Skocz do zawartości

Bóbr

Myku1987

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam tego odcinka ale obstawiam to drugie :P Albo rzeka wybetonowana ... :(

Niestety degradacja nie Unikniona za kilka lat nie będzie pływał żaden pstrąg i ilipień w Bobrze :)

Poza tym jak są ryby to może i dobrze żę nikt się nie chwali czemu to służy ? takie fora i tematy z nad wody zdjęcia itd a widzieliście żeby 10 lat temu ktoś wrzucał filmiki pokazywał miejscówki itd. Dzisiaj każdy ma dostep do kamery porządnej w telefonie każdy robi super zdjęcia. Ja nie zabije nie zjem ty nie nasza brać z forum również nie bo szanują przyrodę ale to czyta cały internet dowiedzą się że są ryby nie odpuszczą...

Przez to że w lato było mało wody w rzece to ryba podchodziła niżej gdzieś

Przemieściła się. Z rzeki na patelnię! Bo niżej też jej nie ma, zresztą zapory co kilka kilometrów mocno utrudniają wędrówki.

Parogodzinny spacer nad rzeką przed kilkoma dniami, zaowocował 1 krótkim i 1 30-kilkucentymetrowcem. Co ciekawe zauważyłem stadko cierników, widok rzadki. Do tego w dwóch kolejnych rzutach podhaczyłem najpierw ciernika, a następnie kiełbika wielkości ciernika. Jakieś pojedyncze małe rybki tam żyją, pocieszyło mnie to.

Woda zachowuje się dziwnie. Przed tygodniem wysoka i mętna jak kawa z mlekiem, teraz niska i czysta, spadła z 0,5mt. A deszcze praktycznie padają codziennie.

• 1 miesiąc temu...

Witam, czy mógłby Mi ktoś pomóc w doborze miejsca na rzece Bóbr w okolicach Jeleniej Góry? Chciałbym się wybrać jutro na ryby w tamte okolice, bo będę w Jeleniej Górze i zastanawiam się nad odcinkiem kolo Pałacu w Wojenowie. Wiedzieć może gdzie się tam najlepiej wybrać na ryby?

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Możesz spróbować w samym parku pałacowym. Przed, czyli w dół rzeki również są niezłe street-miejsca do obłowienia.

https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B052'42.4%22N+15%C2%B048'37.5%22E/@50.878437,15.808222,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d50.878437!4d15.810416

Możesz w górę od Wojanowa. Możesz zaparkować tutaj. Taki Mini Market a po polsku zwykły spożywczak 

https://www.google.pl/maps/place/50%C2%B052'14.9%22N+15%C2%B049'32.5%22E/@50.870819,15.8251325,19z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d50.870819!4d15.825681

I dalej ,wzdłuż drogi. Do wyboru

Nie wiem tylko, jak tam rzeka wygląda, bo w ostatnich latach sporo się tam budowało w ramach "zapobiegania" powodzi :wacko:

Edytowane przez popper

• 9 miesięcy temu...

Witam. Dzisiaj byliśmy z ekipą na Bobrze w okolicach Kamiennej Góry, podszedł do nas miejscowy i oznajmił nam , że ktoś zatruł wodę gdy rzeka była skuta lodem. Mówił, że od kilku tygodni nikt z miejscowych nic tam nie złapał nawet małej rybki. Przez  6 godzin sznurowania  kolega złapał jednego pstrąga i miał jedno branie. Czy ktoś z czytających forum ma informację czy faktycznie rzeka w tamtym rejonie była niedawno zatruta?

Pozdrawiam

Nic nie słyszałem o zatruciu, natomiast w tym roku zima była mroźna , wszystkie zbiorniki były skute lodem i kilka stad kormoranów wybiło populację kropków i lipasów od Kamiennej Góry do Lwówka. Rzekę Kamienną też wyczyściły . Zostały tylko pojedyncze duże ryby , bo takie są za cwane dla kormoranów. 

Nic nie słyszałem o zatruciu, natomiast w tym roku zima była mroźna , wszystkie zbiorniki były skute lodem i kilka stad kormoranów wybiło populację kropków i lipasów od Kamiennej Góry do Lwówka. Rzekę Kamienną też wyczyściły . Zostały tylko pojedyncze duże ryby , bo takie są za cwane dla kormoranów. 

to za rok zdechną z głodu ;D

• 2 lata później...

Na odcinku no kill we wleniu kłusole udający wędkarzy z Wrocławia początkiem stycznia złapali pstrąga 54 cm pięknego odjedzonego jak opowiada osoba która go mierzyła. Szkoda że oczywiście ryba nie przeżyła i jak w naszych wodach ma być dobrze

To może opowiedz coś więcej o tej osobie, takich ludzi trzeba piętnować z imienia i nazwiska.

• Like 2