Skocz do zawartości

Brzany 2018

osiemnastak

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nie wiem do kiedy biorą brzany ale dla mnie to już brzanowe ostatki.

Na większości miejsc gdzie liczyłem na kontakt z rybą woda wydaje się dość pusta, ani brań, ani spławów.

Dziś jednak chyba ostatnią sztukę w tym roku udało się skusić i to w przyjemnym rozmiarze 75 cm.

Przyznam że chyba po raz pierwszy, jak długo łowię,  przez głowę przemknęło że mogę ryby nie wyjąć.

Jednak cierpliwie , powolutku i najpierw zobaczyłem z kim mam przyjemność, a potem szczęśliwie doprowadziłem do podbieraka.

Zwątpiłem bo ryba długo się nie poddawała i nic sobie nie robiła ani z dobrze dokręconego hamulca ani z upływu czasu.

Po lądowaniu stwierdziłem że za długo już bym nie poszalał - groty w kotwiczce zaczęły się prostować. Bezwzględnie trzeba zainwestować w jakieś lepsze, mocniejsze kotwiczki, bo fabryczne w woblerku są za słabe. No i drugi wniosek że trzeba powiększyć kolekcję podbieraków o kolejny większy - pstrągowe są zdecydowanie za małe, szczupakowe za duże i nieporęczne.

W drodze powrotnej dołowiłem jeszcze klenia ok. 45 cm, ale już bez foto.

post-49727-0-56201400-1539180408_thumb.jpg

• Like 16

No masz, liczyłem na brzanę ale długo nie chciała się przedstawić. Dobrze że miejscówka ją nieco ograniczała, więc odjazdy nie były odległościowe i szczęśliwie nie ma tak zaczepów.

Jestem zwolennikiem szybkich holi aby ryba nie była za mocno wymęczona bo to wg mnie niesie ryzyko zejścia, jednak żyłka 0,2 i miękkie wędzisko to było z kolei moje ograniczenie.

Od 1 do 8 października kolega miał 4 ryby na kiju udało mu się wyciągnąć tylko 1 sztukę. Ok 75cm.Reszta ryb tak silna, że nie dał rady i ryby rwały żyłkę. ( łowił z brzegu). Po cichu śmiałem się jak to jest możliwe.( Do czasu).Kilka dni temu wybraliśmy się wspólnie. Jedno branie i przez 10 minut nie mogłem nic zrobić. Ryba tak silna, że nie dawała się podciągnąć bliżej niż kilka metrów do pontonu. Niestety moje doświadczenie z tymi rybami jest na poziomie podstawowym i na koniec przekombinowałem. Za szybko, za mocno i za nerwowo.Ryba się wypieła, a na pamiątkę został film z holu. Nie spodziewałem się, że można je jeszcze spotkać o tej porze roku.

Edytowane przez pablo__20

• 2 tygodnie później...