Maciek K Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Witam Wszystkich,Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12VKtoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko". Będę wdzięczny za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Potencjometr2023411.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Pewnie umiejscowili sterownik przy silniku , ma lepsze chłodzenie w czasie pracy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saitt Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Czy ktoś z obecnych ma/miał doświadczenie z silnikiem Haswing PROTRUAR 2.0 S 85lbs 12v 720 W ?Zastanawiam się czy dodatkowe 20 lbs w stosunku do protruara 1.0 popchnie moja 4m dętkę choćby 1km/h szybciej? Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez saitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 jaka osiagasz predkosc na silniku , ktory posiadasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saitt Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 jaka osiagasz predkosc na silniku , ktory posiadasz ?Na haswingu osapianie max 55/60lbs na stojącej wodzie i flaucie max na tej dętce to 5,5km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Miałem Ospiana Max55 - 5-5,5km/h na łodzi 4mTeraz Protuar 2.0 85 - 6,5-6,7 SIlnik dużo większy, statecznik/płetwa pod silnikiem metalowa na stałe , śruba tez z 5cm większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Miałem Ospiana Max55 - 5-5,5km/h na łodzi 4mTeraz Protuar 2.0 85 - 6,5-6,7 SIlnik dużo większy, statecznik/płetwa pod silnikiem metalowa na stałe , śruba tez z 5cm większa. 2.0 też hałasuje jak 1.0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Miałem ten problem, wynika on głównie z wibracji śruby. W ramach reklamacji "bez odsyłania silnika" dostałem drugą śrubę Bardzo ważne jest przetestowanie śruby na sucho przekręcam co 90' i sprawdzam okazało się że podkładając "listek taśmy klejącej w rowek pod klina" udało się prawidłowo ustawić tą stara śrubę :D Mam też Caymana 55 perfekcja i cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Jak padnie mi Protuar 1.0 65 lbs to w grę wchodzi zakupzwykłej szczotkowej MinnKoty 65 lbs na 12 V .Już kiedyś pisałem pływałem obok łódki napędzanej takim silnikiem .Zero bulgotania śruby i silnika pełny relaks .Zero wycia regulatora i szumu zębatek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 konrado Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Ja się stałem posiadaczem protuara 1.0 zobaczę jak sprawdzi się przy wigry 355 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Konrado bez problemu da sobie radę. Liczy się też waga łódki i jej szerokość .Moja krypa 390 cm x 180 cm waży z załogą 450 kg i bez problemu Protuar 1,0 65 lbs pływa 6 km/h .Będzie Pan zadowolony . Podobno w obecnie sprzedawanych siadają łożyska przy śrubie , ale nie ma problemu z wymianą .Dobry zakup za te pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 konrado Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Czekam na 1 czerwca i ogien ????. Moje wigry samo w sobie jakie 130kg waży 360 × 160 silnik aku balast myślę że jakieś 300kg wyjdzie około. Zobaczę jak z prędkością będzie bo miałem 45 haibo i słabiutko. Trochę hałasuje na sucho na mniejszych obrotach i w jeszxze jednym momencie ale teraz nie pamiętam w jakim zakresie ale to test na sucho tylko był. Zobaczymy nad wodą. Podoba mi się maksymizer ????. Dam znać jak będę wiedział ile to płynie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zaru Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 No to Ci podpowiem. Wigry 355 + dziobak + protuar 1.0 + aku AGM 100 + aku agm 26 + 2 osoby + trochę kg dodatkowego sprzętu - max do 5,5 km/h. Prędkość przelotowa tak trochę powyżej połowy manetki jakieś 3,8 - 4,2 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 U mnie końcówka dodawania obrotów nie działa .Od 80% manetki silnik nie zwiększa obrotów .Czytałem że to norma . Nie zwracam na to uwagi .Diody które pokazują rozładowanie akumulatora to lipa .Mam ładowarkę która pokazuje ilość energii pobranej w czasie ładowania .Akumulator 120 Ah pobrał silnik 65 A/h a diody pokazywały że akumulator ma 100% .Dolna dioda od początku nie świeci . Bardzo duży wpływ na prędkość ma szerokość łódki i jej zanurzenie .Tak jak napisał zaru max 5-6 km/h .To są tanie i dobre silniki i trzeba pływać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 konrado Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Na moje pływanie wystarczy ???? oby służył i nie było trzeba wiosłować ????????. Jak się za 4/5 lat spierd** to kupię może coś lepszego. Kupiłem go po to żeby się zmotywować do wyjazdów na łajba bo mam już ja 3 lata a była 4 razy na wodzie.... stoi w garażu tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 U mnie końcówka dodawania obrotów nie działa .Od 80% manetki silnik nie zwiększa obrotów .Czytałem że to norma . Nie zwracam na to uwagi .Diody które pokazują rozładowanie akumulatora to lipa .Mam ładowarkę która pokazuje ilość energii pobranej w czasie ładowania .Akumulator 120 Ah pobrał silnik 65 A/h a diody pokazywały że akumulator ma 100% .Dolna dioda od początku nie świeci . Bardzo duży wpływ na prędkość ma szerokość łódki i jej zanurzenie .Tak jak napisał zaru max 5-6 km/h .To są tanie i dobre silniki i trzeba pływać . Ja pływam na aku Lifepo4 i diody na silniku nie są zadnym wskaźnikiem bo one chyba po prostu pokazuja jakieś zakresy napięcia z aku a to jest bardzo mało miarodajne. Najlepiej patrzeć na apkę akumulatora. Na swoim Protruar 1.0 i łodce 3,8m (95kg) mogę pływać z tym aku 3 dni i większość w trollingu.Prędkość max 6,7km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Panowie pytanie mam,jaki jest najmniejszy silnik z maxi? Potrzebuje coś do pontonu 220x180cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 (edytowane) Jeśli mały silnik to po co maxi… co za roznica czy będziesz plynala 2,6 kmh czy 2,8kmh? Edytowane 17 Maja 2023 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Czyli wcale nie zawracać głowy maxi? Dobrze wiedzieć!☝️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jakub75 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Pytanie kompletnego laika - jakie są różnice użytkowe między haswing protruar 3.0 110lbs 12v, a 24v, oczywiście oprócz konieczności stosowania aku o innym napięciu?I z czego może wynikać taka duża różnica w cenie, na niekorzyść wersji 12v.Z góry dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 A to nie jest tak że maxymizer oszczędza prąd? Wydaje mi się że oszczędza. No o komforcie pływania na płynnej regulacji vs biegi to nawet nie podlega dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Przy 12v i dużych prądach zaczyna się robić problem z grzaniem się , podzespoły wysokopradowe są dużo droższe , grubsze kable , spadki napięć , zasialnieMusi być bardzo wydajne aby ogarnąć duży prąd.Stad tez podwyższanie napiecia z 12v na 24v zmniejsza o polowe prady , tańsze bebechy , mniej ciepła , bezpieczniejsze w eksploatacji dla silnika ,akumulatora . Silnik 1kw i większy na 12v to trochę nie porozumienie …przynajmniej w wędkarstwie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 A to nie jest tak że maxymizer oszczędza prąd? Wydaje mi się że oszczędza. No o komforcie pływania na płynnej regulacji vs biegi to nawet nie podlega dyskusji.Z tym oszczędzaniem jest tak, że masz po prostu pośrednią regulację obrotów, mocy, prędkości- a nie skokową. Niestety, zwykle towarzyszy temu sianie po elektronice pokładowej, trzeba uziemiać ekrany dodatkowo, ferrytowe filtry stosować itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Pytanie kompletnego laika - jakie są różnice użytkowe między haswing protruar 3.0 110lbs 12v, a 24v, oczywiście oprócz konieczności stosowania aku o innym napięciu?I z czego może wynikać taka duża różnica w cenie, na niekorzyść wersji 12v.Z góry dzięki za wyjaśnienie.Poza wymienionymi wyżej przez Kolegów problemami z 12v dodam jeszcze jedną rzecz. Jak już chce wydać ok 4,5 kafla to nawet nie myśl o Protruar 3.0 i bierz wersję G 5.0. 2,5 kW robi robotę. Wiem doskonale bo rok temu stałem przed wyborem nowego elektryka i też z początku myślałem o 3.0 12v. Tylko po co? 900W kontra 2500, fakt że z 2 aku. Ale teraz mam sprzęt który obsłuży każdy ponton czy łódkę. Moja Gala f300 ze wzmocnionym listwami gumowymi dnem idzie 8,2-8-3 km/h a jak ją zabrałem na Drużno to w 3 osoby byliśmy na równi z jednostkami pływającymi na spalinach po 2,5-3 KM. Nawet były śmieszne pytanka co to za sprzęt ;-) I jeszcze jedna rzecz. Warto zainwestować te ok 5 kafla w lifepo4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezarypioro Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2024 Cześć. Planuje przesiadkę z Proturara 1.0 65lbs 12V na Proturara 4.0 130lbs 24V. Posiadam jeden nowy akumulator GC 125Ah LiFePO4 i dokupiłbym drugi, tylko czy te 125Ah przy 24V będzie wystarczające na dzień pływania? Łódź o wadze ok 600kg. Długość 440cm. Dzięki za rady i smacznego jajka oraz mokrego dyngusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Maciek K
Witam Wszystkich,
Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V
Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?
Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".
Będę wdzięczny za wszystkie informacje
Top użytkownicy dla tego pytania
34
17
13
13
Popularne dni
25 Lip
20
18 Gru
14
26 Gru
13
28 Lip
13
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 34 odpowiedzi
Tabor 17 odpowiedzi
Robert Crocker 13 odpowiedzi
Maciek K 13 odpowiedzi
Popularne dni
25 Lip 2018
20 odpowiedzi
18 Gru 2018
14 odpowiedzi
26 Gru 2021
13 odpowiedzi
28 Lip 2024
13 odpowiedzi
Popularne posty
De'Ptak
Kupiłem Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V wraz z akumulatorem LiFePo4 80ah. Wczoraj pływałem po Narwii... a jak !!! Łódka Meduza 420 plus jakieś 110kg. Pąd prąd i pod wiatr prędkość około 3.5km/h, przep
sero1975
Ja mam podłączone pod jedna baterie i myśle że gdybym odseparował to problem by znikł . Po za tym rzadko pływam na maxa . Jak szukam ryb to zwalniam Ale skoro wątek jest o protuarze to myśle że uczci
siarq
Przy tej pojemności spokojnie powinien wystarczyć , nawet z zapasem
266 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi