Skocz do zawartości

Grzyby 2018

Pride

Rekomendowane odpowiedzi

W życiu bym nie przypuszczał, że założę kiedyś ten wątek :) 

Na robienie woblerów czasu brak, rzeka za mocno trącona - został las. 

Wypad w ciemno, nie miałem żadnych doniesień czy już rosną czy jeszcze za wcześnie. 

Udało się uzbierać około 30 sztuk ceglaków + jednego botowiska szlachetnego.

12217332_20180630_155711.jpg

12217333_20180630_160139.jpg

12217334_20180630_172617.jpg

post-56524-0-66119600-1530381728_thumb.jpgpost-56524-0-12825100-1530381739_thumb.jpgpost-56524-0-39646200-1530381751_thumb.jpg

• Like 21

Łysula w Dominikowicach :)

Momentami zbierałem niemal na pionowych zboczach, wypad na grzyby zamiast siłowni ;)

Też kojarzę gdzie :).Bardziej Bednarke, Rozdziele, Wapienne i dalej Sekowa i Magure.

Oj piękne rydze tam zbierałem zeszłego roku , oj piękne :)

Edytowane przez rrthc
  • Like 1

U nas, na wschodzie, pojawiły się prawdziwki w maju, jeszcze przed suszą. Ale dużo mniej niż w poprzednich latach. Było też trochę kurek.

Ale niestety, nastała susza...

Byłem dzisiaj w lesie, kompletna pustka. Ostatnie niewielkie opady sytuacji nie poprawiły.

Ale z drugiej strony, tyłu malin w lesie nigdy nie widziałem????

Jadam ceglaki od 10 lat i jeszcze nigdy po ich zjedzeniu nie odczułem żadnych skutków ubocznych :) oczywiście poza bólem brzucha w przypadku przejedzenia bo zrobione na śmietanie są pyyyyycha ;) nie mniej jednak nie zachęcam do zbierania, jeśli ktoś nie ma przekonania do danego gatunku grzybów to nie powinien ich zbierać po później zamiast cieszenia się walorami smakowymi jest niepotrzebny stres i niepokój.

ps. po zakupie atlasu grzybów byłem w szoku ile omijanych "trujaków" jest tK naprawdę jadalnych i ma ponoć bardzi dobry smak. Oczywiście nadal zbieram tylko te które zbierałem i do których nie mam żadnych wątpliwości :)

• Like 3