Mateush Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czyli norma u berkleya nic sie nie zmienia . Jedyne co mi sie sprawdzilo z tej firmy to XDS , moze kiedys wymysla cos nowego i lepszego , nanofila nie zamierzam testowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 tekst przeczytalem, dzieki za artykul jednakze mowiac szczerze, musze sie zapytac: gdzie jest lupa wspomniana w tytule? nie zaprezentowano zdjec pod mikroskopem wiec zycie wewnetrzne produktu pozostalo, z wiadomych powodow, niesprawdzone, jest nadal nieopisane i ukryte ... szkoda ... solidny test zawiera pomiary mocy, na sucho, mokro, na wezle, liniowe itd ... takze tych informacji tekst nie zawiera, wiec mowy o tescie w tym przypadku nie ma ... to raczej opis subjektywnych wrazen autora z uzywania linki przez okres czasu XY ... zapowiedzi sprzed kilkunastu tygodni obiecwaly znacznie wiecej niz kilka wlasnych spostrzezen i umocnienie w przekonaniu, ze wiara w moc marketingowego belkotu jest potezna i niezlamana ... osobiscie spodziewalem sie wiecej konkretnych informacji (mam nadzieje, ze mi wolno? przeciez tak latwo jest spodziewac sie wiecej ... zwlaszcza po innych) jednakze dyskusja o produkcie zostala wywolana i dobrze, byc moze w ten sposob dowiemy sie z czasem wiecej, np. jakie ponadprzecietne zalety ma ta linka? poniewaz ja jak dotad nic takiego jak ponadprzecietnosc w tym produkcie nie znalazlem, oprocz marketingu liczacego na ponadprzecietnie naiwnego klienta ... nie jestem tez wcale taki pewny, ze w tym przypadku nano odnosi sie do grubosci tej linki, wedlug mnie berkley wciska nam, po raz X 100-tny, kit o superhypermega lince zbudowanej w technologii nanomaterialow ... mozna i tak ... dlatego znajac ta firme nie wierze, ze cokolwiek bedzie poprawiane, polepszane i wzmacniane, o czym marzy ten czy inny uzytkownik ... nie oszukujmy sie, linka jest na rynku i taka juz pozostanie, produkt zostal dopuszczony do klienta tak jak fireline, whiplash i inne xds-y ... amen od siebie dodam, ze przy najblizszej okazji zrobie zdjecia porownawcze pod szklem X 100 i dorzuce do watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wpadnij to sprawdzimy wytrzymałość Nanofila 0.12:) Sam jestem ciekaw. Juz na to zwracalem uwage przy nanofilu ktos zapomnial przeliczyc Lbs na Kg.... http://www.berkley-fishing.com/products/line/uni-filament/na nofil najmocniejsza linka to 0,008 cala czyli z grubsza 0,2mm przy wytrzymalosci 12 LBS http://www.berkley-fishing.co.uk/catalogue/lines,748/uni-fil ament,1020/nanofil,7595.html a tutaj 0,20 ma wytrzymalosc 12 KG!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Szpece z branzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 ja zakupiłem to cudo na pr?łbę(mo?źna ju?ź dostać za 65 z wysyłką - 125 m). Ma słu?źyć do paproszenia, oczywiście przewidziany trok z ?źyłki. Nie łowiłem na mokro ale moje spostrze?źenia z macania suchego:- 0,08 mm jest napisane na szpulce i oględziny wskazują, ?źe raczej nie jest to 0,08 cala. Przegrubienie, jeśli jest, to niewielkie jak na normę plecionkową. jeden plus- barwa biała i koniec. P?łłprzezroczystości nie stwierdzono- mocna cholera. Nie potwierdzam, ?źeby rwała się jak nitka. Węzeł lepiej stosować taki, w kt?łrym nie ma gwałtownych załamań- śliska niesamowicie. Zobaczymy jak długo- z ?źyłki to ustrojstwo wbrew opisowi nie ma wiele. Nie jest jednorodna, po przecięciu się strzępi. To po prostu plecionka powleczona jakimś plastikiem- og?łlnie pierwsze wra?źenia pozytywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Do mnie leci 0,14mm ) do okoniowki.zobaczymy jak sprawi sie w porownaniu z zylkami, ktore zwykle stosuje do okoniowki (0,14 stroft jest calkiem calkiem, ale tylko na krotkie dystanse, 0,06 berkley whisplash chyba ma podana srednice pojedynczego wlokna z plecionki - realna srednica 0,2+ do tego chyba rownierz zapomniano przeliczyc lbs na kg, 0,008 stren najlepsze co do tej pory uzywalem - jaskrawa zolta ale po pol roku z 100m zostalo tyle, ze widze podklad po dalszym rzucie wiec padlo na nekrofila) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuuu Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 U?źywałem w zeszłym roku bodaj?źe 0,12mm i linka jest na prawdę dobra, jednak nie nadaje się do łowienia w rzekach, gdzie jest du?źo kamieni i muszli na dnie, jest bardzo podatna na przetarcia. A co do węzła, do nanofila polecam węzeł trzy końce, zapobiega on samoczynnemu przecinaniu się plecionki. Na ten sezon do lekkiego spinningu zakupiłem 0,06 i po pierwszych testach spisała się bardzo dobrze. Od siebie mogę polecić na jeziora, do łowienia powierzchniowego i w miejscach, gdzie istnieje małe prawdopodobieństwo przetarcia. Myślę, ?źe jeszcze zainwestuję w nanofila pod bolki, bo na prawdę rzuty na tym dziadostwie są dłu?źsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 makamba spowiedziewaj się du?źej iości zam?łwień na priv jak ju?ź podzieliłeś sie tą radosną informacją nt. ceny w Holandii zakładam, ?źe nawet z przesyłką wyjdzie taniej ni?ź w PL ad TomCast.Dobrze napisane.Jedna mała uwaga - produkt nazywa się NanoFil, a nie NaNofil . To jakby napisać ToMcast . nano – przedrostek jednostki miary o symbolu n oznaczający mno?źnik 0,000 000 001 = 10-9 (jedna miliardowa).fil - filament (ang.) wł?łkno. Masz racje, błąd zauwa?źyłem po czasie, nie było jak poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 TomCast, w czym nanofil ma przewagę nad zwykła plecionką? Czy te wszystkie ograniczenia jak stosowanie specjalnych węzł?łw, czy agrafek bezwęzłowych r?łwnowa?źą w jakiś spos?łb inne ponadprzeciętne zalety tej linki? Kiedyś sporo łowiłem PP 8 lb. Przynęty (10-12g) odstrzeliwałem tylko przez swoje lenistwo, po forsownych holach zapominałem przewiązać węzła przy agrafce. Czy ma przewagę, mo?źe nie do końca, na pewno zaleta jest jej śliskość i to ?źe nie chłonie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 tekst przeczytalem, dzieki za artykul jednakze mowiac szczerze, musze sie zapytac: gdzie jest lupa wspomniana w tytule? nie zaprezentowano zdjec pod mikroskopem wiec zycie wewnetrzne produktu pozostalo, z wiadomych powodow, niesprawdzone, jest nadal nieopisane i ukryte ... szkoda ... solidny test zawiera pomiary mocy, na sucho, mokro, na wezle, liniowe itd ... takze tych informacji tekst nie zawiera, wiec mowy o tescie w tym przypadku nie ma ... to raczej opis subjektywnych wrazen autora z uzywania linki przez okres czasu XY ... zapowiedzi sprzed kilkunastu tygodni obiecwaly znacznie wiecej niz kilka wlasnych spostrzezen i umocnienie w przekonaniu, ze wiara w moc marketingowego belkotu jest potezna i niezlamana ... osobiscie spodziewalem sie wiecej konkretnych informacji (mam nadzieje, ze mi wolno? przeciez tak latwo jest spodziewac sie wiecej ... zwlaszcza po innych) jednakze dyskusja o produkcie zostala wywolana i dobrze, byc moze w ten sposob dowiemy sie z czasem wiecej, np. jakie ponadprzecietne zalety ma ta linka? poniewaz ja jak dotad nic takiego jak ponadprzecietnosc w tym produkcie nie znalazlem, oprocz marketingu liczacego na ponadprzecietnie naiwnego klienta ... nie jestem tez wcale taki pewny, ze w tym przypadku nano odnosi sie do grubosci tej linki, wedlug mnie berkley wciska nam, po raz X 100-tny, kit o superhypermega lince zbudowanej w technologii nanomaterialow ... mozna i tak ... dlatego znajac ta firme nie wierze, ze cokolwiek bedzie poprawiane, polepszane i wzmacniane, o czym marzy ten czy inny uzytkownik ... nie oszukujmy sie, linka jest na rynku i taka juz pozostanie, produkt zostal dopuszczony do klienta tak jak fireline, whiplash i inne xds-y ... amen od siebie dodam, ze przy najblizszej okazji zrobie zdjecia porownawcze pod szklem X 100 i dorzuce do watku Pitt, zbyt dosłownie odbierasz tytuł ( w sumie to nawet czekałem na Twoja wypowiedz ;)i spodziewałem się jej w podobnym stylu ) Nie jest to test w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale raczej pr?łba oceny produktu i moje osobiste odczucia. Nie dysponuje tak specjalistycznymi urządzeniami. Jeśli jednak Ty je posiadasz będę bardzo wdzięczny ( zresztą zapewne nie tylko ja) jeśli zrobisz taki dokładny test i nam do przedstawisz Tak jak napisałem na końcu artykułu, dla mnie to jak odświe?źenie lakieru w samochodzie. Niby nowe, niby wyjątkowe, ale jednak to ju?ź było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 @tomcastnie lam sie, opublikowales tekst i w tym momencie powinienes sobie sprawe zdawac, ze nie kazda krytyka bedzie przynosila pulizera ... z tym trzeba zyc ... moja odnosi sie potencjalu na przyszlosc, wiec jest przynajmniej objektywna i konstruktywna, jezeli sie spodziewales, ze wlasnie tak bedzie to oznacza, ze prawdopodobnie od poczatku wiedziales, ze oczekiwania nie zostana spelnione ... ces't la vie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 @tomcastnie lam sie, opublikowales tekst i w tym momencie powinienes sobie sprawe zdawac, ze nie kazda krytyka bedzie przynosila pulizera ... z tym trzeba zyc ... moja odnosi sie potencjalu na przyszlosc, wiec jest przynajmniej objektywna i konstruktywna, jezeli sie spodziewales, ze wlasnie tak bedzie to oznacza, ze prawdopodobnie od poczatku wiedziales, ze oczekiwania nie zostana spelnione ... ces't la vie Jest to m?łj pierwszy tekst, wiec ka?źda ocena, krytyka, podpowiedz mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Łowię nanofilem od jesieni ubiegłego roku. Z moich doświadczeń mogę polecic tę plecionke do łowienia powierzchniowego z dość du?źego dystansu.Jedynym łowiskiem na kt?łrym sprawdził mi sie w 100% jest napływ przelanej gł?łwki na kt?łrym przy podnisionej wodzie (w mojej rzece)zawsze stoją sandacze. Łowie je dość du?źymi ok 10cm woblerami Janusza Widła. Zasieg rzutu z stosunku do innych plecionek o podobnym przekroju ok 20% dłuzszy. wszelkie pr?łby łowienia w okolicach dna,- woblerami i guma z opadu kończą sie bardzo szybko wystrzępieniem dośc sporego odcinka. To strzępienie jest o tyle nieprzyjemne ?źe wyglada jak rozłupany bambus (wzdłuzne nitki) nie wiadomo gdzie sie kończące. Wezeł, kt?łry sprawdził mi się najlepiej to węzeł na trzy końce bezpośrednio do agrafki,- normalna wytrzymałość. Pr?łbowałem łowic nim tak?źe brzany i klenie,- wynik - w czystej wodzie,- klenie sposzone, brzany rzadziej ale po przejściu na ?źyłke ilosc brań wyraźnie wzrasta (pr?łba wielokrotna). Nanofil ma jeszcze jedną bardzo wa?źną cechę ujawniajacą sie na wietrze,a mianowicie jest bardzo lekki i kierunek wiatru albo wspaniale nam pomaga albo zupełnie uniemo?źliwia łowienie.I na koniec uwaga do os?łb m?łwiących - nie jest przezroczysty, nigdzie nie ma słowa o tym ?źe ma być przezroczysty (reklama) to tylko nasze wedkarskie pragnienie (?źeby był) jak słyszy, ?źe nanofil jest jak poranna mgła,- podpowiada ?źe mo?źe być przezroczysty,- to tylko chwyt reklamowy+nasze oczekiwania !!! Reasumując nie wylewał bym dzicka z kapielą, nanofil jest ok, tylko nie do tak szerokiego zastosowania ( i sprzeda?źy) jak chcieli by reklamodawcy!Na pewno nie jest dla kogoś kto chciałby mieć go jako jedyna plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 @Rheinangler nanofil nie jest i nie był plecionką Jest to linka kompozytowa, dlatego, jak sam zauwa?źyłeś, rozwarstwia się wzdłu?źnie. Co do łowienia w wietrzną pogodę, mi nie sprawiało to ?źadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Łapię tym wynalazkiem pasiaki i jest naprawdę dobra.Grubość mojej plecionki to 0,06.Gł?łwne stosuje do drop shota oczywiście z przyponem z florocarbonu. Zdarza mi się te?ź łapać na lekkie gł?łwki z opadu te?ź z fluorocarbonem dł carbonu ok 1 m. Dosyć sztywna i nie rozciągliwa co jest chyba jej największą zaletą.Bardzo dobrze wyczuwa się na niej branie i rzuty są r?łwnie?ź dłu?źsze.Węzły stosuję łącząc tylko ?źyłki z ?źyłką lub ?źyłki z plecionką,przy wiązaniu z krętlikami spadała wytrzymałość.Nie zauwa?źyłem splątań więc na tą chwile pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 nanofil nie jest i nie był plecionką Jest to linka kompozytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Jak zwał tak zwał po przecięciu jest tak postrzępiona jak plecionka stąd tak napisałem ale masz racje linka kompozytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 skoro jak tak zawl, to na przyszlosc radze nie podawc srednicy plecionek ... wiarygodnosc starszliwie na tym traci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Średnica linki 006 i myślę ?źe nie liczni będą się czepiać czy linka-plecionka.A wiarygodność hehe nie mam powod?łw ściemniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Fotki na szybko, a jeszcze dodam ?źe nie jest przezroczysta tylko raczej biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 to 0,06 z pudelka drobnym czy grubym drukiem? ?(na mojej stoi 0,12 i 0,13395 bodaj ;P kupilem ja do okoniowania (zwykle uzywam plecionkek oznaczanych 0,08 albo 0,06 badz zylki tradycyjnej 0,14) i ona sie totalnie nie nadaje do najlzejszych przynet - za sztywna) chyba faktycznie bede sie musial po 0,06 czy cos wybrac a ta idzie do feedera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Kolego pisałem o takiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Średnica linki 006 i myślę ?źe nie liczni będą się czepiać czy linka-plecionka.A wiarygodność hehe nie mam powod?łw ściemniać.czy ktos moze to przetlumaczyc? ... nie tylko dla mnie, prawdopodobnie jest wiecej takich wtornych analfabetow jak ja, co to czytac nie potrafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 to ja ci przetlumacze 006 = jedna z najcienzszych/wezszych (najlzejszych na m bierzacy cokolwiek tam jeszcze trzeba doprecyzowac) jakie robia pod ta nazwa handlowa.. Mz niestety nie ma co na sile dopatrywac sie srednic/ich brakujesli podstawowy parametr (wytrzymalosc) jest wziety z kosmosu to i inne wymiary pewnie tez. tylko czekac (w sumie chyba juz nei trzeba patrz jaxon i chyba owner) az na pudelkach bedzie podana waga ryby mozliwej do wyciagniecia przy uzyciu danej zylki (plus oczywiscie 1kg=1Lbs dla zmyly) + zamiast jej srednicy jakies porownanie z kosmosu w stylu ulamka srednicy linki uplecionej z konskiego wlosa majacej podobna wytrzymalosc) co zreszta tez juz praktykuje berkley (po 2 srednice na nanofilu podane + srednica whisplasha zupelnie z kosmosu zanizona w moim przypadku mysle lekko 3-4 krotnie... albo shimano zanizylo pojemnosc szpul swoich kolowrotkow w kazdym razie whisplasha 0,06 weszlo mi na szpule z grubsza tyle ile powinno wejsc zylki 0,25 bez podkladow etc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Średnica linki 006 i myślę ?źe nie liczni będą się czepiać czy linka-plecionka.A wiarygodność hehe nie mam powod?łw ściemniać.czy ktos moze to przetlumaczyc? ... nie tylko dla mnie, prawdopodobnie jest wiecej takich wtornych analfabetow jak ja, co to czytac nie potrafia No przecie stoi w piśmie obrazkowym http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=4041 8& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi