Skocz do zawartości

Przynęty Kondzia

Kondziu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki!
Docelowo Pip ma być w wersjach 15, 20 i 25. Blob Który jest też pękaty, ale bardziej pociągły w 25mm i może 30mm
Ostatnio bawię się z trochę wiekszymi woblerami bo we Wrocławiu nie muszę już tak drobić jak w wodach koło Lublina żeby połowić :)
Na przykład teraz schnie partia zrobionych na podstawie korpusu boleniówki 6,5cm którą wrzucałem jakiś czas temu. Modele testowe miałem już na jesieni ale szybko porwałem na Odrzańskich muszlach :angry: Będzie miał lekko wklęsły ster przez co przy szybszym obrocie korbki w jego drobną pracę wzbogacą lekkie odbicia na boki. Czy się sprawdzi zobaczymy w czerwcu na nocnych sandaczach, choć nie ukrywam że tą wielkość chapnie wszystko :D

Pozdrawiam

Nie wytrzymałem. Jest taka ładna pogoda, że muszę skoczyć na rybki mimo że miałem robić coś innego :D
Wstając rano pomyślałem że miło by było mieć kilka Pip'ków (bo oczywiście szewc bez butów chodzi). Naszczęście jestem dobrze przygotowany na takie okazje lakierami i farbkami szybkoschnącymi. Od 8 w 4 godziny udało mi się pomalować, zalakierować (Vidaron), usterzyć i ustawić kilka sztuk. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem szybkiego robienia woblerów, dajcie znać bo mogę coś skrobnąć. Nie ukrywam że jest to dosyć przydatne, szczególnie kiedy o 18 wieczorem orientujemy się że nie mamy czym łowić następnego dnia ;)

Na zdjęciach Pip 15mm i 20mm

97ab423ca512a914med.jpg

ca4803a83e58cfa0med.jpg

Pozdrawiam
Konrad

Edytowane przez Kondziu
  • Like 1

Kwestia tego jak się zbierzesz. Przy wprawie wystruganie 10 sztuk z nacięciem to niecała godzina. Zrobienie i zaklejenie stelaży podobnie. Oczywiście wszystko na 10min distal, czekasz chwilę wkładasz raz w capon. Tu trzeba poczekać te 3 godziny, ale w międzyczasie możesz wyciąć stery. Wyjętego wobka lekko szlifujesz drobnym papierem ściernym. Malujesz lakierami do paznokci. Po skończeniu malowania czekasz z koło godziny żeby lakier się utwardził i albo malujesz bezbarwnym do paznokci albo jakimś Vidaronem albo innym szybkoschnącym lakierem.

Oczywiście tak robione woblerki to ostatnia deska ratunku ;) Nie są one super trwałe, aczkolwiek mam kilka takich w pudełku już kilka lat i nic im się nie dziele. No i z taką jakością wykonania to tylko do własnego pudełka oczywiście :D

Edytowane przez Kondziu
  • Like 1

Jaki ten Vidaron stosujesz, akryl, nitro?

Zamiast caponu można użyć cyjanoakrylu - nie trzeba czekać 3h i nieźle utwardza balsę, z tym że ciężej aplikować...

Tylko, że tego cyjanoakrylu pójdzie Ci milion opakowań jak robisz dużo woblerów oczywiście :D

Lepiej zainwestuj w Capon 0.5L i wystarczy Ci na długi czas ;) a lakier na początku swojej przygody używałem taki

http://www.vidaron.pl/_cache/products/369-402/fit/Vidaron_lakier_zewnetrzny_1l_copy.png

tylko małą puszkę. Teraz tylko i wyłącznie Harzt Lack! :D :P

• Like 1

Do wobków na szybko stosuje Vidaron nitro. Nie jest jakiś świetny, ale nie waży lakierów do paznokci i niektórych farbek akrylowych z tubki.
Co do podkładu możesz równie dobrze zamiast caponu użyć tego lakieru, ale wtedy będzie o wiele gorzej zagruntowany niż po nawet 1 zanurzeniu w caponie. Plusem jest to że szybko schnie 0,5-1h

Jak nie musisz robić w ekspresowym tempie polecam Hartz Lack jak kolega Santiago :)

Edytowane przez Kondziu

• 2 tygodnie później...