Skocz do zawartości

Zbiornik Dziećkowice

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby mieć jako taki pogląd na temat Dziećków to odsyłam do lektury tego:

http://allegro.pl/zbiornik-dzieckowice-mapa-wedkarska-nowa-o pis-i2493797919.html

Reszta to już moim zdaniem wypływanie na wodzie, która jest chimeryczna i wymaga sporo czasu <_<

Mapy batymetrycznej Dziećkowic i to jeszcze w wersji elektronicznej nie znajdziesz i nie kupisz. Jedyna recepta to zrobić ją samemu, a najlepiej w kilka osób, wtedy będzie szybciej. Do tego potrzebne jest echo z gps i zapisem logów na kartę i program drdepth. Jeśli pływasz na dzieckach i masz logi z echa to możemy się wymienić.

Ten co sporo pływa po Dziećkowicach mapę ma w głowie, jedyny przydatny sprzęt to GPS. Dla nowicjusza z echem i tak nieuchronne jest zaangażowanie czasowe, dużo godzin na wodzie, własne punkty, komentarze. Wprowadzając w echo 100 miejscówek można dostać kota na brzegu z podjęciem decyzji gdzie płynąć. Dziećki to oczko ośmiuset hektarowe gdzie widać gołym okiem kto i gdzie stoi i jaką metodą poluje. Rozumiem tych co lubią patrzeć w TV, czasami pomocne. Na ogół mam tak, że ryba na echu to brak brań, czysty ekran rokuje spotkanie z drapieżnikiem. Najpiękniejsze w oglądaniu TV jest mieć suma na ekranie, który idzie w pół wody...

Pozdrawiam

PS

Zapaleniec z castem w uchwycie przy wiosłach na ogół bez echa to moja skromna osoba. Zawsze do usług dla Kolegów z JERBAIT. :D

Panowie,nie macie przypadkiem mapki batymetrycznej Dziećkowic...

Widzę że kolega Graala poszukuje :lol:, no to jeśli takowy jest, to raczej pilnie strzeżony przed wzrokiem gawiedzi i nie sądzę aby ktoś był skory podzielić się nim.

Notabene o ile z Pojezierza Mazurskiego można doszukać się map batymetrycznych to z okręgu Śląskiego już niestety nie, a może to i dobrze, biorąc pod uwagę ilość zbiorników i presję na te wody.

Swego czasu chodziło mi po głowie, aby zrealizować drdepthem mapę (akurat innego zbiornika) ale z braku czasu i finansów które musiałbym włożyć, temat zarzuciłem.

Odnośnie Kozłowej - mój kolega Hanys ładnych parę lat temu zaliczył w krótkim czasie trzy sandacze o łącznej masie 21kg gdzie jeden z nich ważył 11kg przy długości ponad metr. Miejsce w którym je wyłuskał było dosyć muliste. Kto przepływał ze znajomych krzyczał do niego na mule stoją ci..e... Jakie było zdziwienie kiedy krzykacze zobaczyli ryby na brzegu. Sprawa sięga lat '90-tych, inne czasy i prawa... Widziałem zdjęcia, jest nakręcony film. I komu przyszło by do głowy szukać sandaczy na mule... :lol:

@Guzu - hehe :D cały trik w tym, że kozłowa jest płaska jak stół, a te nie płaskie części można obczaić w miesiąc :D :D

@Zwierzu - No nie wiem nie wiem czy się z konkurencją bym podzielił <_< :lol:

@Andrzej - Trudno mi sobie wyobrazić taki wynik w dzisiejszych czasach :D natomiast na mule na Kozłowej trzeba łowić, bo tych niemulistych miejsc jest malutko i zazwyczaj dobre przełowione :D Dziś odpływając z miejsca gdzie stuknąłem 4 sztuki 45 - 52cm wyciągnąłem kotwicę razem z czarną chmurą mułu. Są to jednak miejsca w pobliżu pnioków i płytsze. Gorzej jest na jesień. Jak sandacze stają na naprawdę grubym mule - takim, że pół metra liny z kotwicy jest czarne jak smoła po wyciągnięciu z wody... :D Wtedy mam problem i najczęściej masowo gnębię średnie szczupaki na letnich miejscówkach sandaczy.

• 5 lat później...
  • 2 miesiące temu...

Czasami pływam za okoniem, latem biorą te mniejsze czyli takie około 20 cm, a jesienią czyli już nie długo te większe około 30 cm. Mój rekord to okoń 34 cm. Szukać trzeba okoni przy trzcinach i to jak najdalej od rybaczówki w jedną lub drugą stronę. Jak płynie się na taką miejscówkę na wiosłach to po dopłynięciu nie mam już sił na spinning.

• Like 1