Skocz do zawartości
  • 0

Agresywne SUMY

jerzy

Pytanie

Witajcie, poniżej list jaki dostalem od jednego, z lowców sumow , sprzedających sprzęt sumowy na Allegro. Ten e-mail jest odpowiedzią, na moje pytanie, czemu doswiadczony wędkarz lowiący Sumy zabiera je do domu, chodziło o ryby blisko 2 metrowe. :huh: :huh: :huh:

Witam i dziękuję za komentarz. Powiem Panu, że sumy w tym jeziorze

zaczynają atakować ludzi kąpiących się tam. Także jeśli nie będą odławiane

regularnie to za kilka lat stanie się to typowe jezioro sumowe. Już w

tym roku były przypadki oprócz tego wyżej wspomnianego, że pokusiło je

nawet białe wiosło wędkarza.

Wie Pan jak się zachowuje wędkarz, któremu sum koło 80 kg porwał jedno

białe wiosło? Ucieka. Szkoda, że nie zastanowił się pan pisząc tego

maila, że tym wędkarzem na takim sumowym jeziorze moze być bezbronne

dziecko, i co wtedy?

czy wtedy Pański mail jest na miejscu?

Niebawem przypony o wytrzymałości 132 kg. Zapraszam do kupna.

Dzięki za pozdrowienia!!!!!!!!!!!!!!!

SUMIARZ z łabiszyna

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To pewnie jeden z „tarnobrzeskich łowców sumów”. Kilku z nich ma zwyczaj kończenia holu za pomocą noża. Niby to bardziej humanitarne niż żywy sum opalający się na piasku. Ale to tylko odmiany bezmyślności. Szkoda słów :angry: Nagrałem ostatnio świetny film nakręcony na Eboro w znanym Ci Gumo rejonie. Skopiuję go i wyślę Remkowi to się z nim jakoś dogadacie aby go obejrzeć. Rzecz się dzieje w czasie tarła sumów i karpi. Mnóstwo unikalnych scen. Warto to zobaczyć aby lepiej zrozumieć tą rybę.

• 0

Nie wiem, śmiać się :lol: czy płakać :(

sumiarz z łabiszyna musi być zdrowo kopnięty

(może dostał ogonem w głowę,podczas morderczej walki z

sumem -ludojadem) skoro wypisuje takie brednie

Pomyśleć tylko, ilu takich fachowców, którzy czyszczą

wodę z niebezpiecznych ryb :angry:

esox

• 0

Śmiejcie się, ale kiedys na mazurach był przypadek że ryba ugryzła jakisdziecko, napoczatku mysleli ze szczupak, ale okazalo sie to był sum, ktory pilnował gniazda.

To juz gotowy kawal, jak o rowerach w Erewaniu, co to za darmo dawali... :mellow:

Pewnie jakis mlokos nadepnal na raka przy pomoscie...

Guzu

• 0

Nagrałem ostatnio świetny film nakręcony na Eboro w znanym Ci Gumo rejonie. Skopiuję go i wyślę Remkowi to się z nim jakoś dogadacie aby go obejrzeć. Rzecz się dzieje w czasie tarła sumów i karpi. Mnóstwo unikalnych scen. Warto to zobaczyć aby lepiej zrozumieć tą rybę.

Dzieki, chetnie obejrze. Sum to poza wegorzem jedna z bardziej zagadkowych ryb.

Jakis film juz z Ebro widzialem, jezdzili duzemu sumowi przed pyskiem jakas gumka i oceniali, jaki ruch go sprowokuje do brania.

A sum sie przygladal....do czasu... <_<

Proponuje juz nie podbijac bebenka bo to wyglada na masowy masochizm.

Gumo

p.s.Na Kazachstan to bym sie tez przejechal ale tam zdaje sie ekspensywnie, i do tego trzeba Iłem leciec...

• 0

Ja już nie dyskutuję z zacytowanym na wstępie wątku tekstem, bo szkoda pary. Ta ryba jest niesamowita i warto porozmawiać o niej. To, że sum jest bardzo agresywną rybą przekonywałem się wielokrotnie. Dla mnie duży sum atakujący człowieka w obronie gniazda jest normalką. Co wtym dziwnego? Dużo mniejszy pies warczy na człowieka a czasem ugryzie i nikogo to nie dziwi. Duże sumy w wodzie nie maja naturalnych wrogów i często atakują co popadnie. Myślę, że całe łowienie w dzień na spinn jest oparte na tej agresji. Sum nawet jak nie poluje, rzadko przepuści jak coś przepływa mu pod samym pyskiem. Dlatego spinningowanie sumowe to żmudne rzucanie godzinami w jeden punkt. Czasem ma się fart i ryba bierze po kilku rzutach a czasem po 5 godzinach. Na niemrawe sumy nie ma siły. Nigdy nie złowiłem suma w czasie niżu. Do obiecanego filmu dołączę jeszcze inny który dostałem z Węgier. Facet który łowi wygląda koszmarnie, ale warto zobaczyć na co wpadł. Łowi przyzwoite ryby nawet zimą. Chodzi po małej rzece i jak spotka zatopione krzaki, tupie nogą w glebę i obserwuje wodę. Ja zobaczy charakterystyczne odbicia wody od dna to ryba namierzona. Potem jeździ mu rosówką lub żywcem po nosem aż weźmie. Często łowił sumy kilkanaście cm od brzegu. Aż się wierzyć nie chce, że taka duża ryba jest prawie wbita w brzeg. Nie wiem czy to specyfika węgierskich sumów, ale warto zobaczyć.

• 0

Nie tylko wegierskie, ostatnio na Ebro sumy staly dokladnie tak samo, wbite w brzeg. Braly tylko, jak sie wrzucilo na leb albo i nie..

Obserwowalismy sumka, ktory podtapial scierwo duzego karpia....rzucalismy w tym m-cu wczesniej okolo godziny.

Na Ebro stosowalismy inna taktyke...szukalismy nie pojedynczej ryby a plywalismy w poszukiwaniu, ktory bedzie chetny.

Wiele razy widac bylo na sondzie, jak chodzily, rzadko kiedy jednak chcialy brac, pomimo robionych z premedytacja nawrotow dokladnie w to samo m-ce.

Przypuszzcam, ze lepsza metoda byloby dryfowanie z nurtem i granie przyneta w rodzaju Giant Chuby (monstrualna poziomka), tylko kto to wytrzyma, jak tyle wody do zbadania jest...

Bardzo mnie ciekawi, jak sum zachowuje sie w wodzie bardzo glebokiej, powyzej 20m, czy np. unika strefy ponizej i bytuje bardziej na spadach czy jednak mozna go spotkac i w tej glebi...

Bo, ze blisko spietrzenia lubi na Ebro to wiadomo, gosci z wypchanymi portfelami przewodnicy wioda od strony glebokiej wody...

Gumo

• 0

@Jerzy,

szkoda komentować tego maila z allegro... :unsure:

Jednak w dużą agresywność sumów wierzę bo nie raz byłem świadkiem ich poczynań na nocnej przykosie lub przelewie. Sum jak jest głodny to jest bardzo agresywny.

Poza tym większość dziennych brań sumowych na przynęty sztuczne jest bardzo, bardzo agresywna.

Miałem kilka takich ostrych brań, gdzie wędzisko, którym łowiłem podskakiwało aż do góry, niemal wypadając z rąk.

I podczas podbierania suma, też mu mogą przyjść do głowy różne nietypowe zachowania.

O ataku mazurskiego suma na dziecko także słyszałem i wierzę w to zdarzenie.

Słyszałem także o kilkukrotnych atakach wielkich sumów na płetwonurków czyszczących turbiny na zaporze Dębe na Zalewie Zegrzyńskim.

@Robet,

...Nagrałem ostatnio świetny film nakręcony na Eboro w znanym Ci Gumo rejonie. Skopiuję go i wyślę Remkowi to się z nim jakoś dogadacie aby go obejrzeć. Rzecz się dzieje w czasie tarła sumów i karpi. Mnóstwo unikalnych scen. Warto to zobaczyć aby lepiej zrozumieć tą rybę...

- Ja także chętnie obejrzę ten film, więc czekamy na niego z niecierpliowścią. :D

• 0

Jakimiś dziwnymi drogami toczą się te dyskursy.

kończę.

pozdr

ps: Phala... wolfram to metal ( z niemieckiego - nic nie warty)

tak że miedziany wolfram to bełkot.

@Kwasik, albo mnie źle zrozumiałeś albo ja jestem jakiś niekumaty. Mój post był ironiczną uwagą na zdanie tego łowcy sumów z Allegro. A brzmiało ono tak: [...]Z własnego doświadczenia polecam przypon z plecionki gdyż nie jest on tak sztywny jak stalowy wolfram [...]

• 0

Słuchajcie , albo łowca sumow z łabiszyna czyta to forum, albo nie chce, aby inni wedkarze pomogli mu w oczyszczaniu jeziora z tych 'wstretnych i agresywnych' sumow, bo mimo moich dwóch mejli nie odezwal się. Wniosek taki, ze strzerze swojego sekretnego miejsca skąd może nadal czerpac darmowe miecho!! Może komuś z was się uda nawiązac z nim kontakt, sprobujcie.

pozd jerzy :unsure: