Skocz do zawartości

Ryobi Applause 4000

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 lata później...

Da radę. W tańzych kołowrotkach knob z reguły jest tak właśnie nabity - można go wymienić za pomocą tego sprytnego zestawu od naszych dalekowschodnich przyjaciół i wymienić na dowolny knob Daiwa czy Shimano w podanych rozmiarach

.

Nie polecam wszelkich prób wybijania -  sworzeń jest stalowy, a rączka aluminiowa i może pęknąć, wtedy masz po temacie. Najlepiej zrobić jak w instrukcji i przewiercić wiertłem do metalu 4mm, a później 6mm. Do zmontowania całości polecam użyć klej do gwintów aby się nie poluzowało nad wodą.

geomexus.png

https://pl.aliexpress.com/item/1005004166560720.html?spm=a2g0o.store_pc_allProduct.8148356.1.3ae43285riZiiK&pdp_npi=2%40dis%21PLN%217%2C54%20z%C5%82%217%2C54%20z%C5%82%21%21%21%21%21%4021038edf16749002835221830e5454%2112000028253438813%21sh

• Like 1

W takim razie, póki co, odpuszczę tę wymianę. A wiecie może z jakimi innymi kołowrotkami będą kompatybilne szuple od applausa 4k?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Na pewno szpule będą pasowały między innymi do Ryobi Zauber 4000, Spro Red Arc 10400, Spro Blue Arc 9400.

Pozdrawiam Tomi ????.

Edytowane przez tomi101
  • Like 1

W takim razie, póki co, odpuszczę tę wymianę. A wiecie może z jakimi innymi kołowrotkami będą kompatybilne szuple od applausa 4k?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Do mojego Applause 2000 pasują szpule z Ecusimy (tej starszej, w tym samym rozmiarze) i odwrotnie oraz z Team Dragon FD 720iZ (o ile dobrze pamiętam symbole modelu). Podejrzewam, że z większym rozmiarem Applause będzie podobnie.
  • Like 1

• 9 miesięcy temu...

Podepnę się pod temat.

Z tego co widziałem na filmach warto w Applause wymienić plastikową tuleję na której z prawej strony opiera się przekładnia na łożysko. Wymiary łożyska znalazłem i jest to 7x11x3.

Nie znalazłem natomiast informacji, czy może to być zwykłe łożysko zamknięte, czy dać tam jakieś lepsze, np. Ezo?

Rozumiem, że teoretycznie warto dać jak najlepsze, ale w praktyce nie sądzę by jedno lepsze łożysko coś zmieniło jak reszta jest zwykła.

Dobrze jest sprawdzić czy po wymianie jest wymagany luz osiowy tej prawej strony. Czyli, albo wałek na którym siedzi koło napędowe daje się przesuwać swobodnie w łożysku, albo łożysko przemieszcza się swobodnie w gnieździe.

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 1