarstwa jest link do stronki (http://eokon.pl), gdzie teoretycznie można zapłacić online. Ktoś już płacił w ten sposób?

Tam w tej zatoce na zachod od wyspy zaczynalem swoje wedkowanie.

Najpierw jako calkiem maly smyk, potem juz jako nastolatek odkrywajac spining.

Potem "przesiadlem" sie na rzeki i na jeziora juz nie wrocilem. 

Sprawdzilem w foto archiwum i ostatni raz bylem tam w pazdzierniku 2003 na krotkim dwudniowym wypadzie...

post-45573-0-16137400-1530788635_thumb.jpg

A teraz...wogole juz mi jakos tam nie po drodze :(

http://jerkbait.pl/blog/18-blog-guza-o-rybach-przy-muzyce/

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Dzięki za odpowiedź :). Gdy mieszkałem jeszcze w Tomaszowie Mazowieckim, to z rodzicami dość często bywaliśmy na Mazurach. Mój ojciec jest wędkarzem, więc od niego dużo się nauczyłem i w Mazurach zakochałem :). Po studiach zamieszkałem na południu i mam dostęp jedynie do rzek (Wisła, Raba), gdzie można w miarę spokojnie po pracy wpaść i pospacerować. A tak z innej beczki, polecacie jakieś ciekawe miejsca warte odwiedzenia w okolicy? Jakieś zamki, forty, gokarty :D?

Jezioro Wulpińskie to Warmia, nie Mazury ... :) Olsztyn  - gokarty, papugarnia, jump street, park linowy  (dla dzieci), Zamek Kapituły Warmińskiej z Muzeum Warmii i Mazur. Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne, Teatr im. Stefana Jaracza, Muzeum Nowoczesności, Centrum rekreacyjny Ukiel. Jedzenie - Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie, Restauracja u Jacka nad j. Sukiel, Steakownia na ul Warszawskiej, Restauracja z browarem - Browar Warmia na starówce. Olsztynek - fajny skansen. Zezuj - łowisko specjalne. To tak najbliżej.

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Hej. Spędziłem z rodzinką zeszły tydzień nad tym jeziorem w Dorotowie. Brak znajomości jeziora niestety daje się mocno we znaki. Pomimo echo Deepera, mapy batymetrycznej nie połowiłem. Wytypowane miejscówki, nawet zanęcone nie dawały efektów. Spinningowo dwa okonie za ten cały tydzień złowiłem w jednym miejscu na podwodnej górce w ciągu 5 minut. Pomimo powtórnych wizyt nic już więcej nie złowiłem w tym miejscu, ani w pozostałych podobnych miejscach. Więcej drobnicy moje dzieci złowiły z pomostu;).

Z dobrych stron, jezioro bardzo ładne, dużo wysp, okolica fajna, trochę pozwiedzaliśmy, a teraz smażymy się nad naszym polskim morzem;).

Edytowane przez Kruszyna
  • Like 2

• 5 tygodni później...