Skocz do zawartości

Sparta Rods

Qowax001

Rekomendowane odpowiedzi

Lukasz,

Nie koniecznie chodzi mi o dalekie rzuty zylka, generalnie czy sie to nie placze czy skreca?

Friko kiedys polowil kapitalnych pstragow na malej rzece w UK gdzie wymagane sa dlugie wedziska do prezentacji woblerow w rynnie pod drugim brzegiem. Odleglosc sie nie liczy, natomiast takie "zbicie" predkosci powinno w praktyce podniesc celnosc zestawu...

• Like 1

Lukasz,

Nie koniecznie chodzi mi o dalekie rzuty zylka, generalnie czy sie to nie placze czy skreca?

Friko kiedys polowil kapitalnych pstragow na malej rzece w UK gdzie wymagane sa dlugie wedziska do prezentacji woblerow w rynnie pod drugim brzegiem. Odleglosc sie nie liczy, natomiast takie "zbicie" predkosci powinno w praktyce podniesc celnosc zestawu...

Z celnością może tak być, ja bardziej to rozpatruje w kategorii flappingu bo jednak przy tak niskiej przelotce startowej to ta żyłka będzie bardziej o blank uderzać niż o przelotkę, i jeszcze jedno co mam odrazu w głowie to nawet przy powiedzmy tym 12lb blanku choker będzie bardzo blisko uchwytu czyli w dosyć mocnej części blanku i wydaje mi się że niekorzystnie to wpłynie na komfort holu czy chociażby samo obciążenie żyłki. Generalnie to nawet w weekend sobie to obczaję na kilku wędkach bo nie ukrywam że delty z żyłka raczej nie zestawiałem już dawno , nawet w bardzo delikatnych wędkach pod białoryb ostatnio startuje przy delfinie często z attg 16 10 8 6kt i dalej w recoilach tytanowych , bardzo fajnie to działa z żyłkami cienkimi i fluorocarbonami , wydaje mi się że nie ma jakiejś drogi na skróty z żyłkami co do wysokości przelotek, bardziej skłaniałbym się ku drodze w mniejsze pierścienie ale bliżej kolowrotka.

Lukasz,

Ty tak na serio z tym zbrojeniem do celności ?

Bo jak tak dalej pójdzie to będziecie zamawiać kije uzbrojone tak żeby np wobek 5cm, 3,4gr leciał na żyłce 0,20 z kołowrotka certate 2500 ze szpulą wypełnioną pod rant nie dalej jak 16m a najlepiej lądował w przedziale 15-16m

W delcie co prawda nic nie mam i nie miałem (stąd pytania) ale nie wydaje mi się żeby ten czy inny system zbrojenia (pod warunkiem zgrania z mocą kija itp) miał jakikolwiek znaczący wpływ na celność zestawu

Pomijam tu magiczne podawanie przynęty z multika pod krzaczki (puszczanie kaczki) czy tym podobne cyrkowe sztuczki

Edytowane przez jajakub

Witam,

Generalnie rod-building powinien po kilkunastu latach i nie wiadomo ilu wedkach prowadzic w kierunku konstrukcji jakie pasuja do naszego lowienia. Z zylka zbijana szybko na stosunkowo malej przelotce startowej mam doswiadczenia po seryjnym SG 3.20. Gdy odleglosc nie miala znaczenia to jakby celniejszy byl, moze to tylko moje spostrzezenia.

Mi się wydaje że zbrojenie może mieć wpływ na "celność" zestawu - zestaw jest tym celniejszy im mniej siły musimy włożyć w rzut. Żle uzbrojona wędka ==> więcej siły przy rzucie ==> mniejsza dokładnośc

Czasem sa miejsca jak ta rzeka z pstragami w UK gdzie dlugie wedki sa koniecznoscia zas lowienie w tych rynienkach po drugiej stronie wymaga niesamowitej celnosci.

W teori im przelotki bardziej gasza zylke to jest jej mniej do kontroli w ostatniej fazie ze wzgledu na mniejsze zwoje, na tej samej zasadzie cast bedzie celniejszy poniewaz linka wychodzi prosto.

Natomiast w takim lowieniu zawsze duzo lepsze beda konstrukcje z wysokiego modulu, o dosc sztywnym dolniku w polaczeniu z cienka i spolegliwa szczytowka jak 4.5 w RX8 jakim bardzo skutecznie lowiles.

Edytowane przez Bujo

Mi się wydaje że zbrojenie może mieć wpływ na "celność" zestawu - zestaw jest tym celniejszy im mniej siły musimy włożyć w rzut. Żle uzbrojona wędka ==> więcej siły przy rzucie ==> mniejsza dokładnośc

Zbrojenie w tym sensie jaki przedstawiasz ma wpływ na wszystko czyli w uprosczeniu na tzw prawidłowe złożenie zestawu a koledzy sugerowali coś innego

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...