Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Haswing Protruar

Maciek K

Pytanie

Witam Wszystkich,

Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V

Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?

Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".

Będę wdzięczny za wszystkie informacje ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy ktoś z obecnych ma/miał doświadczenie z silnikiem Haswing PROTRUAR 2.0 S 85lbs 12v 720 W ?

Zastanawiam się czy dodatkowe 20 lbs w stosunku do protruara 1.0 popchnie moja 4m dętkę choćby 1km/h szybciej?

Edytowane przez saitt

• 0

Miałem ten problem, wynika on głównie z wibracji śruby. 

W ramach reklamacji "bez odsyłania silnika" dostałem drugą śrubę :D

Bardzo ważne jest przetestowanie śruby na sucho przekręcam co 90'  i sprawdzam okazało się że podkładając "listek taśmy klejącej w rowek pod klina"  udało się prawidłowo ustawić tą stara śrubę :D :D :D

Mam też Caymana 55 perfekcja i cisza :rolleyes:

• 0

Jak padnie mi Protuar 1.0 65 lbs to w grę  wchodzi zakup

zwykłej szczotkowej MinnKoty 65 lbs na 12 V .

Już kiedyś pisałem pływałem obok łódki napędzanej takim silnikiem .

Zero bulgotania  śruby i silnika pełny relaks .

Zero wycia regulatora i szumu zębatek .

• 0

Konrado bez problemu da sobie radę. 

Liczy się też waga  łódki i jej szerokość .

Moja krypa 390 cm x 180 cm waży z załogą  450 kg i bez problemu Protuar 1,0 65 lbs  pływa 6 km/h .

Będzie Pan zadowolony . 

Podobno w obecnie sprzedawanych siadają łożyska przy śrubie , ale nie ma problemu z wymianą  .

Dobry zakup za  te pieniądze  .

• 0

Czekam na 1 czerwca i ogien ????.

Moje wigry samo w sobie jakie 130kg waży 360 × 160 silnik aku balast myślę że jakieś 300kg wyjdzie około. Zobaczę jak z prędkością będzie bo miałem 45 haibo i słabiutko. Trochę hałasuje na sucho na mniejszych obrotach i w jeszxze jednym momencie ale teraz nie pamiętam w jakim zakresie ale to test na sucho tylko był. Zobaczymy nad wodą. Podoba mi się maksymizer ????. Dam znać jak będę wiedział ile to płynie ????

• 0

U mnie końcówka dodawania obrotów nie działa .

Od 80% manetki silnik nie zwiększa obrotów .

Czytałem że to norma . Nie zwracam na to uwagi .

Diody które pokazują rozładowanie akumulatora to lipa .

Mam ładowarkę która pokazuje ilość energii  pobranej w czasie ładowania .

Akumulator 120 Ah pobrał silnik 65 A/h a diody pokazywały że akumulator ma 100% .

Dolna dioda od początku nie świeci  . 

Bardzo duży wpływ na prędkość ma szerokość łódki i 

jej zanurzenie .

Tak jak napisał zaru max 5-6 km/h .

To są  tanie i dobre silniki i trzeba pływać . 

• 0

Na moje pływanie wystarczy ???? oby służył i nie było trzeba wiosłować ????????. Jak się za 4/5 lat spierd** to kupię może coś lepszego. Kupiłem go po to żeby się zmotywować do wyjazdów na łajba bo mam już ja 3 lata a była 4 razy na wodzie.... stoi w garażu tylko :(.

• 0

U mnie końcówka dodawania obrotów nie działa .

Od 80% manetki silnik nie zwiększa obrotów .

Czytałem że to norma . Nie zwracam na to uwagi .

Diody które pokazują rozładowanie akumulatora to lipa .

Mam ładowarkę która pokazuje ilość energii  pobranej w czasie ładowania .

Akumulator 120 Ah pobrał silnik 65 A/h a diody pokazywały że akumulator ma 100% .

Dolna dioda od początku nie świeci  . 

Bardzo duży wpływ na prędkość ma szerokość łódki i 

jej zanurzenie .

Tak jak napisał zaru max 5-6 km/h .

To są  tanie i dobre silniki i trzeba pływać . 

Ja pływam na aku Lifepo4 i diody na silniku nie są zadnym wskaźnikiem bo one chyba po prostu pokazuja jakieś zakresy napięcia z aku a to jest bardzo mało miarodajne. Najlepiej patrzeć na apkę akumulatora. Na swoim Protruar 1.0 i łodce 3,8m (95kg) mogę pływać z tym aku 3 dni i większość w trollingu.

Prędkość max 6,7km/h.

• 0

Pytanie kompletnego laika - jakie są różnice użytkowe między haswing protruar 3.0 110lbs 12v, a 24v, oczywiście oprócz konieczności stosowania aku o innym napięciu?

I z czego może wynikać taka duża różnica w cenie, na niekorzyść wersji 12v.

Z góry dzięki za wyjaśnienie.

• 0

Przy 12v i dużych prądach zaczyna się robić problem z grzaniem się , podzespoły wysokopradowe są dużo droższe , grubsze kable , spadki napięć , zasialnie

Musi być bardzo wydajne aby ogarnąć duży prąd.Stad tez podwyższanie napiecia z 12v na 24v zmniejsza o polowe prady , tańsze bebechy , mniej ciepła , bezpieczniejsze w eksploatacji dla silnika ,akumulatora . Silnik 1kw i większy na 12v to trochę nie porozumienie …przynajmniej w wędkarstwie .

• Like 1

• 0

A to nie jest tak że maxymizer oszczędza prąd? Wydaje mi się że oszczędza. No o komforcie pływania na płynnej regulacji vs biegi to nawet nie podlega dyskusji.

Z tym oszczędzaniem jest tak, że masz po prostu pośrednią regulację obrotów, mocy, prędkości- a nie skokową. Niestety, zwykle towarzyszy temu sianie po elektronice pokładowej, trzeba uziemiać ekrany dodatkowo, ferrytowe filtry stosować itp. 

• 0

Pytanie kompletnego laika - jakie są różnice użytkowe między haswing protruar 3.0 110lbs 12v, a 24v, oczywiście oprócz konieczności stosowania aku o innym napięciu?

I z czego może wynikać taka duża różnica w cenie, na niekorzyść wersji 12v.

Z góry dzięki za wyjaśnienie.

Poza wymienionymi wyżej przez Kolegów problemami z 12v dodam jeszcze jedną rzecz. Jak już chce wydać ok 4,5 kafla to nawet nie myśl o Protruar 3.0 i bierz wersję G 5.0. 2,5 kW robi robotę. Wiem doskonale bo rok temu stałem przed wyborem nowego elektryka i też z początku myślałem o 3.0 12v. Tylko po co? 900W kontra 2500, fakt że z 2 aku. Ale teraz mam sprzęt który obsłuży każdy ponton czy łódkę. Moja Gala f300 ze wzmocnionym listwami gumowymi dnem idzie 8,2-8-3 km/h a jak ją zabrałem na Drużno to w 3 osoby byliśmy na równi z jednostkami pływającymi na spalinach po 2,5-3 KM. Nawet były śmieszne pytanka co to za sprzęt ;-) I jeszcze jedna rzecz. Warto zainwestować te ok 5 kafla w lifepo4

• 0

Cześć. Planuje przesiadkę z Proturara 1.0 65lbs 12V na Proturara 4.0 130lbs 24V. Posiadam jeden nowy akumulator GC 125Ah LiFePO4 i dokupiłbym drugi, tylko czy te 125Ah przy 24V będzie wystarczające na dzień pływania? Łódź o wadze ok 600kg. Długość 440cm.

Dzięki za rady i smacznego jajka oraz mokrego dyngusa