Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Haswing Protruar

Maciek K

Pytanie

Witam Wszystkich,

Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V

Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?

Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".

Będę wdzięczny za wszystkie informacje ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ukazał się nowy model Haswinga.. HASWING Protruar S 3.0 110Lbs 12V

czy ktoś może już coś powiedzieć na temat tego silnika?

Można znaleźć w necie za ok. 3900 zł

Może to jakaś tańsza alternatywa dla  ePropulsion Spiryt 1.0 Plus.., zwłaszcza jak się dołoży jakiś Aku LiFePo4 120 Ah.

Co sądzicie?

• 0

Silnik o mocy 1200W czyli pobór prądu 100A bo ładne tam kabelki będą a i ten akumulatorek godzina pływania i pa pa. Raczej dwie sztuki 120Ah minimum i to bez pływania na max.

I na stronie podają prąd max 60A , jakąś inną matematykę oni tam znają.

Korekta na innej stronie podają jednak 900W mocy czyli 75A poboru , to też nie mało

Edytowane przez esoxx87

• 0

Silnik o mocy 1200W czyli pobór prądu 100A bo ładne tam kabelki będą a i ten akumulatorek godzina pływania i pa pa. Raczej dwie sztuki 120Ah minimum i to bez pływania na max.

I na stronie podają prąd max 60A , jakąś inną matematykę oni tam znają.

Korekta na innej stronie podają jednak 900W mocy czyli 75A poboru , to też nie mało

Nie mało.., ale już nie tak daleko z czasem pływania od ePropulrsion-a.., zwłaszcza jak dasz 120Ah.

Pytanie czy faktycznie będzie czuc te 110 lbs ?  fajnie ze 12 V  na maxa ty;ko na zawodach a tak lajcikowe pływanie wiadomo 

A niech ma te 100 lbs, to i tak bardzo fajnie.., a w razie potrzeby można wykorzystać.

Mi bardziej chodzi o możliwą awaryjność tych silników i kulturę ich pracy.., (tak jak w pozostałych Protruarach.., ) bo ten raczej będzie mocno "wysilony."

Edytowane przez ubot

• 0

Mi się jeszcze nie zdarzyło żebym w ciągu jednego dnia wędkowania pływał z maksymalną prędkością przez 2 godziny..

Na ePropulsion pływasz z max prędkością 1,15h i Ci co go mają to sobie raczej bardzo chwalą.

A jak już zmniejszysz prędkość to możesz znacznie dłużej..

No, ale ja staram się więcej łowić niż pływać.. ;) Co kto lubi..

Edytowane przez ubot

• 0

Mi się jeszcze nie zdarzyło żebym w ciągu jednego dnia wędkowania pływał z maksymalną prędkością przez 2 godziny..

Na ePropulsion pływasz z max prędkością 1,15h i Ci co go mają to sobie raczej bardzo chwalą.

A jak już zmniejszysz prędkość to możesz znacznie dłużej..

No, ale ja staram się więcej łowić niż pływać.. ;) Co kto lubi..

Skoro nie pływasz na max to kup 65lbs i nie zawracaj sobie głowy tym wynalazkiem

• 0

Mam już taki (55/60 lbs).., ale myślę właśnie nada czymś mocniejszym, ale nie do tego by pływać na nim godzinami na maksimum.

Nie po to mi potrzebny mocniejszy elektryk.

Ty lubisz godzinami na max, a je niekoniecznie i raczej krótko, tylko w miarę potrzeb.

I właśnie do takich zastosowań ten silnik może się nadawać bardzo dobrze, zwłaszcza jak ktoś nie chce 24V.

Jedynie cena trochę hamuje moje "zapędy"...

Edytowane przez ubot

• 0

Mam już taki (55/60 lbs).., ale myślę właśnie nada czymś mocniejszym, ale nie do tego by pływać na nim godzinami na maksimum.

Nie po to mi potrzebny mocniejszy elektryk.

Ty lubisz godzinami na max, a je niekoniecznie i raczej krótko, tylko w miarę potrzeb.

I właśnie do takich zastosowań ten silnik może się nadawać bardzo dobrze, zwłaszcza jak ktoś nie chce 24V.

Jedynie cena trochę hamuje moje "zapędy"...

Jeżeli chcesz mocniejszy to najpierw musisz mieć odpowiedni zasobnik na energię, bo bez tego to możesz mieć i 300lbs silnik tylko co z tego jak pływasz nim tak samo jak 55. I podczas silnego wiatru czy w potrzebie szybkiej ewakuacji i tak nie wykorzystasz jego możliwości.

Do takiego silnika to trzeba minimum 2 akumulatory 100Ah Lifepo , inaczej to bez sensu , bo chyba że to jak z autem o pojemności 5l ale już na paliwo nie starcza i się jedzie 60km/h i zaraz wraca do domu.

