tomek_w Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ja o sprzęcie bardzo mało się wypowiadam bo też niewiele na jego temat wiem... Ale jestem chyba bardzo dziwny bo niezależnie od rzeki nie mam większych problemów z rzucaniem przynętą ... zabiore moją wędeczkę 2,7m, i ide o każdy zakład , że poradzę sobie z nią w każdym miejscu , gdzie inny wędkarz będzie zmuszony używać 2m wędziska . Ja raczej dobieram sprzęt nie do brzegu rzeki , a do przynęty a ściśle koncentruje się na jej prowadzeniu , może to dziwne ale u nas nie ściąga się przynęt tylko prowadzi... i raczej metoda łowienia, rodzaj przynęty , prowadzi mnie do wyboru takiego , a nie innego wędziska , przynajmniej tak postępowałem do tej pory ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Panowie po to jest tyle sprzętu by każdy mógł wybrać coś co mu pasuje,jesli sprzęt bedzie Leżał wedkarzowi w łapce to jest w stanie nim wiele zwojować,ja np.po przeżuceniu kilkudziesieciu kijków znalazłem ten który mi Leży,a jesli np,dam nim połowić koledze na wspolnej wyprawie to jemu już nie pasuje ten kij, tylko inny,tak to już jest :)znam kolesi na podlasiu łowiacych kapotalne jazie i potoki, jeżdzących razem na rybki jeden z kijkiem 2,15 drugi,z prawie 3,5m St.croixem Wild riwer,i oboje sa przekonani,iz jego kij jest własnie lepszy,oboje łowia tyle samo ryb i maja tą samą radochę,a oto chyba najbardziej chodzi ,mam też kolegę który obecnie ma z +/- 30 spinningow tak wudziałem to na własne oczy i o kolega nie wie co zabrac na ryby może spędzić kilka godzin macajac zastanawiajac sie co ma wziać na ryby,częst bieże po kilka wędek ,(jak ci japońce z filmów Imakatsu http://www.imakatsu.co.jp/movie/index.html)to moim zdaniem lekka przesada.ale on tak lubi i o to chodzi by robic to co się lubi pozdro hasior co 30 wędek niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam Potrzeba, matką wynalazków. To prawdziwe zdanie. Znam parafrazę tego powiedzenia, też często prawdziwą- wynalazek jest matką potrzeby Osobiście nie mam nic przeciwko różnym eksperymetom ze sprzętem. Wręcz przeciwnie- uwielbiam eksperymentować. Na pstrągi używałem do tej pory kijka 2,1 m (Elitka St. Croix), kupionej za radą Pana Nowika. Super kijek. Ostatnio często rozmyślam nad kijkiem troszkę nawet krótszym, ale pod multik Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 No to ja zaproponuję cos o czym nikt jeszcze tu nie wspomniał. W zeszłym roku stałem przed podobnym dylematem. Przy czym oprócz wielkości mazowieckich pstrągowych cieków brałem jeszcze pod uwagę komfort przemieszczania się po buszu pomiędzy miejscówkami. Po analizie potrzeb oraz za namową Jaja mój wybór padł na shimano exage mini telespin 2,1m 5-20g. Waży prawie nic. Doskonale współpracuje z kołowrotkiem ABU ASF1 wielkości 1000 Po złożeniu ma 31 cm więc kedy się przemieszczam chowam go do...kieszeni i obie ręce mam wolne aby chronić swoją ujmującą aparycje przed naturą Kijek ten spełnia również wiele innych zadań. Jeździ zawsze w samochodzie. Więc gdy mijam jakąś interesującą kałużĘ zawsze mogę się zatrzymać i sprawdzić co słychać. Zabieram go również na tripy rowerowe. Delegacje jeżeli istnieje możliwość pomoczenia kija. No i łatwo daje się zakamuflować przed lepszą połową na rodzinny wyjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Dosyć późno przyłączam się do dyskusji o kiju na kropkowańce. Osobiście wolę dłuższe wędki i moim podstawowym narzędziem na mniejszych ciekach jest Talon MF2 o długości 8'6 (2,6 m) i wyrzucie 3/8 - 3/4oz (10-21g). Akurat ja posiadam wersję z IM6+ - ale chyba lepsza będzie wersja z ITM (jest szybsza). W sytuacjach w których operowanie moim podstawowym kijaszkiem jest uciążliwe ze względu na jego długość mam do dyspozycji sprzęt partyzancki w postaci