Maciek K Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Witam Wszystkich,Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12VKtoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko". Będę wdzięczny za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Zależy od jednostki ,warunków, oporów... rozumiem ze silnik.ma 600W nieoznacza że na każdej jednostce i warunkach będziesz w stanie ta moc wykorzystac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Dziś doszło do pomiarów w czasie pływania .Silnik Protuar 12 V 65 lbs o mocy 600 W według sprzedawcy 50 A max pobierał pływając na maxa na mierniku cęgowym 40,5 A a na amperomierzu 100A z bocznikiem 39,5 A .Mam pytanie do Was użytkowników w/w silnika czy dokonywaliście pomiarów i jaki był prąd pływając na maxa .Jestem ciekawy gdzie u mnie uciekło te 10 A .Sławek- ponton czy łódź? Bo masa zestawu jeśli większa- większy opór generuje i może tutaj umknęły te ampery brakujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Łódka waga z załogą 450 kg do 500 kg .Może na przewodach stracił mam założone 25 mm2 Cu ,silnik nie przyśpieszał od 80% manetki ale u mnie to normalne w innych słyszałem że też .Widziałem na filmach You Tube Protuara R2 12 V 65 lbs pobierał 46 A .Popołudnie pływania 4 godzinki ze spiningiem po starorzecza 16,5 Ah ładowarka wbiła w akumulator AGM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Łódka waga z załogą 450 kg do 500 kg .Może na przewodach stracił mam założone 25 mm2 Cu ,silnik nie przyśpieszał od 80% manetki ale u mnie to normalne w innych słyszałem że też .Widziałem na filmach You Tube Protuara R2 12 V 65 lbs pobierał 46 A .Popołudnie pływania 4 godzinki ze spiningiem po starorzecza 16,5 Ah ładowarka wbiła w akumulator AGM .Ja w ub. roku sprawdzałem swoje elektryki cęgami- Osapianek 55 lb wpięty w ponton brał 47A a jest "wzmocniony" kablami , dziobówka Xi3 - 50A Co do maksymizera to tak jest i w Osapianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Czy model Ospian jest to słabszy model czy po prostu inna konstrukcja? Stoje przed kupnem i nie moge znaleźć porównania… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Przy następnym pływaniu Protuara podłączę bezpośrednio pod akumulator , na chwilę .Zobaczymy jak kable wpływają na pobór prądu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Witam jaki silnik elektryczny 12V/bezszczotkowy/maximizer do łodzi 3,8-4m na jezioro 700ha, zastanawiam się nad: HasWing PROTRUAR 1.0 R2 65 lbs waga coś ponad 6 kg Jaxon Turbo Max ES-XT65X to chyba taki tańszy bliźniak HasWinga RHINO BLX 70 lbs ten najcięższy bo 12kg i brak składanej manetki i tego się trochę boję przy transporcie Haibo M150 3HP 70 lbs też ok 12 kg ceny podobne ok 1700 tylko jaxon ok 350 zł taniej może jakieś podpowiedzi od użytkowników np w zakresie głośności, awaryjności i serwisu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Witamjaki silnik elektryczny 12V/bezszczotkowy/maximizer do łodzi 3,8-4m na jezioro 700ha, zastanawiam się nad: HasWing PROTRUAR 1.0 R2 65 lbs waga coś ponad 6 kgJaxon Turbo Max ES-XT65X to chyba taki tańszy bliźniak HasWingaRHINO BLX 70 lbs ten najcięższy bo 12kg i brak składanej manetki i tego się trochę boję przy transporcieHaibo M150 3HP 70 lbs też ok 12 kgceny podobne ok 1700 tylko jaxon ok 350 zł taniejmoże jakieś podpowiedzi od użytkowników np w zakresie głośności, awaryjności i serwisupozdrawiam Proponuję lekturę : http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupi%C4%87/ enjoy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Proponuję lekturę : http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupi%C4%87/ enjoy czytałem , oglądałem filmiki i porównanie na youtube, ale nie ma jak info od użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paulus Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Cześć.Ja też mam Protuara 1.0 R2 65 lbs 12 V wisi na pontonie 2,80 m. pływam po zaporówkach, akumulator od sirq-a lifepo4 120Ah, użytkuje go intensywnie od sierpnia 2020r.Zalety:- niezawodny- w pełni funkcjonalny- nie powoduje zakłóceń w pracy Helix-a 7 Si 3G- sprawdza się w trollinguWady:- nie znalazłemAmperomierz cęgowy wskazał max prąd 45A. Pływam najczęściej przy prądzie do 15A. Zasilany przez akumulator lifepo4 (120Ah) silnik mega wydajny i oszczędny.Jako ciekawostka: silnik ten 3 razy napędzał wypożyczoną łódkę (laminat) o długości 4,4 m (na pokładzie było dwóch ciężkich chłopów + spinningowy bezmiar klamotów) - akumulator dawał radę na całodzienne spokojne pływanie ( pozostało 40% pojemności akumulatora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Z Protuara 1.0 R2 65 lbs 12 V jestem zadowolony ale i tu przypomina mi się pływanie obok łódki z silnikiem Minn Kota tyle o tym silniku wiem .Byłem mile zaskoczony cicha pracą MinnKoty zero szumu regulatora ani plusku śruby .Po prostu łódeczka przemieszczała się po wodzie .Dlaczego te Protuary tak huczą i piszczą nie głośno ale ich słychać . Znajomy modelarz elektronik obiecał pomoc w przerobieniu mojego regulatora od Protuara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Z Protuara 1.0 R2 65 lbs 12 V jestem zadowolony ale i tu przypomina mi się pływanie obok łódki z silnikiem Minn Kota tyle o tym silniku wiem .Byłem mile zaskoczony cicha pracą MinnKoty zero szumu regulatora ani plusku śruby .Po prostu łódeczka przemieszczała się po wodzie .Dlaczego te Protuary tak huczą i piszczą nie głośno ale ich słychać . Znajomy modelarz elektronik obiecał pomoc w przerobieniu mojego regulatora od Protuara . Mój hałasował w pewnym zakresie obrotów - https://www.youtube.com/shorts/A5uGqZ5wBwwOdesłałem do serwisu coś tam niby poprawili i jest lepiej, na filmie nie słychać tego aż tak jak to w rzeczywistości było wkurzające.Generalnie jestm z silnika zadowolony. ływając całe dnie po jeziorze 300ha czasem po kilka godzin w trollingu nie udało mi się nigdy rozładowac akumulatora 100Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariusz1000 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Mam zamiar kupić Protruara do pontonu Kolibri 3 m. Zastanawiam się tylko, który, bo jest normalny Protruar i trochę droższy Protruar Slim, może ktoś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) brzoza to masz pecha mój tak nie wyje dużo ciszej pracuje .Mój Prtuarek chodzi super , mały apetyt na prąd wystarczająco szybko się przemieszczam .Wiosna nagram filmik z pływania . Edytowane 7 Lutego 2023 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) brzoza to masz pecha mój tak nie wyje dużo ciszej pracuje .Mój Prtuarek chodzi super , mały apetyt na prąd wystarczająco szybko się przemieszczam .Wiosna nagram filmik z pływania . Film nagrany przed odesłaniem do serwisu, teraz już tak nie wyje. Edytowane 7 Lutego 2023 przez brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artek Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Mam zamiar kupić Protruara do pontonu Kolibri 3 m. Zastanawiam się tylko, który, bo jest normalny Protruar i trochę droższy Protruar Slim, może ktoś doradzi.Wszystkie są normalne. W opisie tych silników Slim lub Long to wysokość kolumny. Jedna dłuższa, druga krótsza, stąd te