Skocz do zawartości

Malowanie kołowrotkow & multiplikatorow

milupa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za rady. Jeśli faktycznie tylko dwuskładnikowy wchodzi w grę, to marnie to się opłaca. Są Motipy w puszkach, dwuskładnikowe, ale cena coś około 40zł i po zmieszaniu nadaje się do użytku przez 24h... A ja bardziej na przyszłość myślę, jakby znowu zachciało mi się bawić w malowanie... Ale rozwiązaniem mogą okazać się fora modelarskie, na których jest wiele o twardych lakierach do aero także może tą drogą pójdę :-)

Jeśli kupisz lakier bezbarwny do malowania aut to nic mu się nie stanie, rozrabiasz tylko tyle ile Ci potrzeba z utwardzaczem a reszta zostaje ;)

Jeśli kupisz lakier bezbarwny do malowania aut to nic mu się nie stanie, rozrabiasz tylko tyle ile Ci potrzeba z utwardzaczem a reszta zostaje ;)

Wiem wiem, ale takie rozwiązanie we własnym zakresie wykluczyłem z racji, że operuje tylko modelarskim aero. Z dyszami 0.2 i 0.3 założyłem że to nie ma sensu, będzie się zatykać, ciężko domyć...Ale może moje założenie było błędne? :) Znowu z pomocą przychodzą fora modelarskie, na których bardzo niewielu, ale jednak paru kombinatorów takie próby podejmowało :) Potestuje najpierw specyfiki jednoskładnikowe do modelarstwa a jeśli one okażą sie niewystarczająco twarde, przerzuce się na ostateczne rozwiązanie ;)

Edytowane przez asafa

Do zastoswania przemysłowego stosuje się jednoskładnikowe lakiery poliuretanowe.Robiłem tym sposobem wiele urządzeń użyteczności publicznej, malowanie bez podkładowe czyli farba-baza epoxy i na to lakier poliuretanowy,skład lakieru jego gęstość i lepkość jest bardzo podobna do lakierów poliuretanowych do drewna typu hartzlak czy Domalux Classic.Lakier w stanie nie rozcieńczonym nanosiłem pistoletem podciśnieniowym po rozcieńczeniu również zwykłym pistoletem do lakierowania.Taka powłoka ma większą wytrzymałość mechaniczną niż lakiery samochodowe typu 2K HS,używałem też takich lakierów do wykończania hi-end powierzchni malowanych proszkowo (mam tak zrobione letnie alu i zimowe stalowe felgi).Po odpowiednim rozcieńczeniu taki lakier da radę ''przepuścić'' przez areograf,moja koleżanka z pracy tak zabezpiecza swoje prace,malowane na niewielkich elementach.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Wreszcie trochę tak bardzo potrzebnej nam wszystkim wiedzy  :) zamiast psiku psiku w chlewiku  :lol:  :lol:  :lol: a może się uda  :rolleyes:...

Ten i tym podobne wątki są dla mnie tylko potwierdzeniem znanej prawdy, że jak ma być solidnie to droga na skróty daje co najmniej dwa razy tyle roboty a efekt,- już kiedyś pokazywałem  :angry:

Edytowane przez Rheinangler

Wreszcie trochę tak bardzo potrzebnej nam wszystkim wiedzy :) zamiast psiku psiku w chlewiku :lol: :lol: :lol: a może się uda :rolleyes:...

Ten i tym podobne wątki są dla mnie tylko potwierdzeniem znanej prawdy, że jak ma być solidnie to droga na skróty daje co najmniej dwa razy tyle roboty a efekt,- już kiedyś pokazywałem :angry:

Od "chlewika" często się zaczyna :) Od razu na myśl przychodzi mi lurebuilding, w którym to zazwyczaj pierwsze kroki są skromne, podstawowe narzędzia, nieudolne próby stworzenia czegoś, co ma przypominać przynętę a po wielu próbach, w końcu dochodzi się do wprawy. Drogę na skróty oraz dwa razy tyle roboty, raczej nazwałbym metodą prób i błędów, których przyczyną jest brak doświadczenia/wiedzy, ale bez prób, błądzenia i stopniowego zdobywania wiedzy, stalibyśmy w miejscu i liczyli tylko na innych :)

Edytowane przez asafa
  • Like 1

I jeszcze napiszę kilka wskazówek co do używania lakierów poliuretanowych.Optymalne warunki do lakierowania to temperatura 20-22 stopnie przy jak najmniejszej wilgotności powietrza,takie warunki spowalniają sieciowanie rozcieńczonego lakieru i ułatwiają uniknięcie efektu skórki pomarańczowej.Po około godzinie (lakier jest już wtedy pyłosuchy) można przenieść w cieplejsze miejsce o wzglednie dużej wilgotności (wdomowych warunkach sprawdzają się okolice grzejnika w łazience).Kolejną warstwę lakieru należy nakładać minimum po 6 godzinach,odmiennie od lakierów samochodowych 2K,w którch warstwy są przeważnie nakładane na mokro lub pół-mokro (np: na klarach Standoxa robię 15minutowe ''przerwy'' przy 24 stopniach w komorze).Nakładamy od 3 -5 cieniukich warstw,i po końcowej dajemy całości odpocząć na powiedzmy 72 godziny,do uzyskania pełnej wytrzymałości mechanicznej.Na koniec przy dużej ilości ''śmieci'' na lakierze możemy go przepolerować.

Może i lampa "trochę przekłamała" kolor ale mimo tego widać zgodność z kolorem "założonym" jedyna różnica jaka widzę ale to może być złudzenie planu i odległości od błysku,- jest połysk oryginalnego koloru i wykonanego, co zapewne ustąpi po polerowaniu :) jeśli w ogóle jest o czym mówić  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

Super Paweł  ;)

Oczywiście,- jak już pisałem Paweł niemal "zabił" mnie swoją wiedzą o lakiernictwie  ;) wiedzą bez bajek, bez domniemania, z omówieniem ograniczeń itd...

Jeśli Paweł się zgodzi to oczywiście bardzo chętnie wstawię zdjęcia pokazujące jak efekt jego kilkudniowej solidnej pracy wpłynął na zmianę wyglądu moich kręciołków, choć tylko w przypadku MB 3000 tuning będzie całkowicie zakończony.

Jestem Wam to winien bo przy tej okazji wypytywałem o różne szczegóły i pospieszyliście mi z radą i pomocą :) za co jeszcze raz dziękuję!!!!!

Na zdjęciach są widoczne "boczki' "dupki" i inne pierdołki z Turków Z 2000 C, Force 3000 oraz MB 3000.

W przypadku Turka Z 2000C konieczne będzie jeszcze pomalowanie budy bo to co zrobił Zorro niestety złazi na potęgę  :angry:

Zastanawiam się także poważnie nad tym czy by Force-go "zaczernić" ale najpierw chce zobaczyć jak będzie wyglądał jako srebrno-czerwony....

Panowie dziękuję za pochwały,ale aż takim ''fachowcem'' nie jestem,jakaś tam wiedza i doświadczenie jest,ale jak to w życiu ciągle za małe ;) .Malowanie tak małych elementów to takie ''wprawki'',bo szczerze mówiąc większe powierzchnie ''robi'' mi się lepiej,ponadto ''dopalanie'' lakieru w 60 st. musiałem robić w domu (w kuchence :D ),bo nagrzewanie 100m2 komory czy lampy IR dla tak małych elementów,wywołało by w najlepszym wypadku pukanie się w głowę moich współpracowników na mój widok.Co do kołowrotków Arka,to jeśli spodoba mu się moja praca,to zapewne wyląduje u mnie korpus-kropusy jego Daiw do piaskowania i malowania proszkowego ,bo takie usługi też zdaża mi się robić.

• Like 2

Może i lampa "trochę przekłamała" kolor ale mimo tego widać zgodność z kolorem "założonym" jedyna różnica jaka widzę ale to może być złudzenie planu i odległości od błysku,- jest połysk oryginalnego koloru i wykonanego, co zapewne ustąpi po polerowaniu :) jeśli w ogóle jest o czym mówić  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

Super Paweł  ;)

Arek z tymi kolorami to jest tak,kiedyś był po prostu ''metalic'' i tyle,teraz są kolory które mają końcówkę ''effect'' i to też jest ''niby'' metalic,ale są to już kolory zmienno-optycznie i do kąta padania światła i jego natężenia,zależy ''co widać'' i dlatego zdjęcia-zdjęciom, nie równe.Elementy zostawię w wysokim połysku,bo w satynie stracą swój ''urok'' :D .

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Zabawy ciąg dalszy :) Tym razem, nauczony poprzednim doświadczeniem z lakierem bezbarwnym oraz słuchając rad kolegi Paavo (za co dzięki !) spróbowałem sił z lakierem poliuretanowym. Mam z nim styczność przy robieniu woblerów, ale oczywiście metoda zupełnie inna - zanurzeniowa. W przypadku kołowrotka musiałem znaleźć odpowiednie proporcje lakieru i rozcieńczalnika, tak żeby możliwe było lakierowanie aerografem z dyszą 0,5mm. Po kilku próbach udało się, później poszło już z górki i teraz warstwa lakieru jest naprawdę bardzo wytrzymała :)

Obiektem moich testów był wysłużony 7 letni Pflueger Medalist 6035. Męczony przy ciężkich przynętach, gnębiony twardymi zaczepami wciąż daje radę.

post-48299-0-04697600-1456065447_thumb.jpg

post-48299-0-94320600-1456065453_thumb.jpg

post-48299-0-86824800-1456065457_thumb.jpg

post-48299-0-90090700-1456065461_thumb.jpg

post-48299-0-68711400-1456065466_thumb.jpg

post-48299-0-58627900-1456065470_thumb.jpg

post-48299-0-30895800-1456065475_thumb.jpg

• Like 3

Niezle :) Jeszcze sie moda na przemalowywanie kolowrotkow zacznie tutaj na forum ;)

Dzięki. Fajna odskocznia od jesienno-zimowego dłubania przy woblerach :) Z tym, że z materiałem na zabawę gorzej ;)

Tomek, nie chcę Cię martwić ale będę miał do Ciebie sprawę :D

Zaczynam się martwić :P Co tam wymyśliłeś Łukasz? :)

kupiłem tu turka z ostatnimi czasy, specjalnie pod malowanko :) bym go rozebrał na czynniki pierwsze przygotował Ci do malowania a boczki sobie spoleruje na lustro sam , co Ty na to ? kminie kolor ciągle, albo kameleon, albo czerń z jakimś ładnym brokatem, oczywiście lakier mnie interere taki z najwyższej półki to byś przetestował a i uczciwie zarobił ;)

a dobra....i taurusa mam już gotowego do malowania :) wyleciał mi z głowy :D

wchodzisz w to ?

Edytowane przez Profil_Nieaktywny