Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Haswing Protruar

Maciek K

Pytanie

Witam Wszystkich,

Ponieważ nie znalazłem nic o tym silniczku na Forum to zapytam :
Silnik Haswing PROTRUAR 1.0 R 65lb 12V

Ktoś z nim pływa, użytkuje, może się podzielić opinią i spostrzeżeniami ?

Na YT jest film "Wodomanii", pracuje w miarę cicho i ogólnie wygląda "spoko".

Będę wdzięczny za wszystkie informacje ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uprzedzę hejt ...

Wiem żę się nie powinno ale .... :D ;)   czy ktoś tuningował HASWING Protruar 3.0 G lub 4.0 G śrubą z torqeedo ? większa lub inny skok.

Przy niewielkiej łodzi lub pontonie nie widzę problemów aby przeciążyć 10-20% silnik większa/szybszą śrubą :D 

potrzebuję pływać 10km/h zamiast 8km/h da radę ??

• 0

Uprzedzę hejt ...

Wiem żę się nie powinno ale .... :D ;)   czy ktoś tuningował HASWING Protruar 3.0 G lub 4.0 G śrubą z torqeedo ? większa lub inny skok.

Przy niewielkiej łodzi lub pontonie nie widzę problemów aby przeciążyć 10-20% silnik większa/szybszą śrubą :D

potrzebuję pływać 10km/h zamiast 8km/h da radę ??

O ile śruba pasuje montażowo, gabarytowo- możesz ryzykować, to tylko 600 i więcej złotych. Co do przeciążania silnika też można pewnie to zrobić ale pytanie czy jest to opłacalne, jak skróci żywotność  samego haswinga, bo producent zazwyczaj daje optymalne rozwiązania technologiczne. 

• 0
Torqeedo śruba zapasowa v30/p4000 do Cruise 2.0/4.0

Śruba do modeli silników Cruise z wałkiem gładkim i sworzniem poprzecznym (produkowane do roku 2015, numery seryjne < 5000). Śruba 3 płatowa prawoskrętna. Do ślizgania się lekkimi łodziami.

wygląda że to jest najszybsza.

• 0

Mam Haswing 2.0 24V, zamontowany na kolibri km330.

Z oem śmigłem miałem pobór maks 42A i prędkość 8 kmh, bez różnicy sam czy z kolegą.

Kupiłem sobie śmigło od kayaka APC 14X17M, trochy za duży skok ale teraz silnik przeciąża ponad 60A z kolegą i do 55-60A jak jestem sam. Samemu udaje się osiągnąć 10kmh i ponton wychodzi na ślizg.

Że by zamontować śmigło zrobiłem sobie przejściówkę na 3d drukarce.

• 0

W moim haswingu nastąpił taki problem:

Do tej pory, gdy płynąłem i przełączyłem manetkę na '0' śruba w momencie się zatrzymywała.

Teraz, gdy tak zrobię kręci się jeszcze bezwładnie jakbym wrzucił luz.

Czasami też, gdy powoli zwiększam moc silnik pika i "gaśnie".

Ktoś ma pomysł co może być problemem ?

Edytowane przez Monster

• 0

Dzisiaj miałem niespodziewaną zmianę pogody na jeziorze. W ciągu kilku minut zerwał się bardzo silny wiatr i pojawiły się duże fale. Musiałem przebić się na drugi brzeg w poprzek jeziora, na tym brzegu, gdzie byłem fala była z boku. Pierwszy raz widziałem i pływałem po takich dużych falach, chwilami dziób łódki był pewnie z metr nad wodą, było naprawdę niebezpiecznie. Pewnie gdybym chociaż na chwilę stanął bokiem do fali to łódkę by przewróciło od razu. Wcześniej pisałem, że ze względu na hałas nie kupił bym drugi raz tego silnika tak teraz doceniłem jego moc i siłę. Łódka Necko 420 z dwoma osobami i sprzętem i Protruar 3.0 12V i w takich warunkach prędkość około 4km/h dawał radę. Spisał się bardzo dobrze.

• 0

Witam tydzień temu kupiłem silnik hawsing protruar genius 30/40/55lb i strasznie głośno chodzi przy niskiej prędkości przy wyższej jest ciut lepiej, moje pytanko jest on uszkodzony czy one tak mają ?

Za mało konkretów, my tego nie słyszymy;)

U mnie 1.0 chodził głośno i okazało się, że kopuła/kołnierz śruby (nie wiem jak to inaczej nazwać) trze o resztę obudowy. Całośc jest zrobiona z jakiegoś kompozytu grafitowego i po delikatnym zeszlifowaniu na wodnym papierze problem został usunięty.