• 0

I tu masz rację, ale tylko częściowo..

Bo dla mnie stwierdzenie "szybka ewakuacja" to czas - kilkanaście, max. 20-30 minut.

A już na pewno nie godziny..

I do tego, przy tym silniku jeden Aku 120Ah LiFePo4 moim zdaniem wystarczy.. 

Ale ja nie łowię na wielkich akwenach gdzie do przystani mam kilkanaście i więcej km.

• 0

Wiem, i nie do końca chodzi mi o większą prędkość..

Bardziej oczekuje od ewentualnie mocniejszego silnika utrzymania mocy w mniej sprzyjających warunkach pogodowych. 

Bo ten co mam gdy np: trochę mocniej powieje, to mam wrażenie że dla mojego pontonu (Kolibri 330 DSL) bywa czasem za słaby.. :mellow:

No ale to było na Aku GEL (105 Ah), zobaczymy jak będzie wiosną na LiFePo4.. ;)

• 0

jezeli na sprawnym akumulatorze kwasowym , Twoj silnik nie wyrabia , to na akumulatorze litowym, rowniez nie wyrobi...na litowych akumulatorach uzyskasz mozliwosc wykorzystania pelnej pojemnosci AH , bez wzgledu na prad pobierany przez silnik. Druga rzecz jest taka , (pislame juz o tym nie raz), przy zlych warunkach plywanie na slabych elektrykach |(500-700W) to slabe rozwiazanie. Czy to bedzie haswing, haibo,mk, epropulsion itd. , nie ma znaczenia. Do utrzymania predkosci, pozycji potrzebna jest moc silnika i koniec tematu. Do eko slizgiu , dla lekkich jednostek ,trzeba duzo mocy min. 4kw-6kw,oraz odpowiedniej sruby - to generuje koszty duze . Rozdrabnianie sie , ze ten ma 55lbs a ten 60 a tamten 70lbs , tak na dobra sprawe nic nie wnosi , procz samopoczucia lepszego...

• 0

Dzięki Adam, możesz mnie zniechęcać.., ale i tak kupię u Ciebie ten LiFePo4.. :P  ;)

Czyli wynika z tego że w tym przypadku te 900W zamiast powiedzmy 600W już powinno zrobić trochę różnicy nawet przy 12V..

Ciekawe jak będzie z jakością i awaryjnością, bo cena jednak nie mała.. No, ale to pewnie tylko czas pokaże..

Edytowane przez ubot

• 0

Dzięki Adam, możesz mnie zniechęcać.., ale i tak kupię u Ciebie ten LiFePo4.. :P  ;)

Czyli wynika z tego że w tym przypadku te 900W zamiast powiedzmy 600W już powinno zrobić trochę różnicy nawet przy 12V..

Ciekawe jak będzie z jakością i awaryjnością, bo cena jednak nie mała.. No, ale to pewnie tylko czas pokaże..

Ja Cie do niczego nie zniechęcam, na akumulatorach litowych odczujesz różnice duża- nie znam nikogo kto użytkuje I nie jest zadowolony. Wydajność i waga to są zalety niepodważalne. Natomiast z silnikami jest dużo oczekiwań,marketingu ultra wzmocnień i innego kitu , który ma się nijak do rzeczywistości... przyswojenie zasad bezpieczeństwa i unikanie złej pogody na elektrykach to podstawa. Napewno przy silniku rzędu 1kw uda się dotrzeć szybciej i spraeniej do najbliższego brzegu, niż na pierdku 500W . Druga strona medalu , że powyżej 1kw zaczyna się zazwyczaj już 24v badz 48v a to przestaję być mobilne (jeśli nie jeździe na stałe w jednostce) i zaczyna generować koszty i sila rzeczy wage

• Like 1

• 0

Ja mam Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V jestem zadowolony , jakaś tam dioda nie świeci ma opóźniony start , to drobnostki ,

pływam na aku 120 Ah 12V żel .

Całodzienne pływanie po starorzeczu ze spinningiem max 65 Ah wybrane z akumulatora .

Kilka razy pływałem  Haibo  M 250 24 V . Jest dużo głośniejszy brak regulacji obrotów powyżej 75 % mocy

chyba śruba nie jest dopasowana do obrotów silnika .

Znajomy ma Riho nie pamientam typ ale na 12 V jest głośniejsze od Protuara dlaczego nie wiem .

Najbardziej zaskoczony jestem  przyjemna pracą MinnKoty  , na starorzeczu pływałem równolegle z innym wędkarzem .

Teraz zbieram kasę na Minn Kotę i spróbuje sprowadzić z Hameryki . 

