Skocz do zawartości

Sparta Rods

Qowax001

Rekomendowane odpowiedzi

Ja powiem tak , miałem do czynienia z tymi blankami, coś tam mam  w swojej "kolekcji"  cos zrobiłem dla kolegów - zresztą pokazywałem coś w moim wątku , nawet ostatnia i kolejna wędka  w kolejce będzie na tych blankach .

Blanki są naprawdę ciekawe, były wśród nich prawdziwe perełki - ja mocno trzymam kciuki żeby się udało - bo zapowiada się to naprawdę ciekawie.

Zwłaszcza że naprawdę ciekawe konstrukcje można znaleźć wśród wędek które mnie ostatnio najbardziej interesują - wędek jigowych, okoniowych , pstrągowych.

Mam nadzieję że wszystko się uda i oferta trafi do szerokiego grona odbiorców :)

I jak po testach, możesz już skrobnąć kilka słów?

Sorry za obsuwe ale mam urwanie głowy, tak więc blank bardzo mi się spodobał ponieważ jestem minimalista a w mojej opinii wszystkie 3 modele będące pełnym blankiem są bardzo uniwersalne , ten nad wyraz ze względu na sporą moc która nawet ciężko opisać w jakieś liczby bo jest ona zupełnie inaczej oddawana niż w klasycznych konstrukcjach, nie miałem okazji połapać dużych okoni czy kleni ale na przykładzie sporej ilości krótkich szczupaków jakie udało mi się wytargac myślę że kij na tym blanku będzie świetna propozycja pod szukanie okoni w głębszej wodzie z częstymi przylowami czy też łowienia z plywadla jaziokleni z częstymi przylowami dużych ryb przy których zawsze będzie komfort psychiczny że nie trzeba nadmiernie męczyć ryby , pod typowe dlubanie małych ryb wybrałbym jednak delikatniejsze wersje pod znaczkiem matagi , kijem lowilem na 15g główki i 4' keitechy ale również na cannibale 15cm z glowkami 5-7g i myślę że realnie można góra dac te 20g łącznej masy jeśli mówimy o gumach , bardzo fajnie pracowało mi się przy sliderze 7 ale tu mowa o górze bo w moim odczuciu największą zaletą jest dół gdzie można śmiało miotac 3-4g olowki uklejopodobne czy obrotowki nr1 i 2 bo patyk świetnie się ładuje, warto wspomnieć że blank wyraźnie pracuje na 3/4 długości a szczyt pozostaje przesztywniony co właśnie daje fajne możliwości animacji przynęt do twitcha czy malych jerkow, jeśli ktoś chciałby taki kij kierować stricte pod jiga warto zastanowić się nad przeszlifowaniem szczytu , czułość patyka ubranego w delfinie z delta na tytanowych ringach jest na dobrym poziomie , szczupaki typu 40-50 cm wyjeżdżają ponizej minuty , trzeba pamiętać że kij wydaje się ciężki mimo swoich 90 kilku gram w uzbrojeniu , myślę że to kwestia zbalansowania go długością rękojeści. Generalnie warto taka zabawkę posiadac , daje bardzo dużo frajdy z każdego holu.

Wydaje mi się że poznaję te blanki, to blanki od Janusza Dudziaka ? Jeśli tak to  miałem te sample w ręku jakieś pół roku temu z okładem, rzeczywiście ciekawe. Fanie że jest opcja na seryjną produkcję ale żeby aż kilkaset "modeli"  :o  nie poniosła Cie trochę fantazja Łukasz ? W seryjnej produkcji spodziewałbym się raczej kilkunastu modeli (to i tak bardzo dużo)

Nadal mnie ciekawi co to za blanki? „Blanki od Janusza Dudziaka” - Janusz robi własne blanki czy kupuje gdzieś gotowce? Jeśli gotowe blanki to zatem jaka produkcja? Japonia, Chiny, Ameryka?

Kilka z placu boju ,niby weekend miał być wolny ale to ostatnia chwila żeby zrobić kilka wędek więcej na blankach z kevlarem i puścić w ludzi na testy.Jesli ktoś ma dobry poligon to śmiało można pisać , z chęcią daje kije na testy na tydzień czy dwa bo sam nie mam możliwości sprawdzenia nowości w odmiennych warunkach.

post-55587-0-62288600-1535875081_thumb.jpeg

post-55587-0-81346100-1535875141_thumb.jpeg

post-55587-0-62063200-1535875332_thumb.jpeg

post-55587-0-05506300-1535875359_thumb.jpeg

post-55587-0-50677800-1535875447_thumb.jpeg

• Like 2

No nic, poczekam na jakieś „oficjalne” prezentacje i nazewnictwo, bo wciąż to wszystko zbyt tajemnicze jest ;) Nie ukrywam, ze zamawiając wędkę w pracowni wole wiedzieć jakiego producenta czy marki jest blank, głównie ze względu na opinie innych użytkowników, kwestie „poczytania” w internecie o danym blanku, jego materiale i parametrach, jak i w kwestiach reklamacji/gwarancji itp

Czy klasyczne zbrojenie w „normalne” uchwyty i spacing tez wchodzi w grę? Czy na razie tylko Iwan i Delfin, tfff, wróć Delta i Delfin? ;)

• Like 2

Już pisałem że marka będzie nowa, właściwości oraz materiał użyty do produkcji jak najbardziej będzie ujęty w opisach a dla mnie kwestia gwarancji jest tylko jedna i słuszna , dlatego sporo pracuje na phenixie :) klasyki zbroje , ale nie jest to po drodze z moja koncepcja i przekonaniami a że to wszystko staram się robić z przyjemnością unikam tego co mi nie pasuje.

......................Jesli ktoś ma dobry poligon to śmiało można pisać , z chęcią daje kije na testy na tydzień czy dwa bo sam nie mam możliwości sprawdzenia nowości w odmiennych warunkach.

Jakąś trociową, chętnie bym na Parsęcie przetestował. Niestety za późno na wysyłkę (o ile jest takowy kijek w ofercie testowej).

Szkoda.

Narazie do testow mam kilka sumowych patykow , swimbaity i crankbaity 20-100g i kilka lekkich konstrukcji typu właśnie wcześniej opisywana turbo auriga , te kije mogę udostępniać te lekkie okoniowe czy sandaczowe patyki mam już oblowione tak samo jak długie patyki 2.6-3.0 m o różnych wyrzutach.

Japonskich blanks robionych w japoni! prawie nie ma jest pare firm ktore mozna liczyc na palcach jednej reki od nich kupuje blanki o swoich spe yfikacjach pare firm ktore tez mozna policzyc na palcach drugiej reki. Reszta azjatyckiej produkcji pochodzi w wiekszosc z chin (blank) mimo ze maja naklejke made in Japan co oczywiscie nie swiadczy o jakosci blanku i calej wedki .Wiec czy Januszowe blanki beda chinskie czy z ksiezyca nie wiele to zmienia wazne zeby byly zgodne z parametrami i oczekiwaniami dystrybutora a mysle ze nie wielu znas ma rozeznanie w weglu graficie szkle i ich kompozytach jak Janusz.

Edytowane przez sharkfishing

Japonskich blanks robionych w japoni! prawie nie ma jest pare firm ktore mozna liczyc na palcach jednej reki od nich kupuje blanki o swoich spe yfikacjach pare firm ktore tez mozna policzyc na palcach drugiej reki. Reszta azjatyckiej produkcji pochodzi w wiekszosc z chin (blank) mimo ze maja naklejke made in Japan co oczywiscie nie swiadczy o jakosci blanku i calej wedki .Wiec czy Januszowe blanki beda chinskie czy z ksiezyca nie wiele to zmienia wazne zeby byly zgodne z parametrami i oczekiwaniami dystrybutora a mysle ze nie wielu znas ma rozeznanie w weglu graficie szkle i ich kompozytach jak Janusz.

W rzeczy samej, niestety wiele osób nieświadomych dalej kupuje marketingowy bełkot i kupuje chrust z kilkuset procentowymi przebiciami bo ma japońską nazwę. Dzisiaj dużo firm w tej branży kieruje się ekonomią która nijak idzie w parze z jakością.

• Like 2

Nie zgodze sie co do jakosci np Smith robi blanki w chinach i wedlug wielu specow jest w pierwszej 5 ja jako nie jestem expertem i jeszcze mi troche do zobaczenia zostalo typowal bym napewno w pierwszej 10 i postawie ma to reke(oczywiscie tesciowej)

Nastepne rzecza kazdy chce blanki made in Japan ale mysle ze jest NIE duzy odsetek forumowiczow na calym swiecie nie tylko na jerku ktorych na nie stac poniewaz japonscy producenci nie sprzedaja blankow wiec trzeba kupic wedke i ja przezbroic a mysle ze nie wielu stac na taka impreze wiec zostanie naj China ktora nie jest taka zla jak ja maluja a czy to Japan czy China w topowym wykonaniu lamia sie tak samo wczesniej czy pozniej lepiej pozniej oczywiscie ????

Łukasz, dołączam się do pytania o travele.

Masz coś na stanie, szczególnie coś od 20lb w górę?

Pisałem już że coś będzie w zimę ale na chwilę obecną ja się nie zajmuje ta seria bo nie mam aż tyle pojęcia żeby projektować tak trudne blanki

Pisałem już że coś będzie w zimę ale na chwilę obecną ja się nie zajmuje ta seria bo nie mam aż tyle pojęcia żeby projektować tak trudne blanki

Jeśli "projektujesz" blanki łatwiejsze,bo takie można wyciągnąć wnioski po powyższym wpisie, to znaczy że masz bardzo szeroką wiedzę...Nie wiem, czy mam chylić czoło przed tym, czy traktować to z przymrużeniem oka...No chyba, że łatwiejszych też  nie projektujesz....

Edytowane przez Werem

W rzeczy samej, niestety wiele osób nieświadomych dalej kupuje marketingowy bełkot i kupuje chrust z kilkuset procentowymi przebiciami bo ma japońską nazwę. Dzisiaj dużo firm w tej branży kieruje się ekonomią która nijak idzie w parze z jakością.

Hm... Czyżby chodziło tu m.in. o mające na tym forum niezłą renomę i popularne blanki na litery "M" i "S" ? :rolleyes:

Żeby nie było  - sam mam trzy kije ukręcone na blankach "M" i złego słowa nie mogę na nie powiedzieć :)

Jestem szczęśliwym posiadaczem kija zbudowanego przez Łukasza zupełnie niedawno temu ;)

Gdzieś go nawet widzę na fotkach w #2 poście :D

Super robota i świetny patyk, który idealnie mi leży, chociaż początkowo byłem sceptycznie nastawiony do "delfina"

Czasem jednak warto posłuchać fachowca :)

Jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć robotę Łukasza na "żywca" to będę na SFP w Poznaniu 8.09 :)

pozdro

Ps. Zgubiłem dzisiaj bezinwazyjny zaczep na przynęty... dramat... :D

Edytowane przez spinspektor