wojtas Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Miałem przed laty fajny kij kormorana black star pro 2-15gr niestety kolega niechcący złamał szczytówkę ciekaw jestem czy gdzieś dostałbym jeszcze samą szczytówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Cześć. Z kupieniem samej szczytówki do Black Star Pro może być ciężko. Oczywiście ta wędka jest jeszcze na ludziach, sam takiej używam. Chyba jednak trzeba kupić całą wędkę, tak będzie łatwiej. Zresztą zależy na ile jesteś zdesperowany. Na Allegro bywają bardzo rzadko. Proponuję abyś dał ogłoszenie w dziale Kupię/sprzedam na tym forum (lub innych). Może ktoś się zgłosi z ofertą sprzedaży. Nb. Wg Marka Trojanowskiego Black Star Pro to najlepszy kij pstrągowy jakim miał możliwość łowić. Tak przynajmniej było podane w którymś z czasopism (przed laty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Herman,jakiej długości był kormoran, który chwalił M. Trojanowski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Wydaje mi się, że 2,40 m. Na 99,9 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Rozumiem sprawy zwiazane z sentymentem i tego nie bede roztrzasal ale czuje, ze pare slow powinienem dodac... Wedka Cormoran black star pro to bedzie wyrob wykonany przed 10 laty pewnie. Owszem to byla poreczna (mysle o 2,4m), lekka i dobrze wywazona konstr. Gorzej z odpowiednim rozmieszzceniem przelotek, co przy przeciazeniach niekiedy skutkowalo zlamaniem.Ci, ktorzy zlecili przezbrojenie mieli w reku naprawde dobre wedzisko. Trzeba wziac pod uwage, ze zywice, zjakich wykonano wedke starzeja sie, co dodajac w/w karze zastanowic sie, czy aby nie lepiej przeanalizowac zmiane wedki.Aktualnie sa dostepne co najmniej tak samo dobre konstr. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Cześc. szukam czegos podobnego do tego kormorana może ktoś doradzi? szybka akcja szczytowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 szukam czegos podobnego do tego kormorana może ktoś doradzi? szybka akcja szczytowa. No, ja przy tym pytaniu wymiękam zupełnie. Jest całe mnóstwo takich wędek. Ja używam też St. Croix Legend Elite (zielona seria), 7', do 11 gram, 10 lb. Akcja bardzo szybka i bardzo szczytowa. Super wędeczka. Polecam. Musisz poczytać na tym forum są posty i całe artykuły nt. wędek pstrągowych. W końcu będziesz i tak musiał wybrać jedna wędkę Być może to będzie ta. A być może dopiero kupując kolejne, metoda prób i błędów, trafisz na dobrą (dla siebie) wędkę. Generalnie moja metoda na nowy kij jest taka, że kupuję najdroższy kij na jaki mnie stać w danym momencie. W tym szaleństwie jest metoda Dobrą metodą jest kontakt z wybraną (poleconą) pracownią rodbuild'erską, doradzą Ci i zrobią taką wędkę jaką tylko sobie zażyczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Miałem przed laty fajny kij kormorana black star pro 2-15gr niestety kolega niechcący złamał szczytówkę ciekaw jestem czy gdzieś dostałbym jeszcze samą szczytówkę?Może http://www.allegro.pl/item580740321_cormoran_black_star_pro_ 2_1m_legenda_sprzed_lat.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 I o taką długość, tj. 2,15 m podejrzewałem kormorana chwalonego przez M. Trojanowskiego. Długość 2,15 jest lepsza w momencie zarzucania wabika, ale > 2,40 poręczniejsza w jego prezentacji.Sam stoję przed wyborem blanku pod casta, którym pogodzę lekki jig i ewentualnie rybki o miękkich gębach. Herman, dzięki za odpowiedz, . W dużej mierze podzielam Twój pogląd odnośnie Nowych Wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Panowie kijek długości 2.19m będzie odpowiedni na rzeczkę szerokości no powiedzmy średnio +-9m-gdzie czasem trza się wcisnąć itd? Debiut na pstrąga będe robił więc temat rzeczki mi obcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Będzie odpowiedni. Są wprawdzie różne szkoły w kwestii metrażu, ale tak naprawdę, to niemal wyłącznie kwestia tego, co Ci pasuje. Są zwolennicy 3-metrowych, są też preferujący krótsze. Ja mam 2,15 i zwykle starcza, choć w pewnych okolicznościach przydałby się taki 2,60-2,75, a czasami 2,40-2,50 (do mojego łowienia). Długa odpowiedź na krótkie pytanie Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Wszystko zależy od charakteru rzeki i terenu w jakim będziesz łowił i poruszał się. Ja używam 1.9m8, 2.13m i 2.52m, i jakoś nie wypobrażam sobie tego ostatniego na małym, zakrzaczonym, leśnym ciurku na którym często bywam. Co innego na wiekszej rzece, gdzie można wejść do wody i spokojnie się poruszać linia brzegową - tam dłuższy kij pozwoli Ci lepiej operować przynętą na dłuższych dystansach ( zwałki, zakręty itp, itd)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Dzięki panowie biorę 2.2 a najwyżej z czasem się dokupi coś dłuższego jak będzie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Mi akurat krzaki nie przeszkadzają więc paradoksalnie im mniejsza woda tym kij dłuższy zatem lepszy. Dla mnie optimum to 3m. Małe rzeczki mają to do siebie, że czasami trzeba wstawić przynętę i przytrzymać za kamieniem, przed krzakiem, w rynnie itd. Taka prezentacja przynęty będzie niemożliwa bez pokazywania się rybie. Jak będziesz łowił wedką o długości podlodówki to bedziesz musiał stanąć rybie nad głową ... taka moja, subiektywna opinia .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Panowie, nie ugryzłem tematu od konkretu, mo?źe uda się od og?łłu, szukam pstrągowego uniwersału do biegania za kropkami o cię?źarze wyrzutowym 5-20/25g? długości max 2.50Interesuje mnie łowienie 4-5g kogutami i 7-8cm woblerami, na średnich i małych rzekach roztocza, akcja M/F lub F z mo?źliwością zaadaptowania na delikatniejsze sandaczowanie.Kwota zaporowa jaką chcę wydać to 200zł, kupię za to jakąś sensowną ,,n?łwkę w sklepie? mo?źe kt?łryś z was miał kij z średniej p?łłki godny polecenia? Jeśli ma ktoś na zbyciu wędkę mniej więcej odpowiadającą temu opisowi proszę o priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Szukając w zeszłym roku wędki na pstrągi natrafiłem w sklepie na taką Daiwę: http://allegro.pl/daiwa-exceler-spinning-2-4m-10-25g-warszaw a-i2028240620.html Muszę przyznać, ?źe nie łowiłem tym kijem, ale w ręku le?źał bardzo dobrze, akcja (tak mi się wydawało na sucho) raczej mod/f, wydawał się czuły ale na tyle mocny, ?źe i średnią gumę z z kilkunastogramową gł?łwką by ogarnął. Takie wra?źenia na sucho. Sam bym się prawdopodobnie na taki kij zdecydował (w wersji 2,1m) gdyby nie Batson w okazyjnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ja sobie kupiłem chrusciaka - dragon millenium HD trout.25g, 2,55m. Na ryby małe - za sztywny, jesli masz ryby 35+ to jest ju?ź ok. W miare dobry kij za proporcjonalną do wartości cenę. Mimo posiadania wędek od wyzszej p?łłki po samo ścierwo, to mi ten kij le?źy, lubię nim łowić. A ze wykonanie jak to w kijach z węgla im 1000 500 100 900 to... mi to nie rzutuje Obejrzysz sobie na zlocie pstragowym, moge ci go na impreze wypo?źyczyć, bedę i tak na muche łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 hmm ok, chętnie zobaczę jak się nim łowi, chciał bym te?ź skonfrontować na zlocie cormorana ulf 3-15 z jakimś większym kropkiem, trochę się jednak o niego boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dokładnie jak Kuba. Seria Millenium bardzo przyjemna. Miałem kiedys mo?źnoś pomachania takim super fastem, w opisanych parametrach i r?łwnie?ź polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 hmm ok, chętnie zobaczę jak się nim łowi, chciał bym te?ź skonfrontować na zlocie cormorana ulf 3-15 z jakimś większym kropkiem, trochę się jednak o niego boję Mam starego ULF (nie 2012) 2.45 3-15. Szybki i fajny kijek, ale przez to, ?źe szybki to nie wiem czy na pstrąga by się nadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Na moje oko to trochę bardziej M/F, ju?ź przy niewielkim obcią?źeniu się ładnie poddaje, nie powiedział bym ?źe to bardzo prędki kijek, jest jak dla mnie w sam raz, tylko chodzi mi o jego moc, czasami przydała by się mo?źliwość przykręcenia hamulca i przystopowanie ryby ?źeby nie wlazła w zaczepy a boje się ?źe ten ulf ma jej za mało (m?łj te?ź nie 2012 prędzej 2008/9) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 To mo?źe coś pomiędzy... Dragon Express 2.45 dł. 4-20 c.w.Budowa blanku jak w serii Millenium, lekka 143 gramy, nie miałem przyjemności u?źytkować kijk?łw z tej serii, ale wspomniana seria M, mimo, ?źe opisana X-Fast wcale taka nie jest. Dodam, ?źe sam się nad nim zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Niedawno na portalu aukcyjnym widziałem za podobne pieniądze robinsona diaflexa trouta 2,5m i tej samej serii light spina 2,45 - to chyba niezła opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witaj KolegoZerknij proszę na opis kija, kt?łry mo?źe Ci się spodobać. Mam na myśli o kijku ABU.PozdrawiamAlekDaiwa Infinity-Q.+ ABU Conolon [wiadomość #307398] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 myślę ?źe ten ABU nie r?ł?źnił by się zbyt wiele od cormorana ulf 3-15 kt?łrego posiadam, a chciał bym coś z zapasem mocy pod siłowy hol i przystopowanie ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi