trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Witam.Szlifował ktoś z Was, Mistrzów Rod Buildingu, szczytowke z pręta węglowego?Chodzi mi o stworzenie od zera, czyli mamy przykładowo pręt o średnicy 5mm i długości 70-80cm i robimy z niego szczytowke do swojego wymyślonego (czy uszkodzonego) patyka.Ma ktoś jakieś sposoby? Ręczne szlifowanie na całej długości na pewno odpada z wiadomych względów. Dopieszczanie gotowca- wiadomo, inna sprawa. Jak w stosunku do pustych szczytowek (rurka z mandrela) ma się sztywność samego szczytu? Jakie srednice góra są przewidywane do określonego dolnego i górnego c.w. przynet?Jeżeli ktoś coś wie na ten temat lub działał w tym temacie, to chętnie poczytałbym gdyby zechciał podzielić się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam majsterkowiczów.Arek P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Arek, po co się męczyć skoro 'moszna' kupić - https://allegro.pl/kushiro-szczytowka-pelny-carbon-90cm-1-7mm-i7236168401.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Bo Arek lubi takie wyzwania i odrobina pyłu węglowego w płucach jeszcze nikomu nie zaszkodziła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam. Szlifował ktoś z Was, Mistrzów Rod Buildingu, szczytowke z pręta węglowego? Chodzi mi o stworzenie od zera, czyli mamy przykładowo pręt o średnicy 5mm i długości 70-80cm i robimy z niego szczytowke do swojego wymyślonego (czy uszkodzonego) patyka.Ma ktoś jakieś sposoby? Ręczne szlifowanie na całej długości na pewno odpada z wiadomych względów. Dopieszczanie gotowca- wiadomo, inna sprawa. Jak w stosunku do pustych szczytowek (rurka z mandrela) ma się sztywność samego szczytu? Jakie srednice góra są przewidywane do określonego dolnego i górnego c.w. przynet? Jeżeli ktoś coś wie na ten temat lub działał w tym temacie, to chętnie poczytałbym gdyby zechciał podzielić się swoim doświadczeniem. Pozdrawiam majsterkowiczów.Arek P. Szlifowałem i z pręta modelarskiego, i z pełnej szczytówki węglowej. Metoda tradycyjna- czyli uchwyt wiertarski, pośrednie rolki i papier ścierny na mokro. Żadnego pyłu, tylko brudne ręce. Niestety- z efektami bywa różnie- zależnie od jakości pręta. Trzeba mocno uważać z naciskiem, bo można ukręcić na szczycie. Z tego co pamiętam - zaczynałem od papieru 200, potem 400 i 800- tylko na tkaninie, do tego miska z wodą do płukania papierów. Proporcje stożka - na oko, dość często trzeba sprawdzać, by nie zebrać za mocno. Szlifowania z pręta modelarskiego nie polecam, bo to jest dużo roboty z tym, lepiej stuningować gotową szczytówkę. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Hyyyyyyyymmmmmm. Podejrzewałem że może być problem bez maszyn. Pręt tani, można się skusić choć nie za bardzo teraz łapie jak się za to zabrać. Ten szczyt 1-1.2mm przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Recznie to ja tego Arek nie widze, no chyba ze naprawde masz bardzo duzy nadmiar czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Nieeee, noooo. Nie do końca ręcznie. Myślałem o zrobieniu jakieś matrycy (jak np. do split'ów klejonek) i szlifowaniu na obrotach. Jednak to co napisał Maciej (ukręcanie szczytu) mnie trochę przyhamowało. Dółl powiedzmy zostałby taki jak pasuje (np. 5mm, 4mm czy co tam kto chce) a jedynie zjechanie do górnej średnicy może być problemem. Przeciez jakoś to robią. Chyba że produkują gotowe ze zbieżnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 W dwóch przypadkach, po udanym z pozoru szlifowaniu pręta przy głębszym ugięciu rozwarstwiły mi się takie szczytówki, nie wiem jaka przyczyna - wyobrażam sobie, że może chodzić o słabe przesycenie włókien żywicą.Co do ukręcania szczytu- potrzeba balansu pomiędzy obrotami uchwytu i siłą ścisku na detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Nieeee, noooo. Nie do końca ręcznie. Myślałem o zrobieniu jakieś matrycy (jak np. do split'ów klejonek) i szlifowaniu na obrotach. Jednak to co napisał Maciej (ukręcanie szczytu) mnie trochę przyhamowało.Dółl powiedzmy zostałby taki jak pasuje (np. 5mm, 4mm czy co tam kto chce) a jedynie zjechanie do górnej średnicy może być problemem.Przeciez jakoś to robią. Chyba że produkują gotowe ze zbieżnością. Arek, nie przesadzaj, zero problemu. Jakie maszyny, matryce? Dorabiałem kiedyś do wklejanek i do pickerów. Szkło i grafit. Tak jak napisałeś, dobierz odpowiednią gotową szczytówkę o potrzebnej średnicy dołu (z jakimś małym marginesem na plus). Im będzie bliższa tej potrzebnej, tym mniej roboty. Wiertarka, niezbyt duże obroty i jazda od dołu w kierunku szczytu. Takim sposobem można pocienić do grubości igły. Papier o różnej granulacji, woda, jakiś kawałek filcu do podtrzymywania jedną ręką, max do pół godziny i masz gotową. Uważaj z obrotami, lepiej mniej niż więcej, bo spalisz żywicę i robota do wywalenia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi