Skocz do zawartości

Klej do sterów

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zawsze przytwierdzam ster klejami epoksydowymi, natomiast zanim to zrobię, matuję papierem ściernym poliwęglan-wtedy lepiej trzyma. Słyszałem też o nawiercaniu małych otworków w sterach-zastygający w nich klej działa na zasadzie takiej blokady, choć ciężko mi coś więcej o tym powiedzieć bo osobiście jeszcze nie stosowałem :D

Można nawiercać, matowić papierem ściernym lub rysować czubkiem nożyka do tapet (u mnie to się przyjeło). Zrób tak żeby klej nie wystawał poza szczeline na ster po wklejeniu, wtedy nie będziesz widział, że coś żółknie... Po prostu to co się wydostanie po wciśnięcu poliwęglanu wytrzyj, palcem lub wacikiem. Ja wklejam na żywice bezbarwną i nie mam problemu.

Ja używam tych klejów:

Tanie i bardzo dobre. Zaletą tych klejów jest to że można szybko wymienić uszkodzony ster posługując się szczypcami, nie trzeba nacinac piłką itp. Mimo łatwości wymiany steru klej trzyma mocno i nie wypadają stery.

Zaletą też jest to że można na łowisku szybko przykleić ster i po ok 15min mozna śmiało łowic rybki.

post-1568-1348916314,8902_thumb.jpg

post-1568-1348916315,0432_thumb.jpg

• 10 miesięcy temu...

UHU Plus 5-minut epoxy lub jeśli nie zależy ci na szybkim wklejeniu UHU plus 300 ten drugi mocny jak diabli tyle ze pół godziny woblerek musi być nieruchomo bo ster może się przesunąć za to jak złapie to kaplica nie wyłamiesz bez zniszczenia okolic spoiny :lol: .

Ja robię na dwa sposoby:

1. Dowolny CA, ale tylko na krawędzi steru, tej "wchodzącej najgłębiej w korpus" po to, żeby unieruchomić ster i po tym bezstresowo wypełniam żywicą.

2. Dwa otwory w sterze i dowolna, szybka żywica (mało ekonomiczne, bo żeby w miarę równo dobrać proporcje żywicy, to trzeba jej sporo wymieszać, a to że wiąże szybko, to i sporo sie potrafi marnować. Jasne, że można mieszać małe ilości, ale wtedy praktycznie zawsze skopiemy proporcje, więc twardość/wytrzymałość żywicy w łeb bierze).

• Like 1

• 11 lat później...