Skocz do zawartości

MOJE MUCHY od A do Z. na Szczupaka,Okonia,Klenia,Jazia,Bolenia,Belone,Troć,Łososia

stylezzhh

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Stylezzh czy również dociążasz muchy tubowe - szukam po necie odpowiedzi , ale nie mogę nic znależć. Chodzi mi o to aby tak dociążyć muche tubową szczupakową , aby pracowała od 0,5 do 1,00 m pod wodą ,owszem moge próbować metodą prób i błędów , ale to nie sa tanie materiały , abym tak szastał nimi . Jesteś doświadczony , więc może mi doradzisz coś w tej gestii. Myślałem o owinięciu tuby drutem ołowianym , ale w takim przypadku , czy będą sie dobrze trzymać zonkery i pióra do takiej tuby. I drugie pytanie - czy przypon ( w przypadku tub szczupakowych , przesuwa sie swobodnie przez otwór tuby , czy tez jest montowany na stałe ( tez nic nie mogę znaleźć) przeglądam zdjęcia na obcojęzycznych stronach i filmy na youtubie , ale tam nic nie mogę dojrzeć. 

Moje  tuby szczupakowe są bez dociążenia, nie liczą głowy  lakier uv. lub epoxy, aby zchodziła na odpowiednią głembokość stosuje  linki (pływającej) z tonącą końcówką w odpowniednim stopniu tonięcia, przypon robie z fluocarbonu 0.6  jest przewlekany swobodnie przez muche, i wiązany z haczykiem od #1 po 6/0. Zalezy jakiej wielkości zakładam muche.

Te "tandemy" to swietny pomysł.

Powiedz - Twojego autorstwa? Fakt ze trochę z nowych much wypadłem z obiegu, ale - takiego myku jeszcze nie widziałem :)

Logun - Co do tub, jesli koniecznie potrzebujesz je dociążyć to ciężkie cone-heady rozwiazują sprawę. Kiedyś grayling produkował takie jak główki jigowe, fajnie w morskich muchach się to sprawdzało :)

• Like 1

Kuba i Stylezzhh wiem , że mogę  zastosować cone heady - tyle że wtedy mucha będzie mi pikować główką w dół , a mi bardziej chodzi aby ona opadała swobodnie w linii równoległej do lustra wody . Mam nadzieje że dobrze to zobrazowałem . W tej chwili szaleję z kręceniem . Nie krecę typowych much , bo nie mam gdzie chodzić za pstrągiem , czy łososiem . A po drugie nie wiem czy bym ogarnął kij do sztucznej muchy. Bawię się w ozdabianie kotwic , jigii. Niedługo pokażę na forum swoje "wypociny" . Jigii okoniowe pracują rewelacyjnie , bardzo długo szukałem tak pracującej przynęty i udało mi sie - moim skromnym zdaniem . Dopiero sie ucze kręcić i wciąż odkrywam nowe materiały i ciągle stwierdzam , że mi czegoś brakuje - no i znowu kolejne zakupy. Mam też pomysł na ożywienie gum - dosłownie , też pokażę swój efekt. Na razie przy gumach trzy pomysły nie wypaliły - mam czwarty pomysł i myślę że to będzie strzał w dziesiątkę . Nie ukrywam , że wiele inspiracji czerpie od kolegów z tego forum , ale mam na razie za małą wiedzę . Stwierdziłem , że czas na muchę tubową - typową pod pika . Problem jest tego typu , ze w moim regionie nie ma sklepów z z asortymentem do much , - wszystko zamawiam przez net , tam na zdjęciach wszystko pięknie wygląda , a nierzadko jak przychodzi do domu , to jest kicha , nie tak to sobie wyobrażałem . Stylezzhh pisałeś w którymś poście , że dodatkowo w tubę czasem wkładasz usztywnienie , czy tez wzmocnienie . To może porada jakie są dobre tuby - różne rozmiary i jakie dajesz wzmocnienie tej tuby - czy po prostu wsuwasz druga cieńszą w tą grubszą. Aha jeszcze jedno je łowię typowo spiningiem , więc dlatego pytam sie Was o obciążenie. 

Jezeli chodzi o spining to robie streamery na haczykach z wysokim łukiem kolankowym 4/0. 6/0. Czasami  uzywam kulki od łożyska itp. muchy kręce z zonkerów, lisa (ogon), chenille, pióra genetyczne i zwykłe+ marabuty (materiały chłonące wode- dzieki temu mucha jest cięzka i nabiera dodatkowo wagi). W wodzie pracuje bardzo delikatnie, i naturalnie opada "całością".

post-51143-0-79917500-1423227826_thumb.jpgpost-51143-0-95809200-1423227389_thumb.jpgpost-51143-0-53645700-1423227646_thumb.jpgpost-51143-0-40159300-1423228147_thumb.jpg

• Like 1

LFF.- i jak melisa pomogła ??? ;)

Henri.- nagrania nie mam, praca zalezna od prowadzenia i uzytej linki (postarm sie w tym roku nagrac kilka fimów "podwodne ujęcia"), łownośc potwierdzona od dwóch lat.

Darecki72.- Streamer na haczyku ostrzem skierowany do góry, połącznie z muchą dolną za pomocą żyłki 0.5 (mucha dolna bez haczyka) Użyte materiały to syntetyki nie chłonące wody, wysyłka mozliwa w każdy zakątek świata (za kilka tyg. dopiero ukręce coś na sprzedaż), muszę się również nad ceną zastanowić bo naprawde nie wiem po ile za szt.

Kuba Stander.- " twojego autorstwa ?"  powiem tak.: kiedyś  widziałem muchy "tandemy" na dwóch haczykach połączonych ze sobą stalką-żyłką, ja postanowiłem ukręcić dwie muchy na jednym haczyku.

Pozdrawiam

https://www.facebook.com/flyspinfishing

Edytowane przez stylezzhh
  • Like 1