Skocz do zawartości

lipa - jak pociąć

shogun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie. Los sprawił, że zostałem ostatnio posiadaczem znacznej ilości lipy. Zamierzam, po wyschnięciu drewna coś wystrugać i takie pytanie. Jak pociąć tzn. jakie wymiary nadać listwom, żeby później móc strugać woblery i jerki. Wielkość przynęt od powiedzmy 5 do 15 cm. Chodzi mi głównie o grubość listew, gdyż będę przecinał po rozczepieniu pnia długości 50-70 cm. na pół.

Krótko: jak grube listwy wyciąć - 2 cm; 2,5cm; 3 cm; czy inna grubość. Osobiście myślę o grubości 2,5 - 3 cm. Czy będzie dobrze?

Pozdrawiam.

Skoro będziesz rozcinał pień na listwy pewnie się orientujesz jakie są koszty ja miałem taki pomysł w zeszłym roku ale odpuściłem jak mi stolarz zaśpiewał 250zł za pień o średnicy dwudziestu paru centymetrów długi na 130 . Jak ceny rozkładają się w waszych stronach .

Witam.

Wędkaryk1 akurat mam możliwość cięcia jak to mówią za free. Otóż posiadam odpowiedni sprzęt i o koszt się nie martwię.

A ten twój stolarz to faktycznie chyba trochę przegina. Może poszukaj innego stolarza albo popytaj np. w tartakach. Czsem można dogadać się za przysłowiową flaszkę. Ale ale to orientacyjnie bo tematu cięcia w stolaniach czy tartakach nie rozpoznawałem gdyż nie mam takiej potrzeby. Mi chodzi właśnie o przykładowe grubości listewek.

Pozdrawiam.

Tego mam po prostu 100 metrów od domu , i sporo kasy już na mnie zarobił więc wziąłem to za pewnik bo tak ogólnie to drogi nie jest :D . Co do drewna to często widzę wycięte lipy ale zbieram tylko gałęzie bo ten pieniek wcale nie łatwo na rower wrzucić :mellow: pewnie przez zimą te pieńki poznikają bo leżały od zeszłej zimy lub jesieni .

Co do drewna to często widzę wycięte lipy ale zbieram tylko gałęzie

I to jest (według mnie) najlepszy kawałek lipy na domowe struganki... Jeśli kto planuje produkcję przemysłową, to trochę ekonomicznie i powtarzalnościowo lepsze listwy ale żeby na użytek własny majstrować, to suszona gałęzianka... :mellow:

Gałązki są nieco twardsze (bo usłojenie gęstsze), ale drewno nie pęka przy suszeniu, od razu jest okrągłe w przekroju więc odpada toczenie, sam produkt gotowy też wychodzi pancerniejszy niż z deseczki... :D

Skoro będziesz rozcinał pień na listwy pewnie się orientujesz jakie są koszty ja miałem taki pomysł w zeszłym roku ale odpuściłem jak mi stolarz zaśpiewał 250zł za pień o średnicy dwudziestu paru centymetrów długi na 130 . Jak ceny rozkładają się w waszych stronach .

:huh: :huh: :huh:

U mnie w najlepszym tartaku rozcinają króciaki (np. dębu) 120 cm na deski 50 mm w cenie 40-50 zł za metr sześcienny. Za to co mówisz wzięliby pewnie z 10 zł (bo mimo, że jedna sztuka to jednak na maszynę trza wrzucić i zrobić). Miejscowy stolarz powie nie zawracaj mi pan dziś głowy, robotę mam, przyjdź pan jutro i potnie za darmo.

Gdzie Ty mieszkasz??? A mówią, że bezrobocie jest.

pzdr

Witam.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

pytałem o grubość deseczek-listewek bo jestem w posiadaniu pni lipy o średnicy ok 20 cm. Żadne gałązki nie wchodzą w grę. Na razie odłożyłem materiał do suszenia ale będę przecinał na listwy o grubościach 2 cm - 30 % materiału, 3 cm - 30 % materiału i 5 cm - pozostała część.

Pozdrawiam.

Witam Szpiegu.

Grubości poniżej 10 mm nie brałem pod uwagę natomist 12 może być problem, ale tak oklice 15 mm to i brałem pod uwagę i da się zrobić. Pewnie jakiś procent potnę o grubości 15 mm. Na razie materiał jest odłożony do przesuszenia. Pewnie w weekend coś może już przetnę i zobaczę jak będzie się to prezentowało.

Pozdrawiam

Pozdrawiam