Skocz do zawartości

Wpływ sposobu zbrojenia i komponentów na akcję wędki

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ciekawy temat dla majsterkowiczów wink.png

Ale chyba nie będzie tu prostej odpowiedzi - każda jedna wędka może mieć różny stopień ugięcia, inną zbieżystość blanku, inną grubość ścianek w różnych częściach wędki, różny materiał w poszczególnych jaj składach, itd. ...

Trzeba by chyba kady taki kij z osobna potraktować.

Na jerkbaitowej giełdzie pojawiają się regularnie kije spiningowe zrobione przez rodbuilderów z trzech końcowych segmentów muchówek czteroczęściowych ... to i muchowego króciaka też by zrobili np. z dwóch składów jakiegoś jeziorowego anglika 10'-11' smile.png

Pozdrawiam.

Wiedząc jak rozkłada się ugięcie kolejnych segmentów muchówki pod wpływem obciążenia mam takie przemyślenia. Czy kij 4-cz, powiedzmy #6 czy #7 na dwóch pierwszych częściach (od szczytu) będzie kijem klasy #3/4 gdy tylko te dwie czy trzy części z niego wykorzystamy aby zrobić z niego muchówkę? Co tym myślicie?

Pytanie dotyczy nie tylko kijów węglowych, klejonki też.

Żadnym rodbuilderem nie jestem ale "popełniłem" swego czasu przeróbkę starej 3m klejonki na niespełna 2m króciaka do łowienia w krzakach. Dawca organów ogarniał w orginale sznury jakoś chyba #6 ( choć jak to bywa w klejonkach #5 też bym rzucał  ;) ) Finalnie po przeróbce wędka fajnie "chodziła" pod linką #4 ( Ego Micro Scagit ) - wykorzystałem dwie górne sekcje starego kija 

http://jerkbait.pl/topic/47952-najlepsze-w%C4%99dzisko-muchowe-subiektywny-ranking-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page-79

Edytowane przez szymanek69
  • Like 2

Czytałem to @szymanek, czytałem. Wiele razy, gdy grzebałem przy swojej klejonce.

Dlaczego pytam, wiele bardzo fajnych (firmowych dawniej topowych)patyków trafia się na giełdach długich np. łososiówek czy innych. Zwłaszcza dwuskłady są teraz "beee". Dlatego zastanawiam się czy np z jednego ich składu czy dwóch nie sklecił by czegoś fajnego za grosze.