Skocz do zawartości

Oławskie wędkarzyki .

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wpadł mi do głowy pomysł ze okleję wobka krążkami foli holograficznej których z reguły używam jako oczka taka ala łuska ,już polakierowałem wobka lakier ładnie wysechł w suszarce do grzybów :mellow: , idę po farbki a tu wszystkie farby sztywne zamarznięte na kość zobaczymy co z nich będzie może dadzą rade :( .

post-4503-1348916404,4719_thumb.jpg

Niestety aero na razie idzie w kąt farbki dostały takiej mikro kaszki w przyszłym tygodniu spróbuję rozbić je w myjce ultradżwiękowej mam nadzieje ze się da ale na strychu -18 sam sobie jestem winien .

Zostały gwasze trochę się pobawię w starym stylu pędzelki tamponiki i taka drobniutka siateczka brokatowa gwasze są dość gęste , po naniesieniu na wobka nalepiam kawałek siateczki ,po wyschnięciu obcinam naddatek i można w lakier podkładowy , Farba fajnie przebłyskuje między oczkami siatki :mellow: szkoda że fotka z telefonu nic nie widać :( jak dorwę aparat to podmienię na lepsze .

post-4503-1348916410,5232_thumb.jpg

Dziś korzystając z okazji postanowiłem przetestować pracę nowych boleniówek ,chodzą drobniutko ale jeszcze troszkę je dociążę bo za mocno się wychylają kiedy uderzy w nie mocny prąd teraz 7,5cm około 10g dobiją do 12 może 13g . Wszystkich nie sprawdziłem bo warunki fatalne rzeką płynie krysz a mróz już po dwóch rzutach zamienił plecionkę w kryształowych pereł sznur jak to kiedyś ktoś pięknie napisał :mellow: .

Na razie jeszcze nie wykończone finalnie , dojdzie niebieski metaliczny grzbiecik i perłowo biały brzuszek plus oczka 3d chyba żółte :mellow: plus trzy warstwy poliuretanu :unsure: no może cztery .

Fotka z komóry sorki za jakość ale łapy drżały :lol: .

post-4503-1348916438,152_thumb.jpg

post-4503-1348916438,3505_thumb.jpg

post-4503-1348916438,8247_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Widziałem Wosiu widziałem na razie więcej fotek nie wstawię poczekam jak będą wykończone zacząłem teraz mały remoncik i nie daje rady ze wszystkim .

Ps. łamaniec pierwsza klasa mi te łamane zawsze jakieś koślawe wychodziły dałem se z nimi spokój .

Kalkomani czasem używam choć wole papier jest dużo tańszy ale też stwarza masę problemów odgina się lub nasiąka lakierem a to żle wygląda jeśli wobki są na użytek własny to niema się czym przejmować ale jak chcesz je komuś podarować lub sprzedać to już musisz się troszkę nakombinować żeby lipy nie było :mellow: można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy to wycinamy kształtkę dopasowaną już do korpusu namaczamy w wodzie i czekamy aż papier namoknie potem odrywamy tylko tą wierzchnią błyszczącą warstwę tu potrzeba masę cierpliwości nakładamy na obie strony wobka i obwiązujemy płaską tasiemką tak żeby nie powstały zagniecenia czekamy aż dobrze wyschnie potem warstwa lub dwie klaru motipa i można lakierować w poliuretanie potem poprawki papierem ściernym ja osobiście używam 180, malowanie : brzuszek , grzbiecik , oczka te wydrukowane są zawsze za małe a to bardzo ważna część przynęty jeszcze parę warstw lakieru i gotowe :mellow: . Do zastosowań profesjonalnych używane są raczej tylko kalkomanie choć też powoli odchodzą w zapomnienie producentom łatwiej kupić chińską tamponiarke niż bawić się w oklejanie :D .