Skocz do zawartości

9 stopowy allrounder w #6

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bo liczne muszkarze jakoś na miarę nieszczególnie, jeno fabryczne gotowce :wacko:

Żeby chociaż jakiś napis zindywidualizowany ... :

Zindywidualizowany,zindywidualizowany-dobre wędki mają fabryczne numery indywidualne. :lol: A dedykacje-Pan Kaziu dla Pana Miecia-przy całej sympatii dla obydwu-już nie dla mnie.No i kwestia prozaiczna-sprzedanie customa może być trudniejsze.pzdr-Paweł

Niestety wielu wedkarzy przejechalo sie na muchowkach zbrojonych w kraju. Powodow bylo wiele, czesto widac chociazby po zdjeciach oferowanego do sprzedazy sprzetu.

Zakladajac, ze mam osobe, ktora na prawde zna sie na zbrojeniu muchowek to w wiekszosci wypadkow wybieram customa. Wychodzi taniej, mnie oczywiscie bo jeszcze nigdy nie zaplacilem za blank oficjalnej ceny. Biore inne przelotki ( tytanowe- kosztuja jedynie ciut wiecej od H&H) lepszy korek itd. Reszte zostawiam mniej wiecej jak fabryczne. Roznice potrafia byc bardzo duze, wole jak robi to koles z wasem niz Filipinka w fabryce.

Bujo

Dużo jest w tym prawdy co Michał pisze.

Dla mnie najwieksza niedogodnością customa jest oczekiwanie na realizację, sięgające czasem jakiś absurdalnych terminów oraz podobne sytuacje w przypadku ew złamań czy kłopotów.

Teoretycznie w sklepie mam to załatwione między od reki na naście dni

@kardi - możesz coś napisać o numerowanych kijach, trochę szczegółów. Ciekawi mnie ten temat...

@Lady-wędki Winstona(opisuję BIIIx),ale i inne mają indywidualny nr koło opisu przy korku i na każdej z 4 części przy złączu-mały,ale czytelny.Na karcie gwarancyjnej widnieje podpis osoby dokonującej finalnej kontrololi.Wędki Hardy-opisuję angielskie deluxe i ultralite-niewielki opis literowo cyfrowy tuż nad korkiem.Powtórzony i oczywiscie wpisany recznie na karcie gwarancyjnej.Nawet na wędzisku spinningowym Hardy favourit(7 stóp,6 drucianych przelotek kawał korka i 2 pierscienie-szczyt prostoty i lekkości)-indywidualny nr.na blanku potwierdzony recznie w gwarancji.To cieszy :D Chciełbym powiedzieć,że wędka zrobiona na zamówienie z pewnościa jest ciekawą alternatywą.Aha-śliczne zdjęcie w wątku.kardi

l

Dzięki za info. Pytałem dlatego, że będąc 1,5 roku temu na etapie kupna kija pod szczupaka brałem pod uwagę patyki takich producentów jak Winston, Sage i Hardy. Dostępność Sage Xi3 na miejscu (Tychy Taimen) zdecydowała o wyborze tejże firmy. Cena zakupu podobna dla wszystkich trzech, no może trochę taniej Sage. Wybrałem Xi3. Po kilku miesiącach eksploatacji korek pod kciukiem zaczął mi siadać, niby detal jednak nie do pomyślenia przy takiej kasie. Mówi się trudno. Sam blank potęga, miałem już poprzednią wersję Xi2 #6. Dużo nie było myśleć. Wiadomo co wybrać...

Mając znajomego w sklepie ze sprzętem muchowym słyszałem o kilku reklamacjach na podobne dolegliwości co moje u takich producentów jak G i H - wyspiarskie kije i to przy górnej półce. Wnoszę, że masowa produkcja nawet na najwyższym szczebelku w ramach oszczędności stosuje kiepski korek...

W pracowniach zrobiłem sporo z różnym skutkiem, jednak komponenty były zawsze pierwsza klasa. Od roku buduję w Krakowie, obecnie odebrałem piąty patyk. Jak dla mnie bomba... Mam to co zamawiałem, widać trochę na fotce. Stylizowany pod upodobania. Już wiesz skąd ciekawość o numery seryjne. :D

Gdyby tak na targach w Zabrzu lub innych krajowych można było pomacać i porównać kilka top modeli znanych producentów. Jednak to tylko w Erze...

Przy okazji wypytam znajomego czy reklamowane G i H miały numerki fabryczne na blanku...

Porównanie mam- machałem, miałem lub łowiłem- Sage LL,RPL,SP, SP+, SLT, XP, ZXL, TCR, ZAxis; Winstonem WT, B2t(?), LT oczywiście, G.Loomisem GLX, Szarym i czarnym Loopem. Nie znam SCotta, Hardyego i T&T. Sedży miałem najwięcej w ręce bo na północy były najpopularniejsze. Prócz tego łowiłem też kilkoma tańszymi kijami (Daiwa,Cormoran itp.). Czemu LT? WT jest dla mnie przyjemniejszy, Zaxis lepszy do linki tonącej, a LT można połowić delikatniej, ale też założyć sink tip i zonkera na łososiowej 2 z oczami i też daje radę. Ten kij ma stosunkowo delikatną szczytówkę i dużo mocy w dolniku. Nie miałem na niego wielkich ryb- największy pstrąg miał 54 cm, kij poradził sobie z nim bez jęknięcia. Do tego pięć części i dlatego w samochodzie oprócz koła zapasowego zawsze leży tuba z LTkiem.

Porównanie mam- machałem, miałem lub łowiłem- Sage LL,RPL,SP, SP+, SLT, XP, ZXL, TCR, ZAxis; Winstonem WT, B2t(?), LT oczywiście, G.Loomisem GLX, Szarym i czarnym Loopem. Nie znam SCotta, Hardyego i T&T.

Cześć Mysha-jak na Kolskim?Co do wędzisk dopowiem,że B3x świetnie się sprawuje,WT-jedyna wada to 3 części,Hardy znacznie spuscił z tonu :unsure: ,ale stare angielskie modele są świetne-moje wędzisko uniwersalne to Ultralite 9 stóp 5 aftm(od lipieni do duużych szczupaków).Miałem Scotta g2-coś jednak w nim mi nie odpowiadało i poszedł do ludzi choć opinie były doskonałe.T&T -nie podają wagi wedzisk i to mnie nieco odstręcza.Z axis świetny-też już nie mam bo strasznie podobał się przyjacielowi-towarzyszowi wypraw wędkarskich.Ostatnio fajnie sprawuje się Orvis superfine serii bum.Było i RST,ale to totalna pomyłka.Dyskretna elegancja Winstona oraz stały wysoki poziom wykonania sprawiaja ,ze dla mnie to w tej chwili najciekawsze wedziska sposród uzywanych i próbowanych.No a LT...-czaję się :mellow: Do Kuby mam pytanie-może założymy wątekjedna wędka-jaki kij Koledzy zabrali by na wyprawę szczupakowo okoniowo lipieniowo trociową wędrując ze wspomnianym plecakiem przez bezdroża np.Szwecji,czy innej wędkarskiej Arkadii.pzdr-kardi

Niestety wybór nie jest taki prosty jak by się wydawało :( Wędkarze maja rożne predyspozycje, są fani ultra-fastow, inni wola miękkie konstrukcje. Nie ma jednej, najlepszej muchówki :D

O ile do suchara najlepiej leżał mi Scott G 8'8'' #5 to do streamera był taki sobie. Z ostatnio macanych największe wrażenie zrobił na mnie Hardy Sintrix, a nawet niech go robią w Chinach :D

Pewnie, że nie ma jednego kija idealnego dla każdego i do każdej metody. Choć ja pamiętam czasy gdy miało się jedną muchówkę i obsługiwało się nią wszystkie metody i ryby. Miałem Whiskersa 5-7 w wersji hard i łowiłem na niego lipienie na suchą na 0,10 mm, zdarzyło mi się też wyciągnąć na niego dużą troć i machać linką dopaloną lead corem :D. Jakoś działało. Teraz mamy wybór i czasami można dostać oczopląsu. Byleby nie zapomnieć, że wędka służy do łowienia ryb, a nie oglądania w domu. Ten Ltek taki jest- do niczego nie jest perfekcyjny, ale można nim obgonić większość metod. Kiedyś za takiego woła roboczego robił u mnie tani czarny LOOP. Do tego stary Dragonfly z cartridgami i mogę jechać na wakacje.

PS. Na Kolskim dawno nie byłem. Robota.

Któregoś roku kolega zapomniał spakować moich muchówek na wyprawę do Szwecji. Został jeden switch, 10'8'' #6. Z konieczności do suchara tez się nadal :D

Wędki Winstona maja jeszcze jedna zaletę- bez dwóch zdań są to najlepiej uzbrojone seryjne wędziska, komponenty, korek,lakier, wszystko na najwyższym poziomie. U Sage, Loomisa czy T&T już nie jest tak wesoło.

Bujo

P.S. Na MRFC maja BIIX za 400 dolców :D

Łowię tym LT-kiem o którym pisze Mysha juz 4 sezon. Co prawda wędka uzbrojona w Stanach ale przez mojego kolegę który tam wyjechał na stałe. Jak przyjechał do Polski to miałem mozliwość machnąć tym kijkiem pare razy i juz wiedziałem że mi bardzo leży jego akcja. Więc zrobiliśmy deal i stałem się posiadaczem LT 8,9 do linki 5.

Ograniczenia tej wędki to chyba tyle że nie można osiągnąć jakis niebotycznych odległości ale na 15-18 m daje radę . I ten wspaniały 5 skład :D

P.S.

Teraz zbroję stary blank Wistona XTR (3 skład) 9' do linki 5 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Tak jak wcześniej pisałem dobrym uniwersałem jest Winston BIIMX 9' do linki 6 , b o takiego allroundera pytał Kuba

Niestety wybór nie jest taki prosty jak by się wydawało :( Wędkarze maja rożne predyspozycje, są fani ultra-fastow, inni wola miękkie konstrukcje. Nie ma jednej, najlepszej muchówki :D

O ile do suchara najlepiej leżał mi Scott G 8'8'' #5 to do streamera był taki sobie. Z ostatnio macanych największe wrażenie zrobił na mnie Hardy Sintrix, a nawet niech go robią w Chinach :D

Cześć Bujo-może coś więcej o tym Hardym?Jako opętany :mellow: tą marką chętnie poczytam o osobistych uwagach forumowiczów i może zmienię pogląd dotyczący nowości.pzdr-kardi

Sintrixy obmacać mogłem na efftexie - powiem szczerze, ze gdyby nie zaporowa cena to nie wahałbym się nawet chwili. To co można zrobić z tymi kjami to jakiś kosmos, sa wyjatkowo lekkie. Pisałbym w samych superlatywach, gdyby nie price tag w okolicy 2,5 kpln, a to jest spora przesada jak na wędkę.