Skocz do zawartości

Bóbr

Myku1987

Rekomendowane odpowiedzi

Na jakie rybki można tam nastawić się z castem?

Podejrzewam, że na takie same jak ze spiningiem. Mogą wystąpić pewne różnice jeżeli weźmiesz bolonkę, bata lube też tyczkę, widzę też pewne różnice w łowieniu podlodówką.

Śmieszy mnie taka castmania bez zrozumienia tematu. Równie dobrze można zapytać: Na jakie rybki można się tam nastawić łowiąc w żółtych dresach?

Żeby nie było nie na temat to do tego samego co możesz złowić w Bobrze, który masz pod nosem możesz nastawić się jeszcze na brzany.

pzdr.

• Like 2

• 3 lata później...

panowie ręce opadają,  płakać się chce jak się czyta i widzi takie rzeczy. W zeszłym tygodniu odwiedziłem Bóbr woda bardzo niska jednak w miarę czysta, teraz to jest wyrok dla pstrągów. Tak brudna woda przy tym stanie nie oczyści się do samego ujścia do Odry. Niestety w naszym kraju za takie "awarie" pewnie nikt nie odpowie, a strata dla ekosystemu będzie ogromna i będzie potrzeba lat na odbudowę stanu choćby obecnego :(

Koszmar. Byłem w ub. roku i złaziłem kawał tej pięknej rzeki. Mam nadzieję, że jakimś cudem wróci to do normy......, choć przy tych prognozach..... Oczywiście dla przedstawicieli Taurona wszystko ok. K..... mać, ręce opadają. Nie mam pojęcia jak pomóc...., choć niebo i ziemię warto poruszyć. Zbyt mało mamy takich miejsc, by tak lekko je rujnować.

• Like 2

w tym roku na Bobrze postawiłem moje pierwsze pstrągowe kroki, złowiłem 2 piękne ryby dużo podrostków miałem mase kontaktów.  Poznałem kawał rzeki, wyciągnąłem wnioski na przyszły rok, a teraz nie wiem czy jest przyszłość dla tej wody tylko cud uratuje te ryby. Choć akurat takie cuda u nas się nie zdarzają, co innego jakieś dziwne "awarie" które ostatnimi czasy są bardzo powszechne :(

Echem powraca temat odpowiedzialności za takie sytuacji. Dla przykładu - może w skali makro, ale jednak - BP za Zatokę Meksykańską musiało nie tylko ponieść karę, ale spróbować przynajmniej częściowo naprawić zaistniałe szkody. Jednak Polska to bardziej specyficzne miejsce na naszej planecie, nauczony dziesiątkami podobnych sytuacji na przestrzeni minionych lat, szczerze wątpię czy ktoś (nie w znaczeniu personalnym, a raczej podmiotowym, wiadomo że w świadomości wielkich firm, choćby tych energetycznych, jak wina jest zbiorowa to niemal wcale jej nie ma...) postara się pomóc rzece przywrócić równowagę biologiczną. A powinien zostać do tego zmuszony. Stało się? Trudno. Ale naprawić trzeba. Za jaką cenę? A za wszelką!

Jaki pozew ? Przecież nic się nie stało, w każdym razie tak twierdził przedstawiciel Taurona. :D

Tak, z pewnością światowej klasy ekspert w dziedzinie ichtiologii i wpływu działalności człowieka na ekosystem górskiej rzeki, po wielotygodniowych badaniach i ekspertyzach na miejscu zdarzenia... ;) Albo co bardziej prawdopodobne, 'yntelygętna' pani z biura, która wyjrzała przez okienko klimatyzowanego służbowego auta i stwierdziła że nic się nie stało (wędkarze nic się nie stało!...).

• Like 1

• 2 tygodnie później...