Maciek K Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Witam Wszystkich,Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12VKtoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko". Będę wdzięczny za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Niby na 4 lata na wszystko w cenie. Potem co dwa lata robisz przegląd za 180 pln który przedłuża gwarancje o kolejne 2 lata.https://www.mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-osapian-55lbs-max-do-10-lat-gwarancji-p-274.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Ukazał się nowy model Haswinga.. HASWING Protruar S 3.0 110Lbs 12Vczy ktoś może już coś powiedzieć na temat tego silnika?Można znaleźć w necie za ok. 3900 złMoże to jakaś tańsza alternatywa dla ePropulsion Spiryt 1.0 Plus.., zwłaszcza jak się dołoży jakiś Aku LiFePo4 120 Ah.Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxx87 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Silnik o mocy 1200W czyli pobór prądu 100A bo ładne tam kabelki będą a i ten akumulatorek godzina pływania i pa pa. Raczej dwie sztuki 120Ah minimum i to bez pływania na max.I na stronie podają prąd max 60A , jakąś inną matematykę oni tam znają.Korekta na innej stronie podają jednak 900W mocy czyli 75A poboru , to też nie mało Edytowane 26 Grudnia 2021 przez esoxx87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Pytanie czy faktycznie będzie czuc te 110 lbs ? fajnie ze 12 V na maxa ty;ko na zawodach a tak lajcikowe pływanie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Silnik o mocy 1200W czyli pobór prądu 100A bo ładne tam kabelki będą a i ten akumulatorek godzina pływania i pa pa. Raczej dwie sztuki 120Ah minimum i to bez pływania na max.I na stronie podają prąd max 60A , jakąś inną matematykę oni tam znają.Korekta na innej stronie podają jednak 900W mocy czyli 75A poboru , to też nie małoNie mało.., ale już nie tak daleko z czasem pływania od ePropulrsion-a.., zwłaszcza jak dasz 120Ah. Pytanie czy faktycznie będzie czuc te 110 lbs ? fajnie ze 12 V na maxa ty;ko na zawodach a tak lajcikowe pływanie wiadomo A niech ma te 100 lbs, to i tak bardzo fajnie.., a w razie potrzeby można wykorzystać.Mi bardziej chodzi o możliwą awaryjność tych silników i kulturę ich pracy.., (tak jak w pozostałych Protruarach.., ) bo ten raczej będzie mocno "wysilony." Edytowane 26 Grudnia 2021 przez ubot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxx87 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Wysilony to bedzie akumulator, silnik jest pod wodą więc dla niego to nic nadzwyczajnego. Na akumulatorze 120Ah lifepo w uproszczeniu popływasz 2h czyli słabiutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Mi się jeszcze nie zdarzyło żebym w ciągu jednego dnia wędkowania pływał z maksymalną prędkością przez 2 godziny..Na ePropulsion pływasz z max prędkością 1,15h i Ci co go mają to sobie raczej bardzo chwalą.A jak już zmniejszysz prędkość to możesz znacznie dłużej..No, ale ja staram się więcej łowić niż pływać.. Co kto lubi.. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez ubot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxx87 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Mi się jeszcze nie zdarzyło żebym w ciągu jednego dnia wędkowania pływał z maksymalną prędkością przez 2 godziny..Na ePropulsion pływasz z max prędkością 1,15h i Ci co go mają to sobie raczej bardzo chwalą.A jak już zmniejszysz prędkość to możesz znacznie dłużej..No, ale ja staram się więcej łowić niż pływać.. Co kto lubi..Skoro nie pływasz na max to kup 65lbs i nie zawracaj sobie głowy tym wynalazkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Mam już taki (55/60 lbs).., ale myślę właśnie nada czymś mocniejszym, ale nie do tego by pływać na nim godzinami na maksimum.Nie po to mi potrzebny mocniejszy elektryk.Ty lubisz godzinami na max, a je niekoniecznie i raczej krótko, tylko w miarę potrzeb.I właśnie do takich zastosowań ten silnik może się nadawać bardzo dobrze, zwłaszcza jak ktoś nie chce 24V.Jedynie cena trochę hamuje moje "zapędy"... Edytowane 26 Grudnia 2021 przez ubot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxx87 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Mam już taki (55/60 lbs).., ale myślę właśnie nada czymś mocniejszym, ale nie do tego by pływać na nim godzinami na maksimum.Nie po to mi potrzebny mocniejszy elektryk.Ty lubisz godzinami na max, a je niekoniecznie i raczej krótko, tylko w miarę potrzeb.I właśnie do takich zastosowań ten silnik może się nadawać bardzo dobrze, zwłaszcza jak ktoś nie chce 24V.Jedynie cena trochę hamuje moje "zapędy"...Jeżeli chcesz mocniejszy to najpierw musisz mieć odpowiedni zasobnik na energię, bo bez tego to możesz mieć i 300lbs silnik tylko co z tego jak pływasz nim tak samo jak 55. I podczas silnego wiatru czy w potrzebie szybkiej ewakuacji i tak nie wykorzystasz jego możliwości. Do takiego silnika to trzeba minimum 2 akumulatory 100Ah Lifepo , inaczej to bez sensu , bo chyba że to jak z autem o pojemności 5l ale już na paliwo nie starcza i się jedzie 60km/h i zaraz wraca do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 I tu masz rację, ale tylko częściowo..Bo dla mnie stwierdzenie "szybka ewakuacja" to czas - kilkanaście, max. 20-30 minut.A już na pewno nie godziny..I do tego, przy tym silniku jeden Aku 120Ah LiFePo4 moim zdaniem wystarczy.. Ale ja nie łowię na wielkich akwenach gdzie do przystani mam kilkanaście i więcej km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Większy uciąg nie zawsze znaczy większa prędkość. Może jednak warto rozważyć 24V jeśli chcesz poczuć różnicę prędkości, choć szału i tak nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Wiem, i nie do końca chodzi mi o większą prędkość..Bardziej oczekuje od ewentualnie mocniejszego silnika utrzymania mocy w mniej sprzyjających warunkach pogodowych. Bo ten co mam gdy np: trochę mocniej powieje, to mam wrażenie że dla mojego pontonu (Kolibri 330 DSL) bywa czasem za słaby.. No ale to było na Aku GEL (105 Ah), zobaczymy jak będzie wiosną na LiFePo4.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 jezeli na sprawnym akumulatorze kwasowym , Twoj silnik nie wyrabia , to na akumulatorze litowym, rowniez nie wyrobi...na litowych akumulatorach uzyskasz mozliwosc wykorzystania pelnej pojemnosci AH , bez wzgledu na prad pobierany przez silnik. Druga rzecz jest taka , (pislame juz o tym nie raz), przy zlych warunkach plywanie na slabych elektrykach |(500-700W) to slabe rozwiazanie. Czy to bedzie haswing, haibo,mk, epropulsion itd. , nie ma znaczenia. Do utrzymania predkosci, pozycji potrzebna jest moc silnika i koniec tematu. Do eko slizgiu , dla lekkich jednostek ,trzeba duzo mocy min. 4kw-6kw,oraz odpowiedniej sruby - to generuje koszty duze . Rozdrabnianie sie , ze ten ma 55lbs a ten 60 a tamten 70lbs , tak na dobra sprawe nic nie wnosi , procz samopoczucia lepszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki Adam, możesz mnie zniechęcać.., ale i tak kupię u Ciebie ten LiFePo4.. Czyli wynika z tego że w tym przypadku te 900W zamiast powiedzmy 600W już powinno zrobić trochę różnicy nawet przy 12V..Ciekawe jak będzie z jakością i awaryjnością, bo cena jednak nie mała.. No, ale to pewnie tylko czas pokaże.. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez ubot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Dzięki Adam, możesz mnie zniechęcać.., ale i tak kupię u Ciebie ten LiFePo4.. Czyli wynika z tego że w tym przypadku te 900W zamiast powiedzmy 600W już powinno zrobić trochę różnicy nawet przy 12V..Ciekawe jak będzie z jakością i awaryjnością, bo cena jednak nie mała.. No, ale to pewnie tylko czas pokaże..Ja Cie do niczego nie zniechęcam, na akumulatorach litowych odczujesz różnice duża- nie znam nikogo kto użytkuje I nie jest zadowolony. Wydajność i waga to są zalety niepodważalne. Natomiast z silnikami jest dużo oczekiwań,marketingu ultra wzmocnień i innego kitu , który ma się nijak do rzeczywistości... przyswojenie zasad bezpieczeństwa i unikanie złej pogody na elektrykach to podstawa. Napewno przy silniku rzędu 1kw uda się dotrzeć szybciej i spraeniej do najbliższego brzegu, niż na pierdku 500W . Druga strona medalu , że powyżej 1kw zaczyna się zazwyczaj już 24v badz 48v a to przestaję być mobilne (jeśli nie jeździe na stałe w jednostce) i zaczyna generować koszty i sila rzeczy wage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Ja mam Protuara 1.0 R2 65 lbs 12 V jestem zadowolony , jakaś tam dioda nie świeci ma opóźniony start , to drobnostki ,pływam na aku 120 Ah 12V żel .Całodzienne pływanie po starorzeczu ze spinningiem max 65 Ah wybrane z akumulatora .Kilka razy pływałem Haibo M 250 24 V . Jest dużo głośniejszy brak regulacji obrotów powyżej 75 % mocychyba śruba nie jest dopasowana do obrotów silnika . Znajomy ma Riho nie pamientam typ ale na 12 V jest głośniejsze od Protuara dlaczego nie wiem .Najbardziej zaskoczony jestem przyjemna pracą MinnKoty , na starorzeczu pływałem równolegle z innym wędkarzem .Teraz zbieram kasę na Minn Kotę i spróbuje sprowadzić z Hameryki . Poszukuje kogoś kto ma Minn Kote Traxxis 80 lbs24 V żeby sprawdzić jak sobie radzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Ja mam Protuara 1.0 R2 65 lbs 12 V jestem zadowolony , jakaś tam dioda nie świeci ma opóźniony start , to drobnostki ,pływam na aku 120 Ah 12V żel .Całodzienne pływanie po starorzeczu ze spinningiem max 65 Ah wybrane z akumulatora .Kilka razy pływałem Haibo M 250 24 V . Jest dużo głośniejszy brak regulacji obrotów powyżej 75 % mocychyba śruba nie jest dopasowana do obrotów silnika . Znajomy ma Riho nie pamientam typ ale na 12 V jest głośniejsze od Protuara dlaczego nie wiem .Najbardziej zaskoczony jestem przyjemna pracą MinnKoty , na starorzeczu pływałem równolegle z innym wędkarzem .Teraz zbieram kasę na Minn Kotę i spróbuje sprowadzić z Hameryki . Poszukuje kogoś kto ma Minn Kote Traxxis 80 lbs24 V żeby sprawdzić jak sobie radzi . Pomyśl o epropulsion Spirit, to jakbyś z poloneza do audi się przesiadł. Ja zadawałem podobne pytania, teraz nawet nie wiem jak opisać różnicę. Jestem autentycznie zachwycony. Genialny silnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Spirit to dla mnie do smarowania bo za taką kasę nie kupie silnika który jest cichy i płynie 8 km/h nie stać mnie .Moim Protuarem za 1,6 tys płynę 6 km/h z wiatrem Najtańszy Sirit to 8 tyś w plecy i to jest tylko 1000 W mocy .Hamuje na maxa wydatki na ryby . Trzeba się opamiętać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Spirit to dla mnie do smarowania bo za taką kasę nie kupie silnika który jest cichy i płynie 8 km/h nie stać mnie .Moim Protuarem za 1,6 tys płynę 6 km/h z wiatrem Najtańszy Sirit to 8 tyś w plecy i to jest tylko 1000 W mocy .Hamuje na maxa wydatki na ryby . Trzeba się opamiętać . A ile zapłacisz przy tym kursie USD za MK plus 2 aku aby to pociągnąć?Policz, ja tez tak myślałem, ale każdy sam decyduje.MK nawet 24v przy 5-6 wiatru w dziób pontonu nie popłynie, Spirit bez zająknięcia. To jest przepaść. Nie namawiam, wskazuje alternatywę, zwłaszcza dla 24v. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Miejsca na łódce/dętce też jakby więcej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Pomyśl o epropulsion Spirit, to jakbyś z poloneza do audi się przesiadł. Ja zadawałem podobne pytania, teraz nawet nie wiem jak opisać różnicę. Jestem autentycznie zachwycony. Genialny silnik.Ale niestety dość sieje po echosondach. Reszta super, sam o nim myślę czasami. Co prawda był tu na forum teoretyk od wszystkiego, co takie silniki od czci i wiary odsądzał przez pryzmat tabelek, oporów, wattów- ale nie da się ukryć, że Spirit to szybsze przepływanie na miejscówki w strefach ciszy, oszczędność miejsca na pokładzie, gdy używa się dedykowanej baterii. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Problem zakłóceń to temat rzeka i jeśli się pojawiają, to ciężko je wyeliminować...jedno jest pewne , że są za nie w znacznej mierze odpowiedzialne maksymizery i inne urządzenia na jednoatkach. Ja miałem kiedyś problem z kotwica, która pomimo odzielnego aku , w momencie podłączenia odrazu generowała zakłócenia. Epropulsion mam już 3szt w swojej karieze i w moim przypadku , wprowadzaja one najmniej zakłóceń. Nie mniej jednak to jest uzależnione od całej instalacji, rozmieszczenia kabli , przetwornika. Co do jakości samego silnika i użytkowania,jest osobny wątek. Dla mnie osapiany ,haibo itp. Wynalazki nie powinny być wogole z nim.porownywalne. całkowicie inna półka cenową i jakosciowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Dwa Garminy i Humminbird bez zakłóceń. W tym roku sprawdze z Lowrancem FS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Dziś doszło do pomiarów w czasie pływania .Silnik Protuar 12 V 65 lbs o mocy 600 W według sprzedawcy 50 A max pobierał pływając na maxa na mierniku cęgowym 40,5 A a na amperomierzu 100A z bocznikiem 39,5 A .Mam pytanie do Was użytkowników w/w silnika czy dokonywaliście pomiarów i jaki był prąd pływając na maxa .Jestem ciekawy gdzie u mnie uciekło te 10 A . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciek K
Witam Wszystkich,
Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V
Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?
Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".
Będę wdzięczny za wszystkie informacje
Top użytkownicy dla tego pytania
34
17
13
13
Popularne dni
25 Lip
20
18 Gru
14
26 Gru
13
28 Lip
13
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 34 odpowiedzi
Tabor 17 odpowiedzi
Robert Crocker 13 odpowiedzi
Maciek K 13 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2018
20 odpowiedzi
18 Gru 2018
14 odpowiedzi
26 Gru 2021
13 odpowiedzi
28 Lip 2024
13 odpowiedzi
Popularne posty
De'Ptak
Kupiłem Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V wraz z akumulatorem LiFePo4 80ah. Wczoraj pływałem po Narwii... a jak !!! Łódka Meduza 420 plus jakieś 110kg. Pąd prąd i pod wiatr prędkość około 3.5km/h, przep
sero1975
Ja mam podłączone pod jedna baterie i myśle że gdybym odseparował to problem by znikł . Po za tym rzadko pływam na maxa . Jak szukam ryb to zwalniam Ale skoro wątek jest o protuarze to myśle że uczci
siarq
Przy tej pojemności spokojnie powinien wystarczyć , nawet z zapasem
266 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi