Skocz do zawartości

Alert RCB czyli informacje od rządowego centrum bezpieczeństwa.

SlawekNikt

Rekomendowane odpowiedzi

Michał, przecież wyraźnie zaznaczyli w TV wszelakich, że trwają testy i chwilowo wysyłane sa wiadomości do dośc szerokiego grona odbiorców. Docelowo będą dostawać ludzie w naprawdę wąskich i zagrożonych lokalizacjach obejmujących zasięg nawet pojedyńczej miejscowości.

Wyjaśnię

Podpisując umowę abonamentową z operatorem komórkowym, czy też korzystając z jego usług typu "prepaid", zawsze, ale to zawsze "podpisujemy" tzw. oświadczenie zgód. Zapewniam Was, że operator nie zrobi niczego na co się nie zgodziliście, jednocześnie zrobi wszystko na co zgoda została wyrażona.

Koniec, kropka :)

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 4

A ja jestem zadowolony. To akurat dobra zmiana. Mogę sobie wyobrazić wiele sytuacji, gdy taki sms może pomóc. Gdzieś daleko od brzegu na lodce z dzieckiem. Nocka nad wodą, gdy samochód zostawiłem 400m wcześniej i mam masę przytachanego sprzętu karpiowego. Nawet zwykle spiningowanie. Przed burzą unikam miejsc gdzie droga może zostać zablokowana przez powalone drzewo.

Podsumowując, fajna sprawa.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Burza nad wodą to mało ciekawa sprawa.
Kiedyś, jak byłem młody i woziłem sprzęt rowerem dopadała mnie w nocy.
Pierwszy podmuch i parasol połamany. Potem ciężkie dwie godziny ciągłych grzmotów nad głową.
Ale się bałem, niemal cały czas babach, babach, wszystko blisko mnie. Koło 2.00 padał już tylko deszcz, i tak do rana...

Potem byłem starszy, ale dalej woziłem na nocki sprzęt rowerem. Tylko trochę lepszy. Było tego ze 40kg, karpiówki w dwumetrowym pokrowcu, zapasowa wędka, podbierak, podpórki, fotel karpiowy, wiadro gotowanej kukurydzy, zanęty, pelet, duży wbijany w ziemie parasol. Chciałem zaoszczędzić 6,5kg na tym ostatnim. I wiecie co się stało. Tym razem nie przeszło bokiem. ukucnąłem i schowałem się w 120l worku na śmieci. Zrobiłem dziurki na oczy. Nawet coś brało, ale nie odważyłem się "wyjść".

W zeszłym roku uciekałem od burzy do samochodu. To ta co połamało sporo drzew w Warszawie... 

dokończę poźniej

• Like 2

Kontynuując. Wbieglem wtedy w ostatnim momencie do samochodu. Wcześniej pokonałem łąkę w spodniobutach z wędka w ręku tak, jakbym startował w zawodach. I tak zmoklem bo wyskoczylem, aby rzucić na przednią szybę koc. Bałem się że grad może ja uszkodzić. Masakra. Na kilka minut przed nawałnica przylowilem na rh brzane.

O szybę bałem się jeszcze kiedyś nad Bugiem. W sumie nawet bardziej bo to był moj własny nie służbowy. Obawy nie były bezpodstawne. Kilkanaście kilometrów dalej grad zrobił wtedy poważne spustoszenia.

Także pogody nie ma co bagatelizować. Wiadomo, że większość z nas ja monitoruje, tak jak stan wody w ulubionej rzece. Ale bywa że z powodu pośpiechu zapomnimy i taki prosty sms może nam bardzo pomóc.

Pracuję w określonej branży związanej z warunkami naturalnymi i już ponad 10 lat temu były dyskusje o powstaniu takiego systemu. W niektórych państwa to działało. Technicznie to żaden problem wysyłać sms do osób przebywających w danym obszarze. Jak dla mnie to kilka lat za późno ten system powstaje. 

• Like 1

Od niedawna korzystam z aplikacji RSO - Regionalny System Ostrzegania zarządzany przez MSWiA (nie mylić z tym od TVP)

wybierasz jakiego typu ostrzeżenia chcesz otrzymywać + województwo + powiadamianie

dla mnie całkiem przydatna sprawa, sobie chwalę!

https://play.google.com/store/apps/details?id=mswia.rso&hl=pl

Ta aplikacja może się sprawdzić o wiele lepiej. Jedyna rzecz, która dalej mnie martwi to fakt, że w rękach naszego rządu nie ma ani jednej sieci komórkowej ... I w razie jakichś tam zawirowań na arenie międzynarodowej jedno enter wystarczy aby około 1/3 ludności naszego kraju pozostało bez niczego. Nawet zwykłego kontaktu z bliskimi, o alertowaniu już nie wspomnę ...

Dziękuję osobom, które wniosły merytoryczne treści w wątek.

Pozdrawiam. S.

Ta aplikacja może się sprawdzić o wiele lepiej. Jedyna rzecz, która dalej mnie martwi to fakt, że w rękach naszego rządu nie ma ani jednej sieci komórkowej ... I w razie jakichś tam zawirowań na arenie międzynarodowej jedno enter wystarczy aby około 1/3 ludności naszego kraju pozostało bez niczego. Nawet zwykłego kontaktu z bliskimi, o alertowaniu już nie wspomnę ...

Dziękuję osobom, które wniosły merytoryczne treści w wątek.

Pozdrawiam. S.

Spokojnie spokojnie Slawku. Z pewnoscia niedlugo ten smutek przestanie zaprzatac Twoja glowe.

Zrenacjonalizuja. Z Twoich i moich podatkow.

Wszystko w swoim czasie...

• Like 3

Spokojnie spokojnie Slawku. Z pewnoscia niedlugo ten smutek przestanie zaprzatac Twoja glowe.

Zrenacjonalizuja. Z Twoich i moich podatkow.

Wszystko w swoim czasie...

Szczerze ? To bardzo w to wątpię. I na tym poprzestańmy bo kłódka zawiśnie.

Szczerze ? To bardzo w to wątpię. I na tym poprzestańmy bo kłódka zawiśnie.

Jest dobrze rozpowszechniona organizacja, ma oddzialy w calym kraju.

Wysokie budynki z dobra widocznoscia w niemal kazdej miejscowosci...Zalozyc nadajniki.

Uruchomic nowego operatora :)

Uzywalbym \m/

• Like 1

Wysokie budynki z dobra widocznoscia w niemal kazdej miejscowosci...Zalozyc nadajniki.

Uzywalbym \m/

He he he fakt jest, ale czy używałbyś ;) Bardzo wątpię, ewentualnie wybrane jednostki :D

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Wiele argumentów tu przytoczonych przekonuje mnie, że mimo tego, że "telewizja kłamie", to bezpieczeństwo mojej doooopy pozwala mi przymknąć na to oko  :good: . Nie dajmy się zwariować!!!

Dokładnie tak Hubert. Nie dajmy się zwariować ! I nie dajmy się sterować ...

• Like 1

Uzywalbym \m/

Przecież mają nadajniki uruchamiane ze sznura lub w wersji hi-tech z przycisku. Drzewiej bezwarunkowo używane w przypadku trwogi. He, he, ciekawe, czy onegdaj korzystający z innego "operatora" też mieli zastrzeżenia, że dociera do nich sygnał alarmowy . Edytowane przez theslut
  • Like 1