Skocz do zawartości

Multiplikator do feedera

Wonsz

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :) Wiem że feeder i multik to rzecz o której nie wielu śniło, ale mi wpadl do głowy taki pomysl ;) Jak wiadomo przy ciężkim feederowaniu w nurcie np. Lowiac wielkie brzany, krecioł dostaje mocno w kość, muliki z natury są duzo mocniejsze pozatym +wygodna opcja wolego biegu przemawia na jego korzyść. Czy ktoś was lowil na feeder z multikiem, albo nawet przezbrajał kij? Ps. Wiem ze forum o castingu raczej pod sztuczne przynęty ale tylu maniaków od ruchomej szpuli nie ma nigdzie indziej :)

Edytowane przez Wonsz

Używam dwóch Abu w rozmiarze 6000; aktualnie kije Daiwa Tornado 3,3m. Nic nie przezbrajane. Rzucam zestawami z ołowiem 80-100gram + coś na haku. Drugi rok z tymi kijami, wcześniej dwie karpiówki Robinsona 3,9m, jeszcze wcześniej teleskopy 3,6m. Nastawiam się tylko na węgorze i sumy, czasami trafiają się spore leszcze i sandacze. Wędki jeszcze nie złamałem używając w połączeniu z multiplikatorem. Łowię tak od ponad 20lat. Jedyna wada to łowienie w nocy, trzeba uważać na brody i nastawić się na krótsze odległości. Multiplikatory zmieniłem po ok 17 latach :) Sprzęt używam do zużycia, a nie do znudzenia. 

• Like 2

Ok. Łowienie sumów gdzie kij stoi w pionie rozumiem ale to nie ma nic wspólnego z feederem, o którym mowa. Uwielbiam łowić na feederka. To co mnie osobiście wk...wia to gapienie się w niebo więc zawsze ustawiam kije mniej więcej w poziomie lub jeszcze bliżej wody szczytówkami. I tu pojawia się pierwszy problem. Kij na podpórkach zawsze będzie leżał kołowrotkiem do dołu ( fizyka )... I co ? Po zacięciu mam niby obracać kij w rękach...? Bez sensu.

Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce... A nie sorki, to nie ta opowieść ;)

W czasach gdy siadałem z koszyczkiem, uzywałem niskoprofilowego multika "do wszystkiego" czyli ABU Ultra Mag-a do własnie cięzkiego zestawu.

Wyrobiony odruch przekręcania kija po zacięciu, połaczony na dodatek z przekładaniem kija do drugiej ręki, bi wtedy wyboru nie było i królowały RH ;)

Dało się ;)

• Like 2

Wszystko się da,mam multik przy 3 m pickerze z tym że ja tego wynalazku używam do łapania na muche,jutro wrzuce zdjęcie bo będe zdejmował multik .kijek leci do majstra żeby mu przyspawał pazur?,przy caście pazur musi być.mam już jednego pickera shekspira do 18 gram (2,9m) przerobionego na casta w spirali i też lata z muszkami ale na białe ryby,ten co leci do majstra jest do 50gram i jest do much naszczupaka rzuca się dobrze ale nic jeszcze nie złapał bo tylko raz był nad wodą.ten do białej ryby ma płotki i wzdręgi na koncie a projektował przeróbke tego kija śp.Maciek Bigam.mam jeszcze multik podpięty do ciężkiej teleskopowej gruntówki chyba do 160 gram,też ma leszcze na rozkładzie ale już ze 3 lata siedzi sprzęt w pokrowcu.jak mam fantazje to ten teleskop przy rozkładam w spirale,mam poznaczone miejsca flamastrem.zdjęcia jutro,o ile dożyje albo mnie do tworek nie wywiozą czytając o tym sprzęcie,jest psychiatra nasali.

Napierwszym zdjęciu ten z lewej strony leci do spawania a na ostatnim są namazane strzałeczki na teleskopie,jak mi przyjdzie natchnienie to ustawiam go spirale.i to jest 2 w jednym.klasyczne i spiralne zbrojenie w ciężkiej gruntówce.i co można?jak się chce to można.

post-62049-0-65167100-1531052437_thumb.jpg

post-62049-0-09467600-1531052472_thumb.jpg

post-62049-0-54408100-1531052492_thumb.jpg

post-62049-0-36271300-1531052507_thumb.jpg

post-62049-0-86531800-1531052532_thumb.jpg

post-62049-0-80839400-1531052574_thumb.jpg

post-62049-0-03070300-1531052632_thumb.jpg

• Like 1