lenny Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Siedzuń, jak go nazywacie, czy szmaciak, ja go zawsze znałem jako mózg????, jem dość często, ale zawsze marynowany. Muszę spróbować smażonego, skoro tak zachwalacie. U mnie jest ich całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Pokazały się już u kogoś opieńki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Popołudniowy spacer po rybach,w końcu i umnie w podwarszawskich lasach wysypało???? Edytowane 29 Września 2018 przez Karas06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Ja dzisiaj zrobiłem sobie pół godzinny spacer, rekonesans po lesie. Efekt? Dwa zdychające podgrzybki.Może w innym lesie coś rośnie...Wcześniejsza susza i teraz, po deszczu, niskie temperatury, chyba zrobiły swoje. W środę trzeba było skrobać szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 W Bialobrzegach(mazowieckie)mimo że skrobali dziś szyby wysypalo młodego maślaka i podgrzybka jutro inna meta???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Niedzielne grzybobranie, dużo małych podgrzybków chociaż sucho w lesie, oby popadało to jeszcze coś się pozbiera 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Sobotni wypad, mało grzybów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Okolice Makowa. Same podgrzybki i kilka zajączków. Wszystko bez robaków. Wiaderko na pięć osób i 4 godziny. Marnie... szkoda że nie pojechałem ok. 100km dalej na swoje pewne miejsca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 U mnie dzis tak. Pierwsze i chyba ostatnie grzybobranie w tym sezonie , chyba ze naprawdę sypnie grzybami. Pozdr Mazowsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Wysypało u mnie małymi podgrzybkami Czas niestety gonił, gdyby było parę godzin więcej pewnie inaczej by się to skończyło 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 U mnie monotonia, jak u Was ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 U mnie w pilskim jakieś pojedyncze się trafiają,ale głównie pojawił się ostanio "przysmak teściowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Widzę że grzyby zbiera tylko Polska wschodnia i centralna. Na zachodzie jeszcze cisza (pomijając pojedyncze znaleziska)Na zachodzie mało deszczu i już stosunkowo zimne noce. Może najbliższy ciepły tydzień coś zmieni? -Oby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xibi Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Wyjazd nad morze były śledzie i grzybki. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Wiem, że już stary jestem, grzyby widzę, ale ja się pytam Panie gdzie te śledzie. Bez urazy. Pozdrawiam???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Faktycznie inwazyjny gatunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Zazdroszczę wam tych grzybków , w Kujawsko-Pomorskim susza jak cholera a grzyby można tylko zobaczyć w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Dokładnie,był pod ścisłą ochroną, a lokalnie zwą go nawet "kozia broda"Zależy gdzie -)),u mnie tato zawsze nazywał go oroś ,przepyszny jako smażony na smalcu z cebulka i mieszanka śmietany kwaśnej ze słodką ,a ,.ze słyszenia -ponoć fajnie smakuje jako zupa-ala flaki Sorrki za jakość fotki ,ten byl wyjątkowo duży i smaczny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Szmaciak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Tak Szmaciak Gałęzisty vel Siedzuń Sosnowy ,Kozia broda ,Mózg ,etc.-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Monotonii ciąg dalszy Już zalane octem, czekają na długie zimowe wieczory, aż zostaną zalane szlachetnym trunkiem w żołądeczku 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Pojawiło się trochę podgrzybków, ale to tydzień temu. Wczoraj już prawie nic. Niestety susza. Wszystkie tylko w mchu. Chyba tylko tam trochę wilgoci. Prawdziwków brak. Opieniek też nie ma. Dzisiaj, spacerując nad wodą, nazbierałem za to kraśniakow. U mnie w lasach są już prawdziwą rzadkością.Ale mam takie jedno miejsce przy wodzie, gdzie jest ich naprawdę dużo. Niestety, coraz więcej ludzi o tym wie. Miejscami już wydeptali ścieżki.To jak z miejscem na ryby ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Dziś dla odmiany wyskoczyłem na rydze, żeby dać podgrzybkom urosnąć Niestety straszna susza w lesie, rosły tylko w głębokich trawach gdzie było trochę wilgoci. W porównaniu z poprzednim rokiem - tragedia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Wziąłem sobie większe wiaderko dziś Chyba już końcówka, co prawda małe jeszcze rosną ale już dużo suchych jest. Może to i lepiej, nie będę Was już męczył zdjęciami 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 W lesie już jesiennie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi