admin Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Cześć,Swoją przygodę z wędkarstwem zacząłem jako młody szczawik, miałem wtedy jakieś 5-6 lat. Pod bacznym okiem dziadka. Z początku tylko spławik, ale dosyć szybko odkryłem co sprawia mi najwięcej radości. Tak, dobrze się domyślacie, było to łowienie na spinning. W tamtych czasach o dobry sprzęt było cię?źko. Na rynku przewa?źały produkty z ZSRR i NRD, czasem trafiło się cos z Czechosłowacji. P?łźniej zaczął pojawiać się wyśmienity jak na owe czasy sprzęt ABU. Dominowały ?źyłki. Tu ju?ź było ciut lepiej bo przyzwoite monofile robiło ABU, a i Niemcy nie odstawali od czoł?łwki. Przy odrobinie szczęścia mo?źna było kupić coś z zachodu. Oczywiście ich parametry daleko odbiegały od dzisiejszych, to raczej nikogo nie dziwi. Zapraszam serdecznie do lektury artykułu napisanego przez naszego forumowicza TomCasta. Tym razem pod lupę poszedł Nanofil firmy Berkley. Zapraszam serdecznie do dyskusji. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Dzisiaj właśnie rozmawiałem ze sprzedawcą w jednym z holenderskich sklep?łw.Owy sprzedawca spotkał się z kilkoma skargami swoich klient?łw na zbyt łatwo pękającą linkę Nanofil.Zapytany przez niego o tą dolegliwość dystrybutor Berkley'a odpowiedział,?źe Nanofil nie powinien być wiązany bezpośrednio do krętlika czy agrafki lecz za pośrednictwem przyponu z fluorokarbonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Czy to jest linka 'zgrzewana' w stylu Fireline Crystal? Czy 'normalna' plecionka jak PP, czy Dragon Invisible? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 U?źywam do multika Fireline i właśnie cenię sobie jej sztywność.Co prawda gubi ją po paru godzinach łowienia ale nie miałem jeszcze przypadku brodeczki nie do rozplątania.Mo?źe inna sprawa ?źe u?źywam z CC 201 DC.Sięgnę teraz po opisaną przez Tomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 A ja mam pytanie. Ile czasu minęło na poligonie od pierwszych test?łw i jak te linki trzymają parametry opisane w artykule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czy to jest linka 'zgrzewana' w stylu Fireline Crystal? Czy 'normalna' plecionka jak PP, czy Dragon Invisible?Kamil, linka jest bardzo podobna do Fireline, chocia?ź podczas u?źywania nie widać na niej takich mini pęknięć jak na Fireline Crystal. Zapewne po dłu?źszym u?źyciu będzie mo?źna coś więcej powiedzieć na temat budowy. U?źywanie linki zacząłem na początku października. Po tych ju?ź ponad 100 godzinach łowienia widać minimalne włoski przypominając Fireline, dlatego tez pozwoliłem sobie na por?łwnanie jej właśnie do tej linki kompozytowej. Jak będzie się sprawować przez cały sezon, nie wiem, nie było czasu tego sprawdzić, bo to nowość PS. dziś jestem w pracy, wiec na wszelkie pytania odpowiem jutro jak wr?łcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dzisiaj właśnie rozmawiałem ze sprzedawcą w jednym z holenderskich sklep?łw.Owy sprzedawca spotkał się z kilkoma skargami swoich klient?łw na zbyt łatwo pękającą linkę Nanofil.Zapytany przez niego o tą dolegliwość dystrybutor Berkley'a odpowiedział,?źe Nanofil nie powinien być wiązany bezpośrednio do krętlika czy agrafki lecz za pośrednictwem przyponu z fluorokarbonu. Co do wiązania z przyponem z fluorokarbonu, nie bardzo wiem w czym to ma pom?łc? Linka trzyma dobrze na węźle kt?łry pokazałem i na łączniku bezwęzłowym. Sama wytrzymałość linki jest mniejsza od podanej przez producenta, chocia?ź bardzo źle nie jest, da się prze?źyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Chodziło mu o to,?źe węzeł łączący Nano z fluo ma być mocniejszy ni?ź węzeł Nano z metalowym krętlikiem.Nie polecał nawet proponowanych wcześniej węzł?łw,kt?łre umieścił w katalogu.Te?ź wydaje mi się ,?źe najlepszym rozwiązaniem będzie łącznik bezwęzłowy lub systemik Easy2hook.Tylko cena - widzę w Polsce 75zł za 125metr?łw a w Holandii 10euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 makamba spowiedziewaj się du?źej iości zam?łwień na priv jak ju?ź podzieliłeś sie tą radosną informacją nt. ceny w Holandii zakładam, ?źe nawet z przesyłką wyjdzie taniej ni?ź w PL ad TomCast.Dobrze napisane.Jedna mała uwaga - produkt nazywa się NanoFil, a nie NaNofil . To jakby napisać ToMcast . nano – przedrostek jednostki miary o symbolu n oznaczający mno?źnik 0,000 000 001 = 10-9 (jedna miliardowa).fil - filament (ang.) wł?łkno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Myślę ze to ciekawy temat.Jak poprawią wytrzymałość na zerwania to będzie dobry materiał na casting. Wiadomo w multiku jedna szpulka. W zimę na plecionkę nie da się łowić a tu jak nie wchłania wody to powinna zachowywać się jak ?źyłka. Trzeba było by sprawdzić. Jak by się sprawdziła to będzie to dobry uniwersał cało roczny. Na kropka i resztę drapie?źnych. A Cena por?łwnywalna do plecionek. Kup 10lbs to trzeba dać podobnie za 125mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Widziałem w jakiejś polskiej gazetce wędkarskiej reklamę Nanofil w cenie 40zł za szpulkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Widziałem w jakiejś polskiej gazetce wędkarskiej reklamę Nanofil w cenie 40zł za szpulkę . Ale to pewnie za odcinek 50m co? Swoją drogą na FM 50m kosztuje 37zł,125m 59.90zł a 275m 119.90zł. Co do tych 10euro w Holandii to się nawet nie wypowiadam... Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Raczej 100m.Pamiętam bo sprzedawca w sklepie pokazywał mi to ogłoszenie i pytał czy byłbym w stanie załatwić taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel75 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Tom Cast plecionka miała być przezroczysta jest biała .A wiadomo biały pod wodą bardzo widoczny .Wzeszłym roku testowałem inne białe plecionki i miałem głupie odczucie ?źe przy łowieniu na Narwi i Biebrzy okoni ignorowały nieraz przynętę widziały plecionkie .Po zało?źeniu ?źyłki czy ciemno zielonej plecionki czasami udało się przechytrzyć garbusa . Jakę jest twoje zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 TomCast, w czym nanofil ma przewagę nad zwykła plecionką? Czy te wszystkie ograniczenia jak stosowanie specjalnych węzł?łw, czy agrafek bezwęzłowych r?łwnowa?źą w jakiś spos?łb inne ponadprzeciętne zalety tej linki? Kiedyś sporo łowiłem PP 8 lb. Przynęty (10-12g) odstrzeliwałem tylko przez swoje lenistwo, po forsownych holach zapominałem przewiązać węzła przy agrafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Tutaj te?ź Nanofil (jak wszystko) mogłoby być taniej, gdyby ludzie kupowali. Większy popyt m?łgłby wpłynąć na niską cenę (patrz auta i paliwa w USA). Nanofil do plecionki ma nie chłonąć wody oraz być śliski co się przeło?źy na dalekie rzuty. Ja ju?ź nakręciłem u siebie ale jeszcze nie sprawdziłem. Na pewno jest cieniutka bo sporo podkładu (więcej ni?ź pod pletkę) oraz śliska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Na pewno jest cieniutka bo sporo podkładu (więcej ni?ź pod pletkę) oraz śliska.Cieniutkie to mo?źe być wszystko,kwestia tego jaką ma faktyczną wytrzymałość w stosunku do danej średnicy. Ja ju?ź trochę zniechęciłem się do nowych bardzo reklamowanych linek po zakupie Momoi Takumi,owszem splot jest genialny,najbli?źej mu do okrągłego ze wszystkich plecionek jakie miałem,kolor trzymała rewelacyjnie,wystarczyło ją zmoczyć i był jak od nowości,natomiast wytrzymałość deklarowana przez producenta była bardzo zawy?źona. Na początku nie sprawdzałem nawet tego parametru będąc pewnym ?źe płacąc za 150m plecionki ponad 160zł będzie to klasowy produkt,a ?źe łowiłem nią w miejscach bez twardych zaczep?łw nie miałem okazji sprawdzić faktycznej wytrzymałości.Gdy zadowolony kupiłem drugą szpulę tej samej linki wziąłem i z ciekawości przywiązałem do wagi a wagę do kaloryfera i stopniowo naciągałem. Plecionka o deklarowanej wytrzymałości 7kg strzelała na 4kg a nie była du?źo cieńsza od standardowej linki 10lb ze stan?łw... Fakt ?źe NanoFil to nie jest zwykła plecionka,i nie oczekiwałbym od niej a?ź takiej wytrzymałości jak na poziomie klasycznej plecionej linki,ale po co te bajki na opakowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Cieniutkie to mo?źe być wszystko,kwestia tego jaką ma faktyczną wytrzymałość w stosunku do danej średnicy. Ja ju?ź trochę zniechęciłem się do nowych bardzo reklamowanych linek po zakupie Momoi Takumi,owszem splot jest genialny,najbli?źej mu do okrągłego ze wszystkich plecionek jakie miałem,kolor trzymała rewelacyjnie,wystarczyło ją zmoczyć i był jak od nowości,natomiast wytrzymałość deklarowana przez producenta była bardzo zawy?źona. Na początku nie sprawdzałem nawet tego parametru będąc pewnym ?źe płacąc za 150m plecionki ponad 160zł będzie to klasowy produkt,a ?źe łowiłem nią w miejscach bez twardych zaczep?łw nie miałem okazji sprawdzić faktycznej wytrzymałości.Gdy zadowolony kupiłem drugą szpulę tej samej linki wziąłem i z ciekawości przywiązałem do wagi a wagę do kaloryfera i stopniowo naciągałem. Plecionka o deklarowanej wytrzymałości 7kg strzelała na 4kg a nie była du?źo cieńsza od standardowej linki 10lb ze stan?łw... Fakt ?źe NanoFil to nie jest zwykła plecionka,i nie oczekiwałbym od niej a?ź takiej wytrzymałości jak na poziomie klasycznej plecionej linki,ale po co te bajki na opakowaniu... Wpadnij to sprawdzimy wytrzymałość Nanofila 0.12:) Sam jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 A wpadnę jak będzie okazja,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ja chętnie poczytałbym opinie od kogoś kto u?źywał NF przy minusowych temperaturach.Przymierzam się do zakupu ju?ź od zeszłego roku i jakoś przełamać się nie mogę, ile w nano jest marketingowego bełkotu a ile prawdy, no c?ł?ź trzeba kupić i samemu sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czy to jest linka 'zgrzewana' w stylu Fireline Crystal? Czy 'normalna' plecionka jak PP, czy Dragon Invisible?Kamil, linka jest bardzo podobna do Fireline, chocia?ź podczas u?źywania nie widać na niej takich mini pęknięć jak na Fireline Crystal. Zapewne po dłu?źszym u?źyciu będzie mo?źna coś więcej powiedzieć na temat budowy. To ja odpadam, mam alergię na Fireline i podobne A ju?ź się wczoraj podpaliłem i byłem o jedno kliknięcie od zakupu 0,06 do UL casta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Na pewno jest cieniutka bo sporo podkładu (więcej ni?ź pod pletkę) oraz śliska.Cieniutkie to mo?źe być wszystko,kwestia tego jaką ma faktyczną wytrzymałość w stosunku do danej średnicy. Ja ju?ź trochę zniechęciłem się do nowych bardzo reklamowanych linek po zakupie Momoi Takumi,owszem splot jest genialny,najbli?źej mu do okrągłego ze wszystkich plecionek jakie miałem,kolor trzymała rewelacyjnie,wystarczyło ją zmoczyć i był jak od nowości,natomiast wytrzymałość deklarowana przez producenta była bardzo zawy?źona. Na początku nie sprawdzałem nawet tego parametru będąc pewnym ?źe płacąc za 150m plecionki ponad 160zł będzie to klasowy produkt,a ?źe łowiłem nią w miejscach bez twardych zaczep?łw nie miałem okazji sprawdzić faktycznej wytrzymałości.Gdy zadowolony kupiłem drugą szpulę tej samej linki wziąłem i z ciekawości przywiązałem do wagi a wagę do kaloryfera i stopniowo naciągałem. Plecionka o deklarowanej wytrzymałości 7kg strzelała na 4kg a nie była du?źo cieńsza od standardowej linki 10lb ze stan?łw... Fakt ?źe NanoFil to nie jest zwykła plecionka,i nie oczekiwałbym od niej a?ź takiej wytrzymałości jak na poziomie klasycznej plecionej linki,ale po co te bajki na opakowaniu... przy tego typu linkach kluczowa sprawa jest wezel. Moze to banal. Ale robilem testy z kilkoma linkami z Japonii i naprawde zajelo mi sporo czasu dobranie wezla DLA KAZDEJ z nich - a dla kazdej byl inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 A o jaki typ Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Akurat Berkley dla Nanofila przewidział konkretne węzły. Więc powinny działać odpowiednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 A o jaki typ Ci chodzi? Mialem linki z JP, ktore przy wezlach normalnych - typu palomar czy na 3 konce rwaly sie w granicach polowy wytrzymalosci.Zawiazanie tej samej linki na mokro wezlem podstawowym- czyli zrobienie petelki z 6 krotnym przelozeniem przed zacisnieciem sprawialo ze linka zyskiwala 2x na wytrzymalosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi