Skocz do zawartości

Brzany 2018

osiemnastak

Rekomendowane odpowiedzi

osiemnastak ,Matko piękne BRZANY.. trzymaj w tajemnicy, kamufluj i dbaj o taką wodę bo to jak któryś z kolegów napisał skarb i ewenement na nasze Polskie wody. Szkoda, że Warta w mojej okolicy która nominalnie jest super wodą pod takie rybki jest z nich już wyjałowiona. A jeśli tylko jakaś "barwena" jak kiedyś je nazywaliśmy się pojawi i ujawni jest natychmiast wyławiana i..szkoda pisać, nie wraca już do wody.. Mięsiarstwo nie oszczędza nawet ich i boleni..
Pozdrawiam, zazdroszczę i podziwiam, bo wyjąć takie ryby to też sztuka.

• Like 1

Na Odrze ostatnio od jakiś 3 lat brzan przybywa lawinowo.

Na tyczke jak wejdzie stado małych to nieraz trafi się 30 krociakow w godzinę.

Widać jak chodzą parami na przelewach.

Zabierają federy gumofilca, zrywaja zestawy na tyczkach. :)

Ja ostatnio trafiłem 70cm ale 4 dni przed końcem okresu wiec się nie liczy (szukałem sandacza).

Kolesie pojechali w to miejsce 1 i mieli w sumie 6 sztuk. Największą 82cm...

Piekne brzaniska ! Nigdy nie mialem okazji zlowic, choc widzialem jak parami plywaja w stojacej wodzie (zawsze slyszalem ze stoją tylko w mocnym nurcie), próbowałem zlowic ale nieudolnie, bo nawet.pojecia.nie mam.z czym to.sie.je ;)

Szybki tap [emoji41]

• Like 1

Jadąc nad Odrę łowię głównie bolenie ,a nawet nie było kiedy  w tym roku ich poganiać, i już tęsknię coraz bardziej.Baśki mam bliżej, Kolega ma rację że w Odrze wyraźnie Brzan przybywa . Łowię również sporo tyczką, bo już 18lat, i głównie po ścianach tak że dobrze wiem jak to wygląda ;) .Duża Brzana po zacięciu często sadzi w poprzek rzeki i po wyjechaniu gumy człowiek modli się żeby strzelił przypon z obawy o kij.Takie do 3kg wyciągałem , ale to po wielkich bataliach i bieganiem z tyczką po brzegu, kabaret.

Spin oczywiście jest nr 1,  początkowo większość brzan łowiłem tyczką ,ale te prawdziwe dopiero spinningiem .

Łukasz nie przejmuj się tą plagą wyżrą i brzany , a biorą widocznie aż tak, bo krąpie nawet wybite.Czasem widzę co ludzie pakują do wora to drama :(

• Like 2

Dzięki ;) Oczywiście coś tam jeszcze zostało. Z samych brzan: comizo, masher i wreszcie mangar. Z sumow: paraiba , wundu i ten brzydki z Indii. Z lososiowatych całkiem dużo: troc, losos, glowacica, taimien, zlote dorado. A i z naszych brzan coś tam czeka do zlowienia. Chociażby moja sprzed 3 lat. Ciekawe ile już ma? Porównalem zdjęcia. Była jednak znacznie masywniejsza. Ta po prostu wypasiona. 82,5 dokładnie.

Rynny do 2 metrów, wobki najczęściej masowego pochodzenia. Nie zauważyłem roznicy.

Edytowane przez korol
  • Like 3