Poszukuje kogoś kto ma Minn Kote Traxxis 80 lbs24 V  żeby sprawdzić jak sobie radzi .

• 0

Ja mam Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V jestem zadowolony , jakaś tam dioda nie świeci ma opóźniony start , to drobnostki ,

pływam na aku 120 Ah 12V żel .

Całodzienne pływanie po starorzeczu ze spinningiem max 65 Ah wybrane z akumulatora .

Kilka razy pływałem  Haibo  M 250 24 V . Jest dużo głośniejszy brak regulacji obrotów powyżej 75 % mocy

chyba śruba nie jest dopasowana do obrotów silnika .

Znajomy ma Riho nie pamientam typ ale na 12 V jest głośniejsze od Protuara dlaczego nie wiem .

Najbardziej zaskoczony jestem  przyjemna pracą MinnKoty  , na starorzeczu pływałem równolegle z innym wędkarzem .

Teraz zbieram kasę na Minn Kotę i spróbuje sprowadzić z Hameryki . 

Poszukuje kogoś kto ma Minn Kote Traxxis 80 lbs24 V  żeby sprawdzić jak sobie radzi .

Pomyśl o epropulsion Spirit, to jakbyś z poloneza do audi się przesiadł. Ja zadawałem podobne pytania, teraz nawet nie wiem jak opisać różnicę. Jestem autentycznie zachwycony. Genialny silnik.

• Like 1

• 0

Spirit  to dla mnie do smarowania bo za taką kasę nie kupie silnika który jest cichy i płynie 8 km/h nie stać mnie .

Moim Protuarem za 1,6 tys płynę  6 km/h z wiatrem  :D

Najtańszy Sirit to 8 tyś  w plecy i to jest tylko 1000 W mocy .

Hamuje na maxa wydatki na ryby . Trzeba się  opamiętać . 

• 0

Spirit  to dla mnie do smarowania bo za taką kasę nie kupie silnika który jest cichy i płynie 8 km/h nie stać mnie .

Moim Protuarem za 1,6 tys płynę  6 km/h z wiatrem  :D

Najtańszy Sirit to 8 tyś  w plecy i to jest tylko 1000 W mocy .

Hamuje na maxa wydatki na ryby . Trzeba się  opamiętać . 

A ile zapłacisz przy tym kursie USD za MK plus 2 aku aby to pociągnąć?

Policz, ja tez tak myślałem, ale każdy sam decyduje.

MK nawet 24v przy 5-6 wiatru w dziób pontonu nie popłynie, Spirit bez zająknięcia. To jest przepaść. Nie namawiam, wskazuje alternatywę, zwłaszcza dla 24v.

• Like 1

• 0

Pomyśl o epropulsion Spirit, to jakbyś z poloneza do audi się przesiadł. Ja zadawałem podobne pytania, teraz nawet nie wiem jak opisać różnicę. Jestem autentycznie zachwycony. Genialny silnik.

Ale niestety dość sieje po echosondach. Reszta super, sam o nim myślę czasami. Co prawda był tu na forum teoretyk od wszystkiego, co takie silniki od czci i wiary odsądzał przez pryzmat tabelek, oporów, wattów- ale nie da się ukryć, że Spirit to szybsze przepływanie na miejscówki w strefach ciszy, oszczędność miejsca na pokładzie,  gdy używa się dedykowanej baterii. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Problem zakłóceń to temat rzeka i jeśli się pojawiają, to ciężko je wyeliminować...jedno jest pewne , że są za nie w znacznej mierze odpowiedzialne maksymizery i inne urządzenia na jednoatkach. Ja miałem kiedyś problem z kotwica, która pomimo odzielnego aku , w momencie podłączenia odrazu generowała zakłócenia. Epropulsion mam już 3szt w swojej karieze i w moim przypadku , wprowadzaja one najmniej zakłóceń. Nie mniej jednak to jest uzależnione od całej instalacji, rozmieszczenia kabli , przetwornika. Co do jakości samego silnika i użytkowania,jest osobny wątek. Dla mnie osapiany ,haibo itp. Wynalazki nie powinny być wogole z nim.porownywalne. całkowicie inna półka cenową i jakosciowa

• Like 1

• 0

Dziś doszło do pomiarów w czasie pływania .

Silnik Protuar 12 V 65 lbs o mocy 600 W według sprzedawcy  50 A max pobierał pływając na maxa 

na mierniku cęgowym 40,5 A a na amperomierzu 100A z bocznikiem 39,5 A .

Mam pytanie do Was użytkowników w/w silnika czy dokonywaliście pomiarów i jaki był prąd pływając na maxa .

Jestem ciekawy gdzie u mnie uciekło te 10 A .