Skocz do zawartości

Wędziska LARUS

jacavip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

miałem dziś okazję pomacać kijek Larus Platinum Triumph w dw?łch długościach : 8'6 oraz 9'6 (kr?łtsza to 4 część. travel, dłu?źsza natomiast klasyczny dwuskład). Ju?ź od pewnego czasu kolega zachwalał mi te kije jako bardzo przyzwoite konstrukcje, a kiedy wspomniałem ?źe zaczynam rozglądać się za jakimś kijem boleniowym,powiedział ?źe konieczie muszę zobaczyć tego Larus'a.

Muszę przyznać, ?źe kij na sucho zachowuje się naprawdę fajnie i mocno mi się spodobał ale jako, ?źe o Larusie wiele wcześniej nie słyszałem prosiłbym o jakieś wasze opinie jeśli ktoś z Was miał z tą firmą jakieś przygody.

P.S.

obiło mi się o uszy ze ich blanki maja cos wsp?łlnego z St. Croix

pozdrawiam,

jacavip

Wątpliwe aby miały, ewentualnie są tłuczone w tej samej fabryce w Chinach co najtańsze St Croix. Larus ma wędziska z najni?źszej p?łłki i serię Platinium. Te dro?źsze, zresztą nie tylko wędki to czysta podr?łba dro?źszych marek. Kupują coś interesującego i tłuką w Chinach, raz lepiej raz gorzej. Platinium jest uzbrojone w komponenty fuji. Większość kij?łw mo?źna spokojnie przecią?źać. Największa wada to mglista gwarancja - wiem bo przez kilka lat byłem ich dystrybutorem - raz uznają bez szemrania, innym razem mo?źna pomarzyć, w obecnej sytuacji firmy raczej bym stawiał na drugą opcję.

PS. Larus to taki Litewski Dragon

• Like 1

Kolega ma tego 10'( kupiony właśnie z myślą o boleniach ) Bardzo udany kijek cw jest moim zdaniem zani?źony bo mo?źna nim machać spokojnie 30g.

Kij naprawdę warty swojej ceny

Tu opis ze strony Larusa

305cm HMGraphit;

c.w.3/8-3/4oz.(11-21g); akcja fast; przelotki Fuji Alconite;

uchwyt Fuji; rękojeść wykonana z

portugalskiego korku

Kolega ma tego 10'( kupiony właśnie z myślą o boleniach ) Bardzo udany kijek cw jest moim zdaniem zani?źony bo mo?źna nim machać spokojnie 30g.

Kij naprawdę warty swojej ceny

Tu opis ze strony Larusa

305cm HMGraphit;

c.w.3/8-3/4oz.(11-21g); akcja fast; przelotki Fuji Alconite;

uchwyt Fuji; rękojeść wykonana z

portugalskiego korku

Ja wolę kije o pełniejszym ugięciu. Tym mo?źna i 50gr rzucić, testowaliśmy je dość intensywnie.

Pozwole sobie wtrącić się do dyskusji poniewa?ź znam dobrze wedziska Larusa posiadam kijek z serii Platinium PFJ9MF2. Po pierwsze blanki do tej serii mają wiele wsp?łlnego z St.Crox, ale to sprawa drugorzędna, bo i tak na ten temat pewnie zdania beda podzielone. Po drugie nie rozumiem oceny sprzętu na podstawie nazwy firmy kt?łra jest kojarzona z tanim bazarowym sprzętem i słusznie, ale nie znaczy ze nie mają naprawde dobrego sprzętu. Po co sugerować się nazwą i wygadywać głupoty. Lepiej wziąć w rękę kij, pomacać i dopiero wydawać opinie. Blank jak i inne komponenty są najwy?źszej p?łłki (jedyne zastrze?źenia mam do nienajlepszego korka). Łowie tym kijem drugi sezon ka?źdą rybę począwszy od pstrąg?łw po sandacze i szczupaki. Rewelacja. Czucie przynęty i brania mistrzostwo, por?łwnywalne do drogich wędzisk z tubą rezonansową. Żadna ryba nigdy z niej nie spadła. Nie rozumiem więc mało pochlebnych zdań na temat tych wędek. Panowie, sprawdźcie ją nad wodą... Zmienicie zdanie ;)

Pozdrawiam, Grzesiek B)

Było, ?źe to niby jak avid, tyle ja wynalazłem.

A gdzie mo?źna obmacać/kupić takie kije?

Larus to Avid :lol:

Mercedes to mały fiacik :lol:

Seria Platinium była tworzona w oparciu o Avidy. Kilka lat temu nawet nalepki miały łudząco podobne. Są oczywiście r?ł?źnice między tymi kijami,ale wielu mniej oblatanych nie zauwa?źyło by r?ł?źnicy.

Tak jak napisałem wcześniej, Larus klepie w tych samych fabrykach co wielcy albo kopiuje je na maxa, tak samo jak nasi rodzimi dystrybutorzy. Niejednokrotnie mo?źna zobaczyć np. kołowrotki znanych marek po kilka st?łwek i jakiegoś Jaxona, identycznego za 80pln.

Niemniej Larus nie jest Avidem i nigdy nie będzie. Seria Platinium to przyzwoite kije za niezłe pieniądze, wg mnie lepsze np od wielu średniak?łw czy kij?łw z wy?źszej p?łłki naszych rodzimych firm. Wada to brak gwarancji - wbrew temu co sądzą sprzedawcy.

Witam,

dzięki za odpowiedzi, jutro mam zamiar się przejechać i do dystrybutora Larusa i tam troche popytać i potestować kije na sucho. Tak jak ju?ź wcześniej pisałem kij miałem ju?ź w ręku i naprawdę robi bardzo dobre wra?źenie, zar?łwno pod względem pracy, ugięcia jak i zastosowanych komponent?łw. Najbardziej obawiam się właśnie o to jak ten przyzwoity blank z tymi przyzwoitymi elementami zaostał w fabryce połączony oraz o gwarancję, kt?łra podobno jest ale jej nie ma :D

Jutro postaram się napisać coś o wra?źeniach.

Pozdrawiam,

jacavip

Witam ponownie,

dziś pojechałem, pomacałem i zanabyłem.

Jutro postaram się wrzucić foty.

A coś więcej jeśli chodzi o zachowanie z ryba na drugim końcu

to bli?źej maja. Og?łlne wra?źenie jeśli chodzi o wykonanie -

całkiem sympatico.

pzdr

Nowy tu jestemale akurat w tej kwesti musze sie odrazu i zdecydowanie wypowiedziec. Kolego lowie larusem 10`do 21g juz rok czasu. Opis kija to jedno slowo rewelacja.Nie naleze do pedantowa inad woda nie oszczedzam sprzetu. Mimo to kij sprawuje sie znakomicie i przy lowieniu boleni jak i sandacza kogutem 30 g . Mialem juzna ten patyk kilka sumow w tym 127 cm i dal rade . Nad woda bywalem po 5 dni w tygodniu i nie zawodlem sie nigdy.Pomimo braku gwarancj polecam mocno . Gratuluje wyboru.

Nowy tu jestemale akurat w tej kwesti musze sie odrazu i zdecydowanie wypowiedziec. Kolego lowie larusem 10`do 21g juz rok czasu. Opis kija to jedno slowo rewelacja.Nie naleze do pedantowa inad woda nie oszczedzam sprzetu. Mimo to kij sprawuje sie znakomicie i przy lowieniu boleni jak i sandacza kogutem 30 g . Mialem juzna ten patyk kilka sumow w tym 127 cm i dal rade . Nad woda bywalem po 5 dni w tygodniu i nie zawodlem sie nigdy.Pomimo braku gwarancj polecam mocno . Gratuluje wyboru.

Czy?źby to była jakaś cudowna wędka kt?łra przy prawidłowym opisie 10-21g potrafiła szarpać kogutem 30g. Wybacz kolego ale w takie cuda nie wierzę :wacko:

Czy tez lowisz modelem o dlugosci 9 6 ?

Panowie a te kijki w necie to gdzie mozna tak najszybciej znalezc ?

Te kijki to chyba tylko sprzedają z pod lady ,albo na bazarku.Bo nie spotkałem się w normalnym sklepie ?źeby sprzedawali wędki bez gwaranci.

Szkoda czasu tu pisać o wędce, na kt?łrą nikt nie chce dać gwaranci .

Nie długo będziemy tu czytać o kołowrotkach larusa ?źe to prawie stella ,tylko ?źe ma więcej od niej ło?źysk. :lol: