Maciek K Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Witam Wszystkich,Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12VKtoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko". Będę wdzięczny za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Pulos ale do 24V silnika to muszę chyba 2 takie ---> http://wodomania.pl/akumulator-zelowy-toyama-npcg-75-12v-p-56.html spiąć szeregowo i finalnie i tak mam 75Ah ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Tak dalej masz 75Ah z tym, że w praktyce popływasz dłużej niż na 75Ah 12v. Przy krypie ważącej około 200kg z załadunkiem i na większym akwenie 24v robi robote. Szczególnie przy silnym wietrze.Kolega do Protruara 3.0 używa takich aku https://www.mc-sklep.pl/akumulator-km-battery-ev-80ah-12v-do-pojazdow-elektrycznych-p-967.html . Po sezonie pływania chwali. Na wiosne zamierzam je przetestować przy Protruarze 2.0 (24v , 80lbs). Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Anonymous Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 24V/75Ah poplywa czasowo tyle samo co 12V + 2x75ah, przy wiekszym napieciu masz nizsze prady, ale moc potrzebna do pchania jednostki pozostaje bez zmian. Mozesz miec silnik i 96V + bateryjke 20AH , aby wprawic w ruch jednostke moc musi zostac oddana. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Rozumiem, że do tego pro Tak dalej masz 75Ah z tym, że w praktyce popływasz dłużej niż na 75Ah 12v. Przy krypie ważącej około 200kg z załadunkiem i na większym akwenie 24v robi robote. Szczególnie przy silnym wietrze.Kolega do Protruara 3.0 używa takich aku https://www.mc-sklep.pl/akumulator-km-battery-ev-80ah-12v-do-pojazdow-elektrycznych-p-967.html . Po sezonie pływania chwali. Na wiosne zamierzam je przetestować przy Protruarze 2.0 (24v , 80lbs). czyli do tego protruara 24V 3.0 muszę szeregowo spiąć 2 takie 12V ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Tak trzeba spinać dwa aku 12v w szeregu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Widzę, że na MCsklep są tylko aku 12V ... a jak wygląda kwestia aku 24V gdzie to dostać ? Czy jest sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ja zapytam od innej strony. Czy wzrost prędkości łajby o 2km/h przy jednoczesnym spadku zasięgu na v/max jest warty +100% do ceny zestawu- względem 12V?Czy pływacie w tak złych warunkach, że 24V i więcej jest realnie potrzebne? Jeżeli złapie burza- płynie się z wiatrem, do najbliższego brzegu. Rozumiem, że wieje i czasami trzeba mocy, ale na ile jest to regularną sytuacją?Co do szybkości na elektryku- nie zwiększa się proporcjonalnie do prądu, opór wody zżera większość mocy. Długą łajbą można zwojować więcej, bo będzie ona szybsza od krótkiej- ze względów nautycznych. Podobnie masa. Czyli zestaw dużych i ciężkich aku na dzień dobry pożera ileś % osiągów silnika. Żeby nie było- ja też walczę ze strefą ciszy, po kalkulacjach, cudowaniach wychodzi mi że do moich zastosowań wystarczy 12V i jeden aku- poszedłem w lit, bo potrzebuję mobilnych zastosowań - pontoniarz jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anonymous Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Po pierwsze nie ma co porównywac pontonu do łodzi. Ja mam łódź 4m , waga około 200kg. Pływam po zbiorniku 500ha na ktorym często wieje. Mam porównanie 12v 55lb i 24v 110lb. Jak dla mnie jest to przepaść. Po pierwsze silnik 12v nie daje sobie rady przy dużej fali, a na 24v nie robi zbyt dużego wrażenia. Po drugie v max. na 12v mam 4,8km/h , a na 24v 7,8 km/h , a więc przyrost prędkości też jest znaczny. W moim przypadku warto, a czy w Twoim? Nie wiem oceń sam. Każdy ma inne priorytetety. Co do zasięgu na v/max. W moim przypadku zasięg przy maksymalnej prędkości na silniku 12v i aku 100Ah jest podobny do silnika 24v i 2x100ah. Tylko , że na miejscówki docieram dużo szybciej na zestawie 24v, niż na 12v. Jeżeli miałbym pływać na silniku 24v z maxymalną predkościa osiąganą na zestawie 12v ,czyli w moim przypadku 4,8km/h) , napewno przepłyne dłuższy dystans (szczególnie w wietrzne dni). Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Anonymous 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 "Magicznej" bariery 10kmh na żadnym 12v ani na 24v ( może z wyjątkiem torqeedo) się nie przeskoczy. Nie ma na to szans.Zgadzam się, że na 24v pogoda jest praktycznie nie straszna- byle by bateria podołała. Gotowe 24v pb , to chyba tylko w widlakach malych, ale tam sa duże pojemności i duże pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Czyli dla mnie - strefa ciszy 700ha - ROMANA 220 kg, graty, załoga i zdecydowanym na Silnik Protruar 3.0 24V w grę wchodzą 2x12V do 80Ah(waga) bo na 2 x Lit mnie nie stać ... tak to wychodzi ... Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Po pierwsze nie ma co porównywac pontonu do łodzi. Ja mam łódź 4m , waga około 200kg. Pływam po zbiorniku 500ha na ktorym często wieje. Mam porównanie 12v 55lb i 24v 110lb. Jak dla mnie jest to przepaść. Po pierwsze silnik 12v nie daje sobie rady przy dużej fali, a na 24v nie robi zbyt dużego wrażenia. Po drugie v max. na 12v mam 4,8km/h , a na 24v 7,8 km/h , a więc przyrost prędkości też jest znaczny. W moim przypadku warto, a czy w Twoim? Nie wiem oceń sam. Każdy ma inne priorytetety. Co do zasięgu na v/max. W moim przypadku zasięg przy maksymalnej prędkości na silniku 12v i aku 100Ah jest podobny do silnika 24v i 2x100ah. Tylko , że na miejscówki docieram dużo szybciej na zestawie 24v, niż na 12v. Jeżeli miałbym pływać na silniku 24v z maxymalną predkościa osiąganą na zestawie 12v ,czyli w moim przypadku 4,8km/h) , napewno przepłyne dłuższy dystans (szczególnie w wietrzne dni). Dlatego zapisałem o kalkulacji obejmującej koszt/logistykęCo do pontonu- ma większy opór czołowy i boczny niż łódź, do tego jest bardzo lekki=podatny na znoszenie.Także nie ma lekko, nawet gdy kilogramów mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Czyli dla mnie - strefa ciszy 700ha - ROMANA 220 kg, graty, załoga i zdecydowanym na Silnik Protruar 3.0 24V w grę wchodzą 2x12V do 80Ah(waga) bo na 2 x Lit mnie nie stać ... tak to wychodzi ...Zobacz jeszcze te akumulatory. U mnie trzy lata intensywnie pracują z 2HP.HAZE HZY-EV12-100 GEL 12V 105AH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Tom RoB a ile ważą bo to 2 potrzebne .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Około 28,5 kg i tyle powinien ważyć żelowy akumulator 100 Ah.Prądu wystarcza na bardzo dużo pływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 x2 czyli 60 kg ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Czyli dla mnie - strefa ciszy 700ha - ROMANA 220 kg, graty, załoga i zdecydowanym na Silnik Protruar 3.0 24V w grę wchodzą 2x12V do 80Ah(waga) bo na 2 x Lit mnie nie stać ... tak to wychodzi ...700ha na 80Ah ? Przecież taki zbiornik ma z 10-15km długości ? Przy tej pojemności będziesz płynął na 'oparach' i każdy większy pobór mocy spowoduje, że będziesz do brzegu płynął jak "Pan Kunta Kinte z Chłopaki nie płaczą".. Przy 110lba (a tyle ma chyba Protuar 3.0) minimum to 100-110Ah. Pozbieraj na LiFe (masz 8 miesięcy) - naprawdę warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 BTW. Rzuciłem okiem na stronę dystrybutora Hasinga i jest ! 5.0 http://kmbc.pl/protruar-h5 Jeśli tylko nie przegną z ceną to będzie to fajny napęd na warmińsko-mazurskie bzdurne strefy ciszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Są nawet tam i silniki o mocy 6kw, się haswing rozkręca ciekawe jaka cena tych zabawek i czy nie są to woly uciagowe dla dużych jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Są nawet tam i silniki o mocy 6kw, się haswing rozkręca ciekawe jaka cena tych zabawek i czy nie są to woly uciagowe dla dużych jednostekDotarłem na stronę dealera w AU - te 8 i 10KW wychodzą już ponad 6k PLN po bezpośrednim przeliczeniu więc u nas będą + 1.5 - 2.0k droższe. Dla mnie niestety odpadną ponieważ są na 48V a to wydatek kolejnych 7k na LiFePo i dodatkowe 50kg wagi. Taniej wyjdą mandaty w sterfie ciszy za pływania na spalinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Panowie,a jak działa maximizer w PROTRUAR 1.0 R 65lb. Załącza się od minimalnych obrotów czy raczej startuje z wyższych, szarpiąc przy tym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 W tej rozpisce , najsilniejsze maja obroty 1250. Będą to chyba mega woly do pchania ton.Co Ty się tak.Mariusz boisz tych 48v , jak diabeł święconej wody... mogłeś kupić zamiast 8szt 160ah , 16szt 80ah. Pojemnosciowo to samo , a w razie złotych pomysłów mozna przepiac. Tak.szczerze powiedz, ile najwięcej udało.Ci się wyciągnąć ah na jednym.plywaniu ? Dales rade 100ah? Wiem że dla.chcacego i 200ah będzie mało, jednak mi się 80ah nie udało zjechać do zera.przy normalnym plywaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 W tej rozpisce , najsilniejsze maja obroty 1250. Będą to chyba mega woly do pchania ton.Co Ty się tak.Mariusz boisz tych 48v , jak diabeł święconej wody... mogłeś kupić zamiast 8szt 160ah , 16szt 80ah. Pojemnosciowo to samo , a w razie złotych pomysłów mozna przepiac. Tak.szczerze powiedz, ile najwięcej udało.Ci się wyciągnąć ah na jednym.plywaniu ? Dales rade 100ah? Wiem że dla.chcacego i 200ah będzie mało, jednak mi się 80ah nie udało zjechać do zera.przy normalnym plywaniuAdam - nie boisz tylko wiesz jakie są koszta - 160Ah to kolejne 7,5k PLN i finalnie jaki zysk ? Popłynę 10kmph zamiast 8kpm ? Haswing 2HP został sprzedany ponieważ kąt jego składania wynosił max 60st i zaczepiał o wodę przy ślizgu na spalinie (chlapało i spowalniało). Dlatego będę kupował max wydajny silnik 24V a z tego co obejrzałem Protuara 5HP składa się do poziomu (równolegle do linii wody). Przeznaczenie elektryka - przepłynięcie przed nosem czułych na hasło "strefa ciszy" - potem już gaz na suzi.Korzyść z 160Ah LiFePo jest taka, że ładowałem go raz na 10-14 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ja się nie upieram na 48v, ale.jak sam zauważyłeś jeśli 160ah ladujesz raz na 10dni. To 80ah ladujesz raz na 5dni przy 6kw prędkość nie będzie o 2km większą a o 100% większą jak nie lepiej. Jedyne w czym się zgodzę to że.koszt silnika 6kw jest duży. A jeśli strefa ciszy , to wybacz... Ale ciszy. Naprawdę jak widzę ziutkow na strefach ciszy że spalina , to z automatu bym dawał kwiatki po 2000zl do zaplaty...I nie jestem fan boy tych stref, ale jeśli sa to trzymajmy się ich... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 700ha na 80Ah ? Przecież taki zbiornik ma z 10-15km długości ? Przy tej pojemności będziesz płynął na 'oparach' i każdy większy pobór mocy spowoduje, że będziesz do brzegu płynął jak "Pan Kunta Kinte z Chłopaki nie płaczą".. Przy 110lba (a tyle ma chyba Protuar 3.0) minimum to 100-110Ah. Pozbieraj na LiFe (masz 8 miesięcy) - naprawdę warto. Ale to wtedy muszę też kupić 2 szt bo to są 12V. To już koszt ok 6000 PLN za dwa Life... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Grubo poniżej 5000 z ładowarka i bms na pokladzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciek K
Witam Wszystkich,
Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V
Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?
Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".
Będę wdzięczny za wszystkie informacje
Top użytkownicy dla tego pytania
34
17
13
13
Popularne dni
25 Lip
20
18 Gru
14
26 Gru
13
28 Lip
13
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 34 odpowiedzi
Tabor 17 odpowiedzi
Robert Crocker 13 odpowiedzi
Maciek K 13 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2018
20 odpowiedzi
18 Gru 2018
14 odpowiedzi
26 Gru 2021
13 odpowiedzi
28 Lip 2024
13 odpowiedzi
Popularne posty
De'Ptak
Kupiłem Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V wraz z akumulatorem LiFePo4 80ah. Wczoraj pływałem po Narwii... a jak !!! Łódka Meduza 420 plus jakieś 110kg. Pąd prąd i pod wiatr prędkość około 3.5km/h, przep
sero1975
Ja mam podłączone pod jedna baterie i myśle że gdybym odseparował to problem by znikł . Po za tym rzadko pływam na maxa . Jak szukam ryb to zwalniam Ale skoro wątek jest o protuarze to myśle że uczci
siarq
Przy tej pojemności spokojnie powinien wystarczyć , nawet z zapasem
266 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi