Skocz do zawartości

MOJE MUCHY od A do Z. na Szczupaka,Okonia,Klenia,Jazia,Bolenia,Belone,Troć,Łososia

stylezzhh

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Pytanie co do gał - kolorujesz mazakami, czy może inne patenty ? 
Dużo różnych kombinacji widziałem, ale przeważnie bardzo pracochłonne typu plastelina i kilka dziwniejszych (kolorowe, bo czarne to wiadomo ;) )

Warto pamiętać żeby oczy za daleko nie wystawały, bo ryby mogą się od nich pyskiem odbijać - szczególnie przy tak sztywnych (grubych) żyłkach. 

Kacper - jak sie robi w którejś ze Sztuk łowienia było opisane.

Na żyłce węzeł "ósemka". Ten węzełek w czarny lakier UV, pod lampę, bezbarwny czy pomarańczowy-różowy, pod lampę i tadaaa - gotowe.

Dzięki temu mozesz zrobić na cieńszej żylce i problem zlikwidowany, a krewetki jednak mają dość wystajace te gały

• Like 1

Ja zawsze robiłem metodą taką, że zapalniczką przypalałem żyłkę tworząc kulkę, potem na to bezbarwny lakier UV, malowanie i kolejna warstwa lakieru. Metoda prosta, choć potrzeba grubej żyłki żeby to dobrze wyglądało. Lakier UV mam tylko bezbarwny - najbardziej uniwersalny, a do samych oczu to trochę mi szkoda kupować ;). Metoda z ósemką ciekawa, wypróbuję z pewnością. 

• 2 tygodnie później...

Super te szczupakowe potwory.

Sam powoli zaczynam się przymierzać do budowy tej wielkości much tubowych. Na jakich rurkach je kręcisz - jaka średnice i długość rurki stosujesz przy tak długich muchach? Dobrze widzę, że w tej pomarańczowej  rurka ma około 10 cm długości?

pozdrawiam

Uzywam rurek 2,5 lub 3mm. czasami jeszcze wklejam rurke wewnetrzną (zależy od uzytych materiałów), nić wiodąca potrafi czasami "przeciąć" rurkę. Długość rurki uzależniona jest od haczyka którego uzyję, i budowy muchy. Np: mucha pomarańczowa jest ukręcona na rurce 4cm. a zielona na 7cm., przy tych muchach stosuje haczyki 6/0 (7-8cm długości) +  długość rurki =... 

na foto widać odległość haczyków od rurki, po uzbrojecniu haczyki są niewidoczne

Pozdrawiam

post-51143-0-58832200-1404067405_thumb.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...