nazwy.Do pontonów zalecają Slim. Edytowane 7 Lutego 2023 przez Artek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Nie bierz tego slim z krótkim wałem. Miałem taki w Kolibri 360 i póki ponton był pusty a ja siedziałem z tyłu to było ok, jak doszedł kolega na przód to z tyłu śruba chlapała i łapała powietrze a silnika nie szło niżej opuścić. Sprzedałem koledze do belly boata zamontował sobie. Niby polecany do pontonu, w pontonie niska pawęż a jest trochę za krótki moim zdaniem. Weź ze zwykłą kolumną 91cm , silnik ma łamany rumpel więc nie ma problemu z wygodą sterowania. Edytowane 7 Lutego 2023 przez mepps 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) a jaka jest różnica miedzy Haswing Protruar R 1.0 65lbs, a JAXON TURBO MAX 65 lbs bo wyglądają jak klony a w cenie 400 złno i na mc-sklep taki zapis przy HaswinguZasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4 Edytowane 14 Lutego 2023 przez eljotnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) a jaka jest różnica miedzy Haswing Protruar R 1.0 65lbs, a JAXON TURBO MAX 65 lbs bo wyglądają jak klony a w cenie 400 złno i na mc-sklep taki zapis przy HaswinguZasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4[/quotzapytaj sie Pana z mc sklepu ,czy jak kupisz u niego akumulator lifepo4 , to czy będzie odpowiedni dla tego silnika...było juz o tym nie raz. Lfp4 jest odpowiednikiem kwasa , li ion 4s sie zgodze , ma za wysokie napiecie. Li ion 3s to nie wypał pod elektronikę wedkarska Edytowane 14 Lutego 2023 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) Czy ktoś już rozbierał Protuara R 1 65 lbs . Chodzi mi o elektronikę w rumplu tz główce .Bardzo rzadko się zdarza że zasilenie elektroniki napięciem wyższym o 3 lub 4 volty niszczy ją .Ciekawe czy taki regulator można podłączyć do silnika Protuara R1 65 lbs Prąd ciągły 120 A zasilanie max 6S https://www.rctrax.pl/regulator-hobbywing-seaking-120a-v3/148843/ Edytowane 14 Lutego 2023 przez Tabor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bardzozlymisio Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Mam Protruara 1.0. 12V 65lbs od 2 sezonów. Dodam kilka spostrzeżeń z codziennego użytkowania, może komuś się przydadzą: Ponton Kraken 430 plus 2 załogantów po 100kg pływa sprawnie. Prędkość max. około 5km/h, w porywach do 6. Akumulator AGM 100Ah. Jedyny minus tego silnika to ten wskaźnik zużycia baterii. Mam prostownik Victron 10A z możliwością sprawdzenia w apce ile realnie Ah przyjął akumulator podczas ładowania. Po całym dniu pływania (około 11km) zgasła lampka 100% a dalej paliły się 50% i 20%. Czyli w zasadzie przeciętny Kowalski może wywnioskować, że ma jeszcze 30% zapasu prądu na 6 km z palcem w uchu (do 80% rozładowania). Natomiast mój akumulator (100Ah) po podłączeniu do ładowarki przyjął 69Ah. Czyli jeśli sprawność AGM to 80%, dostępne jest max 80Ah. Czyli zużywając 69Ah zostało mi jeszcze 11%. Oznacza to, że ten wskaźnik jest bardzo niedokładny. Sprawę załatwiłem woltomierzem z Allegro który na bieżąco pokazuje spadek napięcia, wiec mozna spokojnie oszacować kiedy zjedziemy do granicznych 10,5V. Druga sprawa to taka, że powiedzmy kończymy łowić wieczorem, załóżmy o 18:00, z akumulatorem rozładowanym do 30%. Moja ładowarka 10A nie jest w stanie na rano naładować tego akumulatora do 100%. Potrzebuje na to około 18h. Ogólnie mogę powiedzieć tak: znając powyższe ograniczenia, zakładam na ponton, śmigam i w zasadzie temat silnika nie istnieje - działa, kreci, dopływa gdzie trzeba bez problemu, a ja w tym czasie łowię szczupaki inne tałatajstwo. Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez bardzozlymisio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Mam tego protuara, miałem ze 3 minn koty, jaxona, Rhino i w każdym te śmieszne diody pokazywały cuda ,nie zależnie od marki. Silnik po dwóch sezonach działa bez zarzutu, trochę głośny w porównaniu do minn koty ale przynajmniej się nie wyłącza co chwilę po nagrzaniu jak wcześniejszy Traxxis 55. Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Czy ktoś już rozbierał Protuara R 1 65 lbs . Chodzi mi o elektronikę w rumplu tz główce . Bardzo rzadko się zdarza że zasilenie elektroniki napięciem wyższym o 3 lub 4 volty niszczy ją . Ciekawe czy taki regulator można podłączyć do silnika Protuara R1 65 lbs Prąd ciągły 120 A zasilanie max 6S https://www.rctrax.p...120a-v3/148843/ Poco kombinować w MC sklepie komplet potencjometr z tymi plastikami 250 +14 wysyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Rafał do tego regulatora potrzebne jest sterowanie i dodatkowe zasilanie sterowania .Przeważnie 6 V do 5 A .Muszę mieć czas żeby to dokładnie sprawdzić .W mojej łódce zanętowej sterowaniem silnika bezszczotkowego 350 W zajmuje się elektronika tz nadajnik i odbiornik a my musimy to przerobić na zwykły potencjometr .Protuar posiada silnik bezszczotkowy a wiec ten regulator mógłby się nadawać .Do tego ten Regulator Hobbywing SeaKing V3 120A musi mieć chłodzenie wodne jak zauważyłeś inaczej będzie dymek ja tak miałem .Musimy poczekać może ktoś na foru to ogarnie .Dodam że silniki bezszczotkowe maja parametry na 1V tz że jeśli silnik ma 120 obrotów na wolt to przy podniesieniu np z 12 na 14 V jego parametry obrotów się zmienią i zawsze będzie silnik dążył do tych parametrów co wiąże się z obrotami na śrubie i pożeraniem prądu . Tu nasuwa się druga sprawa czy uzwojenie silnika wytrzyma taki przepływ prądu na pewno chwilowo tak . Dodam że mój Protuar 1.0 oszukuje też na diodach jedna chyba się od nowości nie świeci przy poborze 56Ah z akumulatora świeciły się wszystkie 100% .Tak po 2 latach użytkowania jestem z niego zadowolony .U znajomego po roku siadło łożysko silnika , zawsze zakładamy z uszczelniaczem i najlepsze jakościowo jakie możemy kupić Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 W głowicy masz tylko potencjometr na trzy kabelki. i nic więcej.jutro zmniejszę i wstawię foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciek K
Witam Wszystkich,
Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V
Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?
Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".
Będę wdzięczny za wszystkie informacje
Top użytkownicy dla tego pytania
34
17
13
13
Popularne dni
25 Lip
20
18 Gru
14
26 Gru
13
28 Lip
13
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 34 odpowiedzi
Tabor 17 odpowiedzi
Robert Crocker 13 odpowiedzi
Maciek K 13 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2018
20 odpowiedzi
18 Gru 2018
14 odpowiedzi
26 Gru 2021
13 odpowiedzi
28 Lip 2024
13 odpowiedzi
Popularne posty
De'Ptak
Kupiłem Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V wraz z akumulatorem LiFePo4 80ah. Wczoraj pływałem po Narwii... a jak !!! Łódka Meduza 420 plus jakieś 110kg. Pąd prąd i pod wiatr prędkość około 3.5km/h, przep
sero1975
Ja mam podłączone pod jedna baterie i myśle że gdybym odseparował to problem by znikł . Po za tym rzadko pływam na maxa . Jak szukam ryb to zwalniam Ale skoro wątek jest o protuarze to myśle że uczci
siarq
Przy tej pojemności spokojnie powinien wystarczyć , nawet z zapasem
266 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi