Skocz do zawartości

Grzyby 2018

Pride

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie dziś na obiad zupa kurkowa i schab z kurkami w śmietanie. Kurkowy entliczek pentliczek...Miałem pójść i dać na tacę, jak mi tu jeden kolega doradzał, ale nie ma opcji. Leje tak, że przemókłbym do suchej nitki. Może zbiję z deszczułek jakiś zgrabny ołtarzyk i przyklęknę przed nim w intencji interakcji wilgoci z grzybnią.

W Zachodniopomorskiem lasy pod stopami trzeszczą.

Międzyzdroje/Wisełka/Warnowo/Dargobądz ..."Złoty kwadrat" grzybiarskich eskapad, jest suchą pustynią.

Wczoraj po trzech miesiącach bez deszczu, w końcu trochę popadało. Raczej mało prawdopodobne żeby to wystarczyło.

Na S3 -Świnoujście/Szczecin nie widać jeszcze pań z kozakami w koszykach.

...Panie w kozakach są (stały element runa leśnego)  :D.

Panie w kozakach zbierają maślaki :)

Na Śląsku też słabo, wybrałem się ostatnio w czasie deszczu i poza tym, że zmokłem jak cholera nic nie znalazłem. Dzisiaj jechałem z Lublina i widziałem, że przy trasie pojawili się ludzie z kurkami. Za to na weekend ostrzę nóż bo szykuje się wyjazd w mega miejsce z grzybaki na Dolnym Śląsku :D

Na Śląsku też słabo, wybrałem się ostatnio w czasie deszczu i poza tym, że zmokłem jak cholera nic nie znalazłem. Dzisiaj jechałem z Lublina i widziałem, że przy trasie pojawili się ludzie z kurkami. Za to na weekend ostrzę nóż bo szykuje się wyjazd w mega miejsce z grzybaki na Dolnym Śląsku :D

W tv (oczywiście tej niesłusznej) mówili, że jak w dolnośląskie, to masz zabrać sprzęt p.poż. w postaci saperki oraz jakiś aparat ucieczkowy z gruby (kopalni) gdyby tak zawiało z tego płonącego w dolnośląskiem składowiska odpadów w Twoją stronę. I czekamy oczywiście na skromną fotorelację. Przy czym pamiętaj, że na JB wstawiamy tylko zdjęcia grzybów, które nie zostały zebrane .

• Like 1

Panowie spokojnie , nie pisałem że to moje zbiory. Foto mam od koleżanki z podkarpacia, u nas pustynia , a zdrowie dziękuję się ćwiczy się ma ;) .

Żniwa na grzybki będą jesienią, akurat lasy mam bardzo zasobne oby tylko padało częściej.

Nie dodałem ;) , ale to miałem nadzieję oczywiście czytelne. Na grzyby poczekamy trochę, popadało tyle co nic, a prognozy nie nastrajają optymistycznie. Na razie ok. 30oC, słońce i żadnych zmian nie zapowiadają :( .

Wtorek, pojechałem wieczorem z gruntówkami na łowisko w okolice Poznania. Całą noc nic nie brało, po drodze na inne stanowisko przy drodze zauważyłem trzy maślaki. Efekt pójścia trochę głębiej w las poniżej:

post-58834-0-17325700-1532616222_thumb.jpg

Było ich więcej, niestety nie miałem ani nożyka ani większego koszyka. Połowa robaczywa  :mellow:

• Like 2

W moim rejonie wysyp kozaków :) rosną w ilościach hurtowych, dosłownie jeden przy drugim. 

Szkoda tylko, że większość robaczywa. 

Nazabierałem ostanio pół wiaderka takich:

12490330_38010058_1739504449490794_58165

Czasem trafi się też borowik. Odpowiednio przyrządzony na maśle i śmietanie przyćmiewa większość dań :)

12490332_38085872_1739504159490823_36018

12490333_38023551_1739504676157438_62765

Dzisiaj byłem za to na kurkach i też machnąłem pół wiaderka.

W tym roku zmieniłem strategię, skończyłem z długimy wypadami i wynoszeniem z lasu dwóch wiader. Nie mam chęci ani czasu na obrabianie większych ilości.

Zdecyowanie wolę wyskoczyć na godzinkę, sieknąć max pół wiaderka i przyrządzić pyszną kolację ;) 

• Like 2