travelka Shimano Beast Master o gramaturze 10-30 g i długości 2,1-2,4m. Niezwykle ciężko jest doradzić komuś mimo szczerych chęci i bogatych doświadczeń własnych. Różnimy się warunkami fizycznymi, upodobaniami, metodami połowu (sposób prezentacji i rodzaj przynęt), łowimy na różnych łowiskach itd...Ważniejszą rzeczą od optymalizacji zestawu pod kątem połowu danego gatunku ryby jest wygospodarowanie odpowiedniej ilości czasu nad brzegiem sensownej wody.P.S.Zostawiłem sobie na pamiątkę spining z pełniego włókna szklanego - jedna z pierwszych nagród na juniorskich zawodach wędkarskich. Pełne włókno szklane, przelotki z drutu, krótko mówiąc topowy polsping z połowy lat 80- tych...Ale długość (2,1 m), gramatura i akcja do połowu pstrąga się nadają. Tak się składa, że to właśnie na tą wędkę złowiłem największego kropkowańca (57 cm) w Sole. Później dysponując o wiele lepszym sprzętem nawet się nie zbliżyłem do tego wyniku - tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 @ Klon - wiele w tym racji z teleskopowym spinem. Mnie także wieloktrotne tego typu wędka przydała się.Na rowerze i przy przedzieraniu się przez gąszcz krzaków krótkość kija to jego zaleta.Poza tym taki spin można w momencie rozłożyc i złożyć w przeciwieństwie do innych traweli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 @klon znam ten kijek miałem Go na zarobkowym wyjeżdzie do angli jako student jest ok choć za teleskopami nie przepadam,niestety niedalej jak rok temu,moj piesek zasmakował w graficie made in shimano i tak to skończył swojżywot ten Exage :cry:o ile pamietam dł transportowa to okolo 30cm ijest faja tuba.pozdrohasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ja myśle , ze to zdjęcie idealnie oddaj proporcje między postami na temat sprzetu i tymi o łowieniu <_< <_< <_< , spinnigista zawodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Nie wiem, ale ja tego tak Tomku nie odbieram. Chociasz coś z zawodowego spiningu to ta fota ma. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ja to nawet słyszałem, że niby na ŻYWCA biora najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 @Tomek, ...Ja raczej dobieram sprzęt...do przynęty a ściśle koncentruje się na jej prowadzeniu... - mam podobne podejście.Ale myślę także, że sprzęt warto dobrać do warunków łowiska i do łowionych rybek. Wtedy ma się jeszcze większą przyjemność z łowienia.Moim zdaniem nie ma uniwersalnego sprzętu na każdą okazję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Apropos tego lasu spiningów na zdjęciu przypomniała mi się następująca sytuacja:Urlop nad jeziorami, rozpakowuje się wczasowicz i znakomitą większość zawartości samochodu zajmuje sprzęt wędkarski. Dziwię się , że wogóle zdołał upakować żonę i dzieci .Po 2 - tygodniowym turnusie okazało się że w porównaniu z innymi wędkarzami, teoretycznie gorzej wyposażonymi połowił dość mizernie. Bardzo krótko i trafnie skomentowała to pewna starsza pani z pudelkiem na rękach: więcej sprzętu niż talentuPozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 @rognis_oko napisał: Ale myślę także, że sprzęt warto dobrać do warunków łowiska i do łowionych rybek. Wtedy ma się jeszcze większą przyjemność z łowienia. Z ust mi to wyjąłeś, jak to się mówi. Podam przykład z wyjazdu nad Słupię. Na wyprawę zabrałem dwa kije mocną 3 z kołowrotkiem 4000 i 2.7 do 30g z kołowrotkiem 2500. Trzy pierwsze dni łowiłem cięższym zestawem. To co widzieliśmy nad wodą, to były ryby w przedziale 50-70cm, poza tym ostatniego dnia pojechaliśmy na łowisko, które miało charakter dużej rzeki pstrągowej. Odcinek, który wybrałem charakteryzował się łatwą dostępnością do wody, a w samej rzece nie było przeszkód w postaci powalonych drzew. Zabrałem lżejszy zestaw, który dawał większy komfort łowienia, a złowiona tego dnia potarłowa, 55cm samiczka, dała mi odrobinę radości. Na tym ciężkim 3m bambinie (dla młodszych czytelników; BAMBINO - gramofon z lat '70-tych ), to by nawet raz nie zagrała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Pojawily sie ciekawe opinie, ktore ilustruje to zdjecie wedkarza-zawodowca... Wlasnie o to chodzi w tej zabawie, zeby doprowadzic do uzywania nie 5-ciu(albo wiecej) spiningow o podobnym zastosowaniu ale jednego a dobrego.Oczywiscie nie bede dazyl do rzeczy niemozliwych.Przynajmniej o to chodzi w mojej zabawie. O tym, czy bedzie nimi mozna operowac spodziewanymi przynetami nie wspominam nawet.Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Czy Ten spinningista zawodowy w tle zdjęcia to nie czasami @Friko Skądś znam tę sylwetke i ulożony palec równolegle do blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 niestety to nie ja zreszta ja nad rzeke zawsze chodze z jednym (1) kijem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Cieszę się niczym świerszczyk z powodu istnienia wklejanek ! Trochę przewrotnie i wbrew sobie..Uważam to coś , za surogat wędki ; grafitowy , albo szklany pręcik połączony jakoś z dolnikiem . Kultowy gadżet pierwszego pokolenia technicznego awansu. Przejściówka między radzieckim szkłem , a kijem spinningowym . Czasów przełomu . Coś na kształt dużej łyżki w miejsce stołowego serwisu..Też mi uniwersalizm !!Cieszę się najbardziej z tego , że w euforycznym ,sprzętowym róbta co chceta, nasz biznes połączony z kolorowymi guru , nie wylansował i nie wmówił laski opadowej..Niech więc szkarada rules !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 przeczytalem sobie ten watek kilka razy z ciekawoscia, bo i mnie temat interesuje, tez rozgladam sie za kijem do uganiania sie po krzakunach w poligonowych warunkach, za pstrazkami i kleniami szuwarowo-bagiennymiwedka powinna byc krotka 2.10 moze byc w jednym kawalku no i koniecznie pod male wobleryjakie modele (tylko spiningowe) z regalu st.croix polecacie pod lekki spining, bo te akurat sa mi slabo znajome?moze tez byc lamiglas, cortland ... i co tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 polecam prace na blanku SCIV68MXF (TBC/TWS 68MXF) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Mifku, a nie za sztywny w dolniku ten MXF na pstragi przypadkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 hymmm, powiem CI frikuś, że i tak i nie. Na pewno ma sztywniejszy dolnik niż ogolnie przyjete wędeczki na kropki. ale pod większym obciązeniem ladnie przechodzi w parabole. Oczywiscie zakladam ze pitta nie interesuja rybki takie 20 cm - choc moge się mylić. Tak czy siak moj SCIV pokonal już kilka kropkowańcow i zeby bylo ciekawiej szczupakow tez - najwiekszy 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Pytam sie bo nie znam tego blanku, jak slysze MXF to pstrag nie jest istotnie pierwszym skojarzeniem jakie przychodzi mi do glowy ale czasem jest tak ze opis blanku to jedno, a blank to drugie - dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 kijek powinien byc szybki ale gietki, czyli miec dusze, mysle o czyms w okolicy 4-8 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Friko powiem ci ze ten blank w ogole mi wyszedl dośc ciekawie albowiem mimo jego opisu - a chyba obaj wiemy jak wyglada dolna granica opisu st croix kijek swietne strzela malymi baczkami bonito - 4 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Pitt, w dlugosci do 7'0 to w zasadzie kazdy kij jest szybki... w porownaniu np. z 3 metrowym spinnem...Polecam Ci jednoczesciowy blank Batsona IP dlugosci 7'0, np. IP 842 - pod male woblerki bedzie idealny, niby 12 lb ale nie odczuwasz tego, mam casta na tym blanku - miód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi