Skocz do zawartości
  • 0

Jest o czym marzyć Panowie

Pepe

Pytanie

Na reszcie mam sekundę żeby Wam pokazać nieprawdopodobne zdjęcia zrobione przez Bertusa po zawodach w Vastervik. Szczupak ten miał 106 cm i złowił go widoczny na zdjęciu Daniel - miejscowy przewodnik, uczeń Forsberga. Ślady na ciele ryby wg. relacji Bertusa, który widział wiele dużych szczupaków (8 szt pow 126 cm złowił osobiście!) były przerażające. Ocenił je na 20 cm.

Jest o czym marzyć.

Pozdrawiam i życzę miłych snów.

Pepe

post-2-1348913307,3828_thumb.jpg

post-2-1348913307,5106_thumb.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

chyba nie chcecie powiedzieć, ze jeden metrowy szczupal zaatakował drugiego!!

A niby dlaczego nie??...gdzies widzialem zdjecie dwoch srednich szczupakow wbitych w siebie mordami.

Ponoc szczupak do przodu widzi kiepsko...moze tez byc tak, ze nieraz widzi tylko fragment atakowanej ryby albo...reki.

Ostatnio szczupak przy probie odhaczenia w wodzie zupelnie normalnie capnal mnie za palec...i to nie byl 1szy raz.. :wacko:

No nie tylko sumy i szczupaki....ja bym spawdzil agresje takiego np. rekina bialego. Ma ciekawy sposob ataku..plywa w glebinie a atak nastepuje z rozpedu, w kier. powierzchni.

Fajnie wyglada 2 tonowa rybka wyskakujaca z wody z przyneta w pysku.. <_<

Tylko nie wiem, czy czasem ta rybka nie jest juz pod calkowita ochrona?

Gumo

• 0

Trochę się nie zrozumielilśmy. Nie chodzi o to, że jeden zaatakował drugiego. To znany fakt i każdy chyba widział ślady zębów większego na mniejszym. Chodzi tu o przypuszczalne roamiary tego większego. Była to bez wątpienia ryba a nie śruba. Dla ułatwienia dodam, że szerokość szczęk szczupaka o długości 130 cm to ok 13-14 cm.

To dlatego wszyscy naoczni swidkowie byli zszokowani.

PP

• 0

@Pepe,

a skąd pewność, że te ślady powstały od ugryzienia szczupaka?

A czy to nie są ślady po nieudanym ataku orła?

Na zdjęciu wygląda to tak jakby szpony orła zorały ciało szczupaka.

Na szkierach Roslagen tak pocharatane szczupaki to dość częsty widok. Większość śladów to pozostałości po nieudanych atakach orłów lub fok, które przypływają z zatoki Botnickiej.

Poza tym, nie wiem czy pamiętasz zdjęcie rekordowego szczupaka Andrzeja Zduna?

Ryba miała 125 cm długości i była IDENTYCZNIE pocharatana jak ta z twojego zdjęcia. Były to dość świeże i potężne rany!

• 0

Oczywiście nie ma pewności że to był szczupak. Nawet wolałbym chyba żeby ktos mi udowodnił ... że to nie był szczupak ... :wacko: - spokojniej by się pracowało ...

Orzeł to raczej nie był - rana ciagnie się od brzucha więc ciężko sobie wyobrazić jak by się to mogło stać. Szczupak był w dobrej kondycji i waleczny. Wziął na jerka (niestety nie Salmo)na 4 metrach więc napewno nie pływał wcześniej na grzbiecie.

Myśleliśmy o foce ale wolę się nie wypowiadać w tym temacie. Może ktoś zna fachowca od fok? Czy foki atakują wogóle takie duże ryby?

Powiedzcie, że to była foka ...

PP

• 0

Abstrahujac od tego, kto go tak urzadzil...zastanawial sie ktos, co by bylo gdyby tak zlowic szczuplego ze 150cm?

Szansa na zlowienie wiekszego jest nikla, wiec w zasadzie to by tak gosc se mieszal wode po zlowieniu takiego okazu...

Wiec jezeli mi pisany, to wole jeszcze nie teraz go zlowic...

Gumo

• 0

witam,,

@Pepe, wyślij to zdjęcie do stacji oceanograficznej Uniwersytetu Gdanskiego na Helu, Tam pracuje Prof. dr Skóra, bodajże jeden z nielicznych fachowców od fok w polsce, być może wyjaśni czy rany zadane temu szczupakowi mogła zrobić foka czy jakiś inny esox.

pozdrawiam jerzy

• 0

@Jerzy,

bardzo dobry pomysł z wysłaniem zdjecia do Uniwersytetu Gdańskiego. Oni znają się tam na fokach i na pewno będą wiedzieli czy to ślady foczych zebów. :D

@Pepe,

jak możesz to wyślij do nich zdjęcie, a my czekamy na informacje. To będzie bardzo ciekawe.