Skocz do zawartości

Przyłowy 2012

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Płotki, ani krąpia to jeszcze na spining mi się nie udało złowić. :D Muszę spróbować!

Żyłeczka 12, max 14 wobler poniżej 2 cm najlepiej tonący, lub mały kogucik, mikro cykada itd. Prowadzisz przynętę wolniutko tuż nad dnem( w miejscach w których ona przebywa) i łapiesz białą rybę.Dobrze też mieć delikatną wędkę, kiedyś używałem DS, teraz mam Phenixa do 3,5g.

Ja łowiłem dużo leszczy swojego czasu na obrotówki od 00 do 1. Były to mepps aglia i comet. Najczęściej srebrne, złote i decores :D Prowadzone powolutku pod prąd. Fajne emocje łowiąc na wklejankę. Szczególnie, że te leszcze to zażerały te obrotówki. Od jakiegoś czasu łowię na większe przynęty, ciężkim sprzętem i też stan wody w moim miejscu znacznie się różni od tamtych lat. Teraz jedynie łowię leszcze zahaczone przypadkowo myśląc, że holuję rybę życia. ;) Udało się też złowić parę wzdręg, jelce, ale nigdy płoci, ani krąpia. :D

U mnie na rzeczce przy wiosennym okoniowaniu leszcz to nie nowina. Biorą gumki 4cm podbijane z dna. Jest to naprawdę uciążliwe bo przy 17 okoniach ze 40 leszczaków. Pierwsze sztuki to radocha z walki na kiju do 7g i żyłce 0,12 ale cały czas trzeba te gluty z żyłki zdejmować. Zresztą odpuściłem już tą rzeczkę, okonie uciekły w jezioro na tarło a ich miejsce zajęły sandaczyki po 40cm. Jeden dzien 26 sztuk przy dwóch okonikach więc szkoda kaleczyć. Ale napewno daje to optymistyczne prognozy co do tego gatunku na tej wodzie.

Przy wzdręgowaniu, płotki, krąpie, ukleje i okonki nie są niczym dziwnym. Raz miałem przypadek, że kolega łowiący karpie (zarybieniowe karpiki) na kuku, zaczął się ze mnie nabijać, że uganiam się za wzdręgami, płotkami itp. Złożyłem kawałek korpusu od żółtego twistera (niby kukurydza) i w około 5 rzutach wyłowiłem 3 grube krąpie 25-30cm. Zdziwienie kolegi było ogromne :mellow:

Co do karpi, w tamtym roku, podczas sandaczowania miałem karpika +40cm, który kotwice koguta 12g, miał od środka pyska. Do tej pory nie do końca dowierzam, ale na 99% agresywnie zaatakował i zassał tą przynętę.

Może w tym roku też coś ciekawszego przyłowię, to wstawię, na razie tylko krąpik z 20cm podczas wzdręgowania zassał gumkę :mellow:

Karp na żywca.

Będzie to już kilkanaście lat wstecz jak mój brat łowiąc karpie miał kilka obcinek(w stawie około 1h).Przyszykował więc zestaw z przyponem,a na haczyk założył małą uklejeczkę,po jakimś czasie branie-odczekał i w nos.Myślał,że ma dużego szczupaka,a tu okazało się,że na haczyku zameldował się ładny karp.Od tamtego zdarzenia przy nadarzającej się okazji wspomina to wydarzenie.

Nie wydaje się Wam, że ryba podhaczona za płetwę czy ogon niekoniecznie mieści się w definicji przyłowu? Przypadkiem zahaczyć można wszystko, łącznie z kondomem, dętką rowerową czy dryfującymi z nurtem zwłokami, ale niewiele to ma wspólnego z kunsztem spinningisty...

@Maciek 7, nie pomyśl, że czepiam się jakoś specjalnie Ciebie, takie zdjęcia, różnych użytkowników, przewijają się w wątkach przyłowowych od czasu do czasu, i może warto jakoś sprecyzować, czemu te wątki służą. Ryba podhaczona to ryba schwytana nieprzepisowo, przyłów zaś to zahaczona prawidłowo, ale nie ta, na którą się nastawialiśmy :unsure:

Nie wydaje się Wam, że ryba podhaczona za płetwę czy ogon niekoniecznie mieści się w definicji przyłowu? Przypadkiem zahaczyć można wszystko, łącznie z kondomem, dętką rowerową czy dryfującymi z nurtem zwłokami, ale niewiele to ma wspólnego z wędkarstwem spinningowym...

@Maciek 7, nie pomyśl, że czepiam się jakoś specjalnie Ciebie, takie zdjęcia, różnych użytkowników, przewijają się w wątkach przyłowowych od czasu do czasu, i może warto jakoś sprecyzować, czemu te wątki służą. Ryba podhaczona to ryba schwytana nieprzepisowo, przyłów zaś to zahaczona prawidłowo, ale nie ta, na którą się nastawialiśmy :unsure:

Trafione w sedno.

Popieram kolegę w 100%