Skocz do zawartości

Stella 3000 FE

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

No to tak jak napisałem,ja bym obstawiał korpus 4000 ale coś musi je różnić.

Jeśli spojrzeć na tabelkę,to widać po wadze że 3000HG ma korpus 4000 a szpulkę 3000.

Pojemność 3000HG = 12lb,150m

Pojemność C3000 = 12lb,150m

Pojemność 4000 = 16lb,150m

Stąd ta różnica 5g pomiędzy 3000HG a 4000.

Nie wiem jakie sa rozmiary rotorow w poszczegolnych rozmiarach generacji FE.

Wieksze przelozenie ma pewnie po wymianie piniona.

Moze byc podobnie jak jest z SW 2001.

A czemu ma miec rozny mechanizm 4000S i 4000 ?

One nie roznia sie tylko glebokoscia (pojemnoscia) szpuli ?

@Guzu z reguły kołowrotki w tym samym rozmiarze jak w shimano 2500 , 2500s, 4000 a 4000s różnią się głębokością szpuli.

Daiwy mają podobnie tylko inaczej oznaczone np. certate 2500, 3000 lub 3500,4000 to jest inentyczne body tylko szpule inne.

Ne zawsze tak jest ale w więszości reguła.

Przejrzałem ebay w poszukiwaniu Stelli FE3000HG i nie znalazłem ani jednej! Znalazłem za to wersje C3000 z dwoma rożnymi uchwytami korbki: zwykłym (jak w mojej) i T-Knobem.

I jeszcze jedno wersja na Europę i Amerykę to FE3000, ale ta sama Stella w Japonii to C3000...

I bądź mądry....

Tomku,

Wg specow z Shimano, kolowrotki na JDM powinny byc w Japonii.Te na US w USA a te Europejskie powinny krecic w Europie.

A ze w internecie odbywa sie wolny handel i kazdy kupuje niemal wszystko co chce i na co ma pieniadze to juz wymyka sie wielu specom z ich schematu planistycznego.

Jest jakis powazny powod zainteresowania Stella 3000HG ?

JDM SHIMANO 4000/4000S 3000 to są identyczne kołowrotki pod każdym względem. Różnica jest zazwyczaj w samej szpuli. Szpulka 3000 ma najczęściej ciut mniejszą średnicę niż 4000, ale pasują zamiennie, czyli można kupić bazowy 3000 i dokupić szpulkę 4000 lub odwrotnie. Jednak w nowej STELLI jest widzę inacze, lub to pomyłka w druku, ale nie sądzę. Średnice szpul są podane w dolnej tabelce na stronie siemano japan:

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/1619

w roku 2008 np. Twin pwoer is tella było inaczej:

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/41

Gienerlanie więc trzeba być ostrośnym :D

Ja np. mam teraz exsence CI4 4000S i szpulka jest mniejszej średnicy niż Twin Power 4000...:D