hardy50 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Porozumienie z Wrocławiem zabije rzekę. Caly bóbr w okregu jeleniogórskim powinien być chroniony w takim wypadku no kill. Pełno wędkarzy, nawet w tygodniu. Dramat. Najgorsze przed nami, jak ryba zacznie zerowac. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez hardy50 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Porozumienie z Wrocławiem zabije rzekę. Caly bóbr w okregu jeleniogórskim powinien być chroniony w takim wypadku no kill. Pełno wędkarzy, nawet w tygodniu. Dramat. Najgorsze przed nami, jak ryba zacznie zerowac.To po co wrocławiaki na Bóbr jeżdzą ? Nie mają u siebie Bystrzycy z pstrągami i trociami co ich tam tyle napuścili ? Plaga Panie...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Panowie nie obwiniajcie "wrocławiaków" za brak ryb, tylko spójrzcie na siebie i swoich sąsiadów ! Jestem z okolic Wrocławia i nie będę jeździł na Bóbr. We Wleniu, ( może 2 albo 3 lata temu ) tylko zaparkowałem przy moście ( na parkingu było kilka miejscowych aut i kilku wędkarzy na wodzie ) zdążyłem rozłożyć wędkę i podjechała straż rybacka ( obserwowali wodę lornetką ) i zaczęli mnie kontrolować, szczególnie "haki bezzadziorowe" ( mam haczyki i kotwiczki oryginalnie bezzadziorowe), zacząłem łowić i poszedłem w dół od mostu na spinning ( powyżej jest odcinek muchowy) i już 200-300 m poniżj mostu zacząłem spotykać skacowanych autochtonów łowiących na ruskie teleskopy i NA CZERWONEGO ROBACZKA spławikiem, za następne 100-200 m następna ekipa kolejnych dwóch "ziomali" wleniowskich. Pojechałem do Janowic Wielkich - i jakieś 300-400 m poniżej mostu znalazłem ...... wyloty rur ściekowych z tamtejszych hacin janowickich wprost do rzeki. To nie wrocławiacy wyławiają Wam pstrągi ! Spójrzcie na siebie i swoich sąsiadów ! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalvcf Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jedź do Ciechanowic, tyle śmieci i ścieków to nawet w Odrze niema, nie mówiąc już o wiszących splawikach na drzewach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Masz rację, to głównie miejscowi systematycznie od lat niszczą wodę. Co się zmienia faktu, że presja przez porozumienie, stała się znacznie większa. Odry nie wylowisz, a bóbr I kwise już tak. Brak tu symetrii i uważam, że powinna być dodatkowa symboliczna opłata za wody górskie. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez hardy50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Żaden normalny, dbający o swoje wody okręg porozumień na wody górskie nie honoruje. Dulny ślunsk to całościowo kibel. Nie dośc, że nie zadba to zniszczy. Dodatkowe pasożytnictwo obcych okręgów dopełnia stan obecny. Z drugiej strony jak sie jedzie tyle kilometrów to aż żal rybki nie zabrać ! Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Erin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zwłaszcza takiej dobrej sic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Odry nie wylowisz,Chciałbym aby to była prawda. Z dużą większą Wisłą rybacy, wędkarze i kłusownicy radzą sobie bez problemu. Kwestia paru sezonów.Bóbr czy Kwisę można "wyczyścić" w jeden sezon. I to siłami jedynie wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Bóbr czy Kwisę można "wyczyścić" w jeden sezon. I to siłami jedynie wędkarzy. Tak. Właśnie tacy są w Polsce wędkarze ! Niewielki promil "tych dobrych" niczego nigdy nie zmieni ! Widać to nawet na jerkbajcie ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Nie powiem , miłe zaskoczenie że nie musiałem płacić dodatkowo za Jelenią Górę - rozczarowałem się gdy pojechałem nad wodę , wszyscy nagle łowią pstrągi masakra ,całe wycieczki po kilka osób niestety i mięsiarze - strzał w kolano z tymi porozumieniami .Wcześniejsze opłaty jednak trochę przerzedziły szeregi przypadkowych łowców 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Nie powiem , miłe zaskoczenie że nie musiałem płacić dodatkowo za Jelenią Górę - rozczarowałem się gdy pojechałem nad wodę , wszyscy nagle łowią pstrągi masakra ,całe wycieczki po kilka osób niestety i mięsiarze - strzał w kolano z tymi porozumieniami .Wcześniejsze opłaty jednak trochę przerzedziły szeregi przypadkowych łowców Nie chce burzyć twojej równowagi prawdziwego łowcy, ale w Jeleniej też jesteś tylko przypadkowym łowcom. Tym bardziej że gratisowym ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SławomirW Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 W bak to sie leje i jedzie 250km co tydzień w obie strony a zapłacić pozwolenie u sąsiada to jak zniszczenie rocznego budżetu już w styczniu ! Jeleniogórzakom na widok prawdziwych łowców z Wrocławia to sie pewnie nóż w kieszeni otwiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 mam tylko nadzieję, że po kilku wypadach bez ryby, to się skończy, a w przyszłym roku porozumienie będzie na innych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 W bak to sie leje i jedzie 250km co tydzień w obie strony a zapłacić pozwolenie u sąsiada to jak zniszczenie rocznego budżetu już w styczniu ! Jeleniogórzakom na widok prawdziwych łowców z Wrocławia to sie pewnie nóż w kieszeni otwierazwłaszcza, że na 4 taniej. Co tam na kaczawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 To działa w 2 strony zawsze...Do Wrocławia i okolic również przyjeżdżają przyjezdni z innych okręgów łowić.Łowią tutaj i w okolicach i co? Trzeba mieć mocno na*ebane w głowie traktując wodę jak swoją prywatę bo ja tutaj łowię od X lat i opłacam składki, a oni za frytki mi tu przyjeżdżają. Jak by każdy miał zdrowy rozsądek i zdrowe podejście do wędkowania i zabieraniu ryb,było by inaczej. PZW,PSR i zarząd jest tutaj najbardziej winny wraz z tymi tumanami nad wodą co z wody to do torby. Jak by był rybostan wód dobry wszędzie to nagle by się problemy skończyły z przyjezdnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 To działa w 2 strony zawsze...Do Wrocławia i okolic również przyjeżdżają przyjezdni z innych okręgów łowić.Łowią tutaj i w okolicach i co? Trzeba mieć mocno na*ebane w głowie traktując wodę jak swoją prywatę bo ja tutaj łowię od X lat i opłacam składki, a oni za frytki mi tu przyjeżdżają. Jak by każdy miał zdrowy rozsądek i zdrowe podejście do wędkowania i zabieraniu ryb,było by inaczej. PZW,PSR i zarząd jest tutaj najbardziej winny wraz z tymi tumanami nad wodą co z wody to do torby. Jak by był rybostan wód dobry wszędzie to nagle by się problemy skończyły z przyjezdnymi.to nie działa w dwie strony, bo rzeki górskie są specyfczne i bardzo łatwo je przełowić. juz przerabialismy autokary z całej Polski nad bobrem i przez jeden sezon wytłuczono całą rybę. Do tego jest okres do maja, kiedy można łowić tylko pstrągi na spinning. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Tutaj pisałem bardziej ogólnikowo nie odnosząc się tylko do Bobru. Małe rzeki to mały ekosystem i bardzo podatny. Chodzi bardziej o zachowanie nad wodą i potrzebną wstrzemięźliwość wśród wędkarzy której brakuje. Rybostan wód też w tej kwestii ma znaczenie. Nie powinno się najeżdżać na Henia czy Mariana który chcę sobie pojechać na daną rzekę łowić, wskazując ich że to ci źli co ryby w torbę ładują i niszczą rzekę. Jak widać nie jedna osoba tam pojechała i przekonała się jaka jest presja na tej rzece. Często patrzymy na innych a siebie i znajomych nie widzimy.Zazwyczaj jest tak że to właśnie miejscowi czynią to co złe... Miałem sam jechać w tym sezonie nad wodę górską np. Bóbr. Stwierdziłem że uganianie się za złowieniem jednej rybki,= brak sensu(jedyne co na + to walory środowiskowe)... w PL to raczej najlepiej tylko jechać przy okazji jakiejś rekreacji a nie typowo nastawienie.Co innego jak się ma taką wodę pod nosem. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SławomirW Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 zwłaszcza, że na 4 taniej. Co tam na kaczawie?Na Kaczawie to samo co na Bobrze tylko woda mniejsza przez co szybsza do wyłowienia. Rejestracje DW częśćiej widziane nad rzeką niż legnickie. Wszystko praktycznie z wody wyjezda a to i tak wszystko małe ryby. Zarybień nie ma, pilnowania nie ma a z resztą poco by żywić w sumie przyjezdnych z Wrocłąwia co mają niby swoje a jadą obok do okręgu. Kiedyś myslałem z kumplami że dobrze by było zorganizować coś na poważnie u nas ale ganiać po rzece i coś robić by inni przyjeżdzali na gotowe to jak mam to w d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SławomirW Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 To działa w 2 strony zawsze...Do Wrocławia i okolic również przyjeżdżają przyjezdni z innych okręgów łowić.Łowią tutaj i w okolicach i co? Trzeba mieć mocno na*ebane w głowie traktując wodę jak swoją prywatę bo ja tutaj łowię od X lat i opłacam składki, a oni za frytki mi tu przyjeżdżają. Jak by każdy miał zdrowy rozsądek i zdrowe podejście do wędkowania i zabieraniu ryb,było by inaczej. PZW,PSR i zarząd jest tutaj najbardziej winny wraz z tymi tumanami nad wodą co z wody to do torby. Jak by był rybostan wód dobry wszędzie to nagle by się problemy skończyły z przyjezdnymi.To tylko teoria. Chesz łowić na Odrze to sie zapisz we Wrocławiu na płacenie składek. Chcesz Bobru to płać w Jeleniej. A jak jesteś obcy to płać x3. Skończyły by się wypady po pstrąga do zżarcia bo z Odry to jak ktoś zabiera ryby i zjada to już w ogóle głowy nie ma. Całe życie w Odrze łowią i nagle 1 stycznia wszystcy stają się pstrągarzami i to w cudzusłowie bo pstrągarz to ktoś więcej niż wędkarz co łowi pstrągi. I najlepiej coby za darmo było bo nikogo nie stać, a na plecionke to lekką ręką dadzą i 200zł. DZIADOSTWO ! Kolego "@woblery" ty raczej pstrągarzem nie jesteś i raczej nie wiesz do końca o czym piszesz, choć intencje masz może i dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 .... bo duża większość kolegów albo z komuny nie wyszła, albo bardzo by chciała by nadal trwała ! :D Było już napisane o wyczynach wrocławiaków choćby w samym mieście. Dlaczego nie mieliby przenosić swojej mentalności na ościenne okręgi ? Osobiście w swoim wędkarskim życiu mocno otarłem się o teren wrocławski i poznałem tylko jednego wędkarza, który rzeczywiście nie zabiera ryb. A poznałem wielu. Także zdanie mam fatalne. Można mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarx Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Na Kaczawie słabo. Na Bobrze całkiem ok coś trafiło się. Jeden większy 50/60 spięty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 mam tylko nadzieję, że po kilku wypadach bez ryby, to się skończy, a w przyszłym roku porozumienie będzie na innych warunkach.Ratuje Was wprowadzenie okresu ochronnego na pstrąga w styczniu i lutym, a od marca zaczynają się jazie więc farbowanych pstrągarzy pozbędziecie się bez trudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Dałbym i z tysiaka za sezon aby wyeliminować tymczasowych pseudopstragarzy. Gdy się zagląda w auta "pstrągarzy" to widać nawet wiadra po zanęcie czy żywcówki z zeszłego sezonu! Masakra!!! Okręg JG zniósł chyba dotychczas obowiązujący wymiar pstrąga 35cm i jest ponownie ledwie 30cm. Choć przeskoczenie 35cm w zeszłym sezonie było trudne bo zapewne sporo powyżej 35 dostało w łeb, to co będzie teraz?? hmmm?? Pewnie większość powyżej 30cm dostanie w łeb. I jak tu wzmacniać populację pstrąga gdy JG tak "osłabia" przepisy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 W sumie nie planowałem, ale taka gościnność, że grzech nie odwiedzić... Wpadam w weekend 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 W sumie nie planowałem, ale taka gościnność, że grzech nie odwiedzić... Wpadam w weekend Promocja zawsze lepiej smakuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi