Skocz do zawartości

Pik ♠️ Baits

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Pomału kończę zaległe projekty, jest jeszcze kilka spraw i będzie można brać sie za coś nowego.

Lipa w amelinium, ponoć tego sie nie pomaluje, jak widać można [emoji1787].

Po niedzieli lecą do nowego właściciela, oby Wisełka mu darzyła [emoji123][emoji123][emoji123].960b12ec14c5d15016d4652bbf79326f.jpgc10b10fefd3a3ddf1ae3f9dc6f463a8b.jpg0b74be91a906690c731e70341039d893.jpg

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Dobra masz mnie, może 1mm, będę w domu to sprawdzę dokładnie.( Choć obstawiał bym te 1,2 mm)

Długość ok 12 cm , zazwyczaj woblery robię z lipy a ten jest z balsy. Dla mnie mega miękki materiał, dałem najgrubszy drut jaki miałem no i samo nacięcie na stelaż wzmocniłem cyjanoakrylem plus soda aby to trzymało jak najmocniej.

Jakiś czas temu robiłem porządki i miałem jakieś obrazy do wyrzucenia, okazało się że rama w nich była wykonana z balsy, postanowiłem ją sobie odłożyć z myślą że wydłubię kiedyś coś z tego.

Edytowane przez Zybi81
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Gdy wszyscy jeszcze śpią na kuchennym stole dzieją się cuda ????????????.

Szykuje sie kilka pstrągowych smakołyków, plan jest taki aby nie wklejać obciążenia natomiast zagruntować je w pokośie, który sam w sobie obciąży korpusy. W ten sposób (liczę sie z tym) nie wszystkie woblery będą do ustawienia a praca ich będzie mniej stabilna, czytaj będą myszkować, ale z doświadczenia wiem, że właśnie takie woblery najlepiej mi sie sprawdzają ????

Z chęcią dowiem się jak to u Was jest z takimi woblerami.

post-68674-0-10798000-1700981213_thumb.png

• Like 1

Kąpiel w pokoście spowoduje, że "dodatkowe" obciążenie zostanie rozłożone równomiernie w całej objętości korpusu. Nie powinno to wpłynąć na myszkowanie.  W zależności jak długo będziesz gotował w pokoście, to uzyskasz różny ciężar korpusu (woblera). Im dłużej będzie w pokoście, tym będzie cięższy. 

Myślę ze jednak trochę wpłynie na pracę woblera. Gęstość drewna nie jest taka sama w każdym jego miejscu (widać to po słojach w drewnie) więc nasycenie pokostem bedzie nierównomierne i brak skupionego obciążenia w 1 miejscu też spowoduje mniejszą stabilność .

Edytowane przez Zybi81