Skocz do zawartości
  • 0

Agresywne SUMY

jerzy

Pytanie

Witajcie, poniżej list jaki dostalem od jednego, z lowców sumow , sprzedających sprzęt sumowy na Allegro. Ten e-mail jest odpowiedzią, na moje pytanie, czemu doswiadczony wędkarz lowiący Sumy zabiera je do domu, chodziło o ryby blisko 2 metrowe. :huh: :huh: :huh:

Witam i dziękuję za komentarz. Powiem Panu, że sumy w tym jeziorze

zaczynają atakować ludzi kąpiących się tam. Także jeśli nie będą odławiane

regularnie to za kilka lat stanie się to typowe jezioro sumowe. Już w

tym roku były przypadki oprócz tego wyżej wspomnianego, że pokusiło je

nawet białe wiosło wędkarza.

Wie Pan jak się zachowuje wędkarz, któremu sum koło 80 kg porwał jedno

białe wiosło? Ucieka. Szkoda, że nie zastanowił się pan pisząc tego

maila, że tym wędkarzem na takim sumowym jeziorze moze być bezbronne

dziecko, i co wtedy?

czy wtedy Pański mail jest na miejscu?

Niebawem przypony o wytrzymałości 132 kg. Zapraszam do kupna.

Dzięki za pozdrowienia!!!!!!!!!!!!!!!

SUMIARZ z łabiszyna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej Jerzy

Nie no normalnie aż strach nad wodę wychodzić. Już teraz wiem po co mi multiplikator, żebym rzucał z odległości 10 m od brzegu jeziora bo sumy wyskoczą na brzeg jak krokodle albo orki i mnie porwą biednego 65kg wędkarzynę. Pozdrów ode mnie tego łowcę sumów szybciej ściemnia niż oddycha :D)

pozdrawiam Maciek

• 0

No coz, ta wartosc 132 to nie jest z pewnoscia IQ tego goscia (zawiasem mowiac ciekawe w jaki sposob wyliczyl wytrzymalosc? <_< )

Jezeli jest takie jezioro w Polsce, gdzie sumy po 2m sa na tyle liczne, ze nie mozna sie kapac to znaczy, ze mamy pod nosem lowisko duzo lepsze niz Ebro.

Nawet tam, gdzie sumow jest naprawde duzo (populacja szacowana na co najmniej 5000 osobnikow), nie pchaja sie one na haczyk i trzeba zdrowo zakombinowac, zeby miec kontakt z ryba.

Kazdy wykret, sluzacy zawoalowaniu, ze chodzi po prostu o miecho, jest dobry.

Ja bym od niego nie kupil nawet spinacza...

Gumo

• 0

a moze ten gosciu na ryby powinien jeszcze zabierac jakas dubeltowkie :mellow:

przeciez podbieranie takiego wierzagjacego dwumetrowego suma to cos strasznego. a nie daj boze niech sum si eszarpnie i wciagnie swego niedoszlego lowce do wody. przecie taka bestia moze go skonsumowac na miejscu, alob przytnajmniej udusic niczym BOA <_< <_< <_< <_<

Jurek spytaj tego goscia moze zechce podac namiary na to lowisko :mellow:

• 0

A może trzeba nasłać na to jezioro jeden kuter rybacki-rybacy już wiedzą jak uporać się z 2m sumem czy z 2cm okoniem :lol: :lol: :lol:

taaaaa szczegolnie na zalewie swietni esobi eradza z drobnym okoniem i co i rusz forsuja co raz to drobniejsze oczka w sieciach

• 0

Aż dziwne, że te sumy chcą porywać dzieci (i może będą żądać za nie duże sumy?). Bieda będzie wtedy, gdy zaczną porywać bydło - wtedy będzie przyzwolenie, by cała wieś z wszelakim sprzętem wybiła wszystko co w wodzie pływa.

Sprawa jest jasna od samego początku. Dorabianie ideologii do własnych czynów jest przecież w Polsce tak powszechne, jak piwo spożywane pod sklepem. Jest okazja do zdobycia taniego mięcha? Trzeba to wykorzystać i to w taki sposób, że nie chcem ale muszem. W końcu nasz naród jest znany z bohaterstwa i przeciwstawianiu się niesprawiedliwości.

• 0

Agresywne sumy, wiec zrozumiale jest ze wchodza w gre tylko DUZE SUMY..okupu :mellow:

Ten koles ma max 13 lat i ktos niepotrzebnie pozyczyl mu film Szczeki :D...albo Predator :D

Swoja droga, kiedys (lata 80te) byly artykuly w WW, ze przed wojna to.....

Wiesc ludowa niesie co chce sie, a wegorze juz w grochu siedza od zeszlej srody :mellow:

Guzu

• 0

@Guzu

Ten gość jest pewnie starszy od nas. Albo tak żle wyglada :mellow: Nie pisałbym do niego mejle z pytaniem, czemu zabiera takie ryby, gdyby nie fakt, ze do aukcji załaczył autopostret z prawie 2 metrowym sumem. wejdż na allegro do działu z nie lubianymi przez Ciebie multiplikatorami i otwórz aukcje sumowy przypon czy coś w tym sensie. Inna sprawa co tego typu ogłoszenie robi w kategorii multiplikatory, ale po treści listu można sobie wiele dopowiedzieć.

pozd jerzy

• 0

@Jerzy,

Juz ide obejrzec.

Ja nigdy nie mowilem ze nie lubie multiplikatorow. Mi sie ona jako urzadzenia podobaja, po prostu nie przypadlo mi do gustu lowienie z ich uzyciem. Tak ogolnie daze je sympatia :D

Guzu

p.s. powinno Allegro dodac sobie w regulaminie aukcji ze popiera C&R :mellow:

• 0

[...]Z własnego doświadczenia polecam przypon z plecionki gdyż nie jest on tak sztywny jak stalowy wolfram [...]

Ciekawe czy są np. miedziane wolframy, albo może jakieś polimerowe wolframy? :huh: Muszę zapytać jakiegoś profesora od inżynierii materiałowej :lol: :lol: :lol:

• 0

Ciekawy gość :huh:, należało by mu polecić dobrego speca od głowy lub polecić książke o sumach niech troche poczyta, bo z tego co mi wiadomo nie ma udokumentowanego przypadku ataku suma na człowieka w polsce( no chyba że przy podbieraniu ręką kogoś ciapnie :mellow: )

• 0

Sum takim grzecznym barankiem do końca nie jest. Abstrahuję od tych „rewelacji” z Allegro, oraz od przypadków „niewyjaśnionych”. Sam w młodości robiłem za suma łapiąc pod wodą koleżanki za róże odstające części ciała Pozostając w zamierzchłych czasach, przypominam sobie artykuł o ataku suma na nurka. Jeśli mnie pamięć nie myli było to w Dolnej Odrze. Sum zaatakował płetwę nurka spawającego coś pod wodą. Była mała szamotanina. Na podstawie śladów na płetwie stwierdzono, że był to duży sum. Kolejna ciekawa relacja jest autorstwa Marka Szamańskiego o sumie na uwięzi który zaatakował przynętę. Teraz z relacji Marka Pokutyckiego z Kazachstanu, kiedy to sum wyrwał czujnik od echosondy a inny zerwał siatkę z żywcami. Zastrzegam, że nie chodziło tu o piwo marki Żywiec, bo to było porywane niezliczoną ilość razy :D Oglądałem też ciekawy film Jacka Cousto. Ich statek wpłyną chyba na remont do Missisipi. Nurkowie z nudów postanowili zaglądnąć pod wodę. Pływali nad bajecznym dnem usianym zwalonymi drzewami. Pod wieloma siedziały duże catfishe i prawie każdy atakował zbliżającego się nurka. Mnie sumy gryzły 3 x. Był to atak na dłoń podsuniętą zbyt blisko. 2 x było to przy podbierania a raz chciałem córce pokazać gdzie sum ma wąsy. Samo kłapnięcie nie jest groźne, groźny jest nasz odruch :D Palec goił mi się ponad 2 tygodnie.

• 0

Jesli wierzyc w opowiesci to sum jest najbardziej agresywna ryba naszych wod. Jest bardzo szybki, przemierza dziesiatki kilometrow....co jest lekkim szokiem, zwazywszy ze nie widac z reguly oznak tej jego agresji nad woda.

Inna rzecz, ze sumy mozna juz pewnie u nas w kraju policzyc na palcach...

Mysle, ze zupelnie spokojnie mozna sie kapac, bez koniecznosci eksterminacji jeziora... :D

Gumo

• 0

Co się dziwić sumom na świecie pełnym agresji.

Jak łowię na Wiśle nieraz muszę uciekać na drzewo przed ich atakami.

W Polsce nawet tołpygi, gdzie indziej flegmatyczne, są agresywne i pożerają niewinne niemowlęta co wpadają do wody, nie mówiąc o riperach. :lol:

A czasopisma wędkarskie to rejestrują jako rekordy.