Skocz do zawartości
  • 0

Przenoszenie i montaz silnikow Yamaha F9.9J i Suzuki DF20AL

jerkins

Pytanie

Witam serdecznie,

Planuje zakup silnika zaburtowego obecnie pod ponton 3m a docelowo 3,80m - 2 osoby + szpej.

Nie chce ograniczac sie do slipow i planuje wodowanie na dziko z przyczepki. Wciagac pod gorke na pewno bede wciagal osobno ponton i osobno silnik i potem ponownie mocowal na pawezy. 

Czy planujac wciagac silnik na wozku transportowym bede w stanie to zrobic z silnikiem F9.9J o wadze 41kg lub DF20AL o wadze 44kg?

Co wybrac? Prosze o rade.

Czy oba wybory to w praktyce przywiazanie sie do slipow i brak mozliwosci wciagania/wodowania na dziko ?Brac silnik 6KM i pozegnac sie ze slizgiem?

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szanuj plecy;) Próbowałem i tez nie polecam... Po zmontowaniu pontonu na deser noszenie ponad 40kg w pojedynkę, a czasami i pod górkę, to moze odebrać kazda radość z wędkowania;) Po wedkowaniu trzeba jeszcze rozładować samochód... Do takiego zestawu zdecydowanie przyczepke inaczej to hardcore;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Też jeszcze 2 sezony temu najpierw wynosiłem ponton w torbach z piwnicy, silnik osobno, echo, ławeczki, torby, kotwica. Samochód trzeba było rozbebeszyć, spakować. Potem dojazd na łowisko, cała operacja z dmuchaniem pontonu, zakładaniem sprzętu. Po łowieniu na odwrót, człowiek spierdoczony a tu jeszcze trzeba do piwnicy ponosić i samochód uzbroić od nowa...... dramat. Odkąd mam przyczepkę, powyższe nie stanowi już problemu. Czasowo też schodzi o wiele lepiej. A jesli chodzi o wodowanie z dzikich miejsc to wolę betonowy slip i przyjazd 15 minut wcześniej żeby dopłynąć w interesujące miejsca.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 4

• 0

nie to, że się nie da.... Ale bardzo nie polecam.

Generalnie po którymś razie powiedziałem sobie - no ku....a no nie...

Droga przez mękę

Logicznie rzecz biorąc to pomyłka przez duże P ... Co ja piszę jakie duże ... Z punktu widzenie ortopedów to jest kuźwa nie pomyłka tylko sam sobie dopowiedz co ... Ponadto nawet wysportowany człowiek, a rozumiem, że za takiego się uważasz będzie miał mniejszy lub większy problem z ponad 40 kilogramami np. na bardzo malutkiej skarpeczce albo jak woda sporo opadnie. Masz pojęcie jakie przeciążenia wtedy kręgosłup znosi ... ? Jak już napisano powyżej przez Daniela nie to, że się nie da, ale według mnie zdrowie na stare lata ważniejsze ...

Edytowane przez SlawekNikt

• 0

Witam serdecznie,

Czy planujac wciagac silnik na wozku transportowym bede w stanie to zrobic z silnikiem F9.9J o wadze 41kg lub DF20AL o wadze 44kg?

DF20AL do pontonu dluga kolumna ?, a jesli chodzi o watek ja tez poszedlem w przyczepe pod detke, bo to dymanie/skladanie to upierdliwe na maxa, meczylem sie tak 2 lata :) podobnie jak koledzy majac to na przyczepie jest o wiele wiele wygodniej

Edytowane przez horac

• 0

Ależ mamy tu zmianę nastrojów. Rok temu, jak kupowałem silnik, nie widziałem innych porad niż "na Wisłę to minimum 10". I ku... kupiłem :(

Nadal tak bym zrobił, ale kolega pyta o inne aspekty tego zachowania.

Sam stoję nad dylematem zakupu silnika 10 koni i zastanawiam sie jak często bym musiał nosić go sam.

Pozdrawiam

Daniel

• 0

Witam serdecznie,

Planuje zakup silnika zaburtowego obecnie pod ponton 3m a docelowo 3,80m - 2 osoby + szpej.

Nie chce ograniczac sie do slipow i planuje wodowanie na dziko z przyczepki. Wciagac pod gorke na pewno bede wciagal osobno ponton i osobno silnik i potem ponownie mocowal na pawezy. 

Co wybrac? Prosze o rade.

Czy oba wybory to w praktyce przywiazanie sie do slipow i brak mozliwosci wciagania/wodowania na dziko ?Brac silnik 6KM i pozegnac sie ze slizgiem?

Mam silnik Suzuki DF20AEL

Przenosiłem go parę razy z pawęży łodzi do bagażnika samochodu, wożąc go na przegląd

Bardzo ciężko, niewygodnie i w ogóle - i to wszystko w komfortowych warunkach (tzn. garaż i podjazd)

Natomiast w Twoim wypadku, czyli nad wodą, nie ważne że z wózkiem, ale różne warunki pogodowe, grząskość gruntu, temperatura, zmęczenie itd. - całkowicie Tobie odradzam tą koncepcję!

Edytowane przez SzymusS

• 0

Kup starą 8 w 2T. Moja Yamaha waży 27kg zakladam ja minimum raz w tygodnu a ostatnio 2x. Nie ma krzywdy, 30kg to jest graniczna waga do noszenia. To nie wiadro, torba która dzwigasz za uszy. Tu musisz szarpnąć z krzyża to generuje urazy.

Woduje się na skarpach bo każda sekunda na rybach dla mnie bezcenna. Nie chce pływać po 3km w te i nazad do portu.

• 0

Ja czasem jak nie mogę wywinąć podnoszę przyczepkę z pontonem i przesuwam na bok. To nie chodzi o to ile kto podniesie. Chodzi o to kiedy strzyknie... A wtedy to już kwas.. A lata lecą załatwić sie mozna szybko gorzej się leczyć.

Podziwiam tych co piszą że 2 - 3 lata składali ponton, ja dałem radę 3 razy. Obecnie tylko zapinam silnik.

• Like 1

• 0

Ja już nawet tego bym nie mógł zbyt często robić. U mnie silnik zjeżdża z pawęży tylko w przypadku:

- kompleksowego mycia i przeglądu pontonu, gdy podłoga jest wyjęta i środek myty,

- zimowania, gdy silnik stoi ku uciesze koleżanki małżonki w kuchni i cieszy oko w zimowe wieczory,

- serwisu jw.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3