Skocz do zawartości

Seryjny kij pstrągowy średniej klasy

Slavecky

Rekomendowane odpowiedzi

Ja łowię kijem medium light 4-14 g 2.75 G.Loomis przez wiele lat szukałem kija kt?łry by połączył moc z delikatnością i powiem ci ?źe miękkie kije z ugięciem parabolicznym to było to i zawsze będzie . Kiedyś łowiłem Cataną 5-20 g 275cm p?łźniej Colmiciem 4-15 g 2.75 i takie kije się sprawdzają i nie ma problemu ?źe kij za słaby nie kij łowi ryby tylko wędkarz .

Pietia, ja nadal cierpię na syndrom adepta, to te?ź boje się ?źe większy klocek mi wędkę UL wytarmosi a ja będę bezradnie patrzył i sikał po kolanach :mellow:

Tak czy siak mam dwie rzeki u siebie, jedną z małymi drugą z większymi kropkami,

na jednej biorą na małe przynęty na drugiej zdecydowanie du?źe, a kij chcę kupić taki

co by mi te du?źe obskoczył i nadał się na lekkie sandaczo-szczupaki na ł?łdkę :D

Kuba mam nadzieje, dzięki za umocnienie mnie w przekonaniu ;)

Ja zawsze herezję głosiłem, ze kij pstrągowy i sandaczowy to mo?źe być jedno i to samo, w sensie łowienia rzecznych sandaczy, bo na wielu miejscach z pstrągami minimum to 9'. Jak kupisz jakis 2,-2,6 to na wodach kt?łre masz koło siebie - roztocze - bez problemu obsłuzysz te wody.

Co do mocy - da się i na bardzo lekko, tylko gdy zalezy nam na szybkich holu i wypuszczeniu ryby mo?źe to r?ł?źnie działać.

Unikałbym tez zbyt sztywnych wędek, nie ułatwiają one holu i czesto, zwłaszcza z plecionkami, będziesz tracił ryby. Przynajmniej takie sa moje doświadczenia

No właśnie tego ?źe kijek w przedziale 2-2.5m na moich wodach jest wystarczający to świadom jestem, co więcej nie lubię długich kij?łw, gorzej ?źe moje doświadczenie w polowaniu na kropki ogranicza się praktycznie jedynie do kija na szczupaki :mellow: ale jest fajnie, moja koncepcja zaczyna nabierać kształt?łw :D

http://allegro.pl/shimano-diaflash-st-a-spinning-270-10-30-w yprzedaz-i2072580167.html

http://allegro.pl/wedka-shimano-diaflash-st-a-240m-bass-i206 2014162.html

Kupuj z tego coś i powinieneś być zadowolony.To takie kije o dość ciepłym ugięciu w sam raz pod pstrunie a i sandacza czy szczupaczka na plecionce obsłu?źy :D.

W tej kwocie mo?źe znajdziesz Kongera Impulsa do 18g lub Turbo do 21g .Pierwszego miałem jako lekki wislany uniwersal gł?łki do 12g +gumka wobki kleniowo-jaziowe ,obrotki 1-4 .Nie wiem jak te nowsze ale ta zielona seria była OK.Pod większego kropasa mo?źe lepszy byłby Turbo ,ale na maluchach i średniakach z impulsem pewnie lepsza zabawa.N Allegro akurat jest jeden zielony ,na razie ok 90zł.

W tej kwocie mo?źe znajdziesz Kongera Impulsa do 18g lub Turbo do 21g .Pierwszego miałem jako lekki wislany uniwersal gł?łki do 12g +gumka wobki kleniowo-jaziowe ,obrotki 1-4 .Nie wiem jak te nowsze ale ta zielona seria była OK.Pod większego kropasa mo?źe lepszy byłby Turbo ,ale na maluchach i średniakach z impulsem pewnie lepsza zabawa.N Allegro akurat jest jeden zielony ,na razie ok 90zł.

Masz rację ma tego Impulsa 2.7 jeszcze z pierwszej serii. Bardzo przyzwoity kij, przede wszystkim na pstrągi.

http://centrumorka.pl/index.php?products=product&prod_id =6385

na ten moment ten kijaszek biorę pod uwagę,

jak mi odpisze pewien fajny sklepik na e-mail to chciał bym zapolować na cormorana tr4 6-28

tego kijaszka to ju?ź bym sobie poświęcił na wiosenno jesienne łowy na zapor?łwce :D

Jak byś był zainteresowany to na popularnym portalu aukcyjnym ;) znajdziesz nowiutką Daiwe Samurai-S 2,44m 3-15gram w dość przystępnej cenie. Naprawde moge polecić bo kiedyś u?źywałem kijka i złego słowa nie powiem :D

Jak byś był zainteresowany to na popularnym portalu aukcyjnym ;) znajdziesz nowiutką Daiwe Samurai-S 2,44m 3-15gram w dość przystępnej cenie. Naprawde moge polecić bo kiedyś u?źywałem kijka i złego słowa nie powiem :D

Gdybym nie miał czym, ju?ź byłaby moja.

http://centrumorka.pl/index.php?products=product&prod_id =6385

na ten moment ten kijaszek biorę pod uwagę,

jak mi odpisze pewien fajny sklepik na e-mail to chciał bym zapolować na cormorana tr4 6-28

tego kijaszka to ju?ź bym sobie poświęcił na wiosenno jesienne łowy na zapor?łwce :D

Miałem tego Cormorana. Łowiłem nim pstrągi, nadawał się do tego całkiem nieźle. Z kolei w maju wziąłem go na ł?łdkę i ze średnimi gumami na 10-15g gł?łwkach te?ź dawał radę. Jedyna wada jaką miał ten kijek (ale podejrzewam, ?źe trafiłem na taki egzemplarz) to dosyć luźne łączenie, nie klekotało ale trzeba było co jakiś czas poprawiać szczyt?łwkę bo się przekręcała względem dolnika.