Skocz do zawartości

pamiątka z wakacji - z wideoradaru

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno opłaciłem zdjęcie z okolic Człuchowa - Białego Boru. Kolejną pamiątkę z tamtych okolic, tym razem z sierpniowego wyjazdu nad Parsętę.

A wczoraj z telewizji dowiedziałem się, że nie powinienem płacić bo sądy z tamtych okolic odsyłają strażom sprawy do uzupełnienia z najbłachszych powodów, a straże nie są w stanie tego uzupełnić. Płacić czy się sądzić?

Kaziu.

Jak z tamtych rejonów, szczególnie z Białego Boru to olewać na przyszłość B) :lol: O Białym Borze było głośno swego czasu.

Ja nie z Białego Boru ale bardziej w kierunku Szczecina (nie pamiętam już ) też sobie olałem aż komornik zapukał. Na szczęście tylko 16 PLN dopłaty było.

Olać foto to w zasadzie ciężko, udowodnienie jakiegokolwiek zaniedbania przed sądem nie będzie łatwe. Jedyna dobra rzecz w przypadku pamiątki od straży miejskiej/gminnej to grzywna za niewskazanie sprawcy wykroczenia, kilkadziesiąt zeta więcej i bez punktów.

W minionym roku miałem kilkanaście takich tematów w firmie i zawsze udawało się żeby nikt punktów nie dostał. Straży zależy wyłącznie na $$$.

Ogólnie należy pamiętać, iż właściciel ma obowiązek wskazania użytkownika pojazdu, a nie sprawcę wykroczenia.

Dzisiaj się doczytałem w Onecie ,jest dziura w prawie wystarczy nie podać peselu i nr.nip i straż miejska nie może skierować sprawy do sądu.Wczoraj szybko wrzucili do archiwum http://wiadomosci.onet.pl/wideo/kierowcy-unikna-mandatow-jes t-luka-w-prawie,43549,w.html

Też swego czasu dostałem fotkę z Białego Boru zrobioną tzw. śmietnikiem. I oczywiście 3 propozycje mandatowe. Napisałem do Szanownych Strażników mniej więcej taki list:

Dokumentacja rzekomego wykroczenia jest niekompletna. Proszę o przesłanie następujących dokumentów:

- świadectwo legalizacji obudowy fotoradaru (bo legalizację fotoradaru przysłali mi od razu;

- zgodę zarządcy drogi (lub właściciela drogi) na umieszczenie obcego obiektu w paśmie drogi;

- protokół uprawnionego specjalisty stwierdzający prawidłową instalację urządzenia, zgodnie z instrukcją obsługi producenta.

Minęły już ponad 3 lata i cisza... :huh: