Skocz do zawartości

Było nie było - nanofil pod lupą - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

tekst przeczytalem, dzieki za artykul :D

jednakze mowiac szczerze, musze sie zapytac: gdzie jest lupa wspomniana w tytule? nie zaprezentowano zdjec pod mikroskopem wiec zycie wewnetrzne produktu pozostalo, z wiadomych powodow, niesprawdzone, jest nadal nieopisane i ukryte ... szkoda ... solidny test zawiera pomiary mocy, na sucho, mokro, na wezle, liniowe itd ... takze tych informacji tekst nie zawiera, wiec mowy o tescie w tym przypadku nie ma ... to raczej opis subjektywnych wrazen autora z uzywania linki przez okres czasu XY ... zapowiedzi sprzed kilkunastu tygodni obiecwaly znacznie wiecej niz kilka wlasnych spostrzezen i umocnienie w przekonaniu, ze wiara w moc marketingowego belkotu jest potezna i niezlamana ... osobiscie spodziewalem sie wiecej konkretnych informacji (mam nadzieje, ze mi wolno? przeciez tak latwo jest spodziewac sie wiecej ... zwlaszcza po innych)

jednakze dyskusja o produkcie zostala wywolana i dobrze, byc moze w ten sposob dowiemy sie z czasem wiecej, np. jakie ponadprzecietne zalety ma ta linka? poniewaz ja jak dotad nic takiego jak ponadprzecietnosc w tym produkcie nie znalazlem, oprocz marketingu liczacego na ponadprzecietnie naiwnego klienta ...

nie jestem tez wcale taki pewny, ze w tym przypadku nano odnosi sie do grubosci tej linki, wedlug mnie berkley wciska nam, po raz X 100-tny, kit o superhypermega lince zbudowanej w technologii nanomaterialow ... mozna i tak ... dlatego znajac ta firme nie wierze, ze cokolwiek bedzie poprawiane, polepszane i wzmacniane, o czym marzy ten czy inny uzytkownik ... nie oszukujmy sie, linka jest na rynku i taka juz pozostanie, produkt zostal dopuszczony do klienta tak jak fireline, whiplash i inne xds-y ... amen

od siebie dodam, ze przy najblizszej okazji zrobie zdjecia porownawcze pod szklem X 100 i dorzuce do watku

Wpadnij to sprawdzimy wytrzymałość Nanofila 0.12:) Sam jestem ciekaw.

Juz na to zwracalem uwage przy nanofilu ktos zapomnial przeliczyc Lbs na Kg....

http://www.berkley-fishing.com/products/line/uni-filament/na nofil

najmocniejsza linka to 0,008 cala czyli z grubsza 0,2mm przy wytrzymalosci 12 LBS

http://www.berkley-fishing.co.uk/catalogue/lines,748/uni-fil ament,1020/nanofil,7595.html

a tutaj 0,20 ma wytrzymalosc 12 KG!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja zakupiłem to cudo na pr?łbę(mo?źna ju?ź dostać za 65 z wysyłką - 125 m). Ma słu?źyć do paproszenia, oczywiście przewidziany trok z ?źyłki. Nie łowiłem na mokro ale moje spostrze?źenia z macania suchego:

- 0,08 mm jest napisane na szpulce i oględziny wskazują, ?źe raczej nie jest to 0,08 cala. Przegrubienie, jeśli jest, to niewielkie jak na normę plecionkową. jeden plus

- barwa biała i koniec. P?łłprzezroczystości nie stwierdzono

- mocna cholera. Nie potwierdzam, ?źeby rwała się jak nitka. Węzeł lepiej stosować taki, w kt?łrym nie ma gwałtownych załamań

- śliska niesamowicie. Zobaczymy jak długo

- z ?źyłki to ustrojstwo wbrew opisowi nie ma wiele. Nie jest jednorodna, po przecięciu się strzępi. To po prostu plecionka powleczona jakimś plastikiem

- og?łlnie pierwsze wra?źenia pozytywne

Do mnie leci 0,14mm ) do okoniowki.

zobaczymy jak sprawi sie w porownaniu z zylkami, ktore zwykle stosuje do okoniowki (0,14 stroft jest calkiem calkiem, ale tylko na krotkie dystanse, 0,06 berkley whisplash chyba ma podana srednice pojedynczego wlokna z plecionki - realna srednica 0,2+ do tego chyba rownierz zapomniano przeliczyc lbs na kg, 0,008 stren najlepsze co do tej pory uzywalem - jaskrawa zolta ale po pol roku z 100m zostalo tyle, ze widze podklad po dalszym rzucie wiec padlo na nekrofila)

U?źywałem w zeszłym roku bodaj?źe 0,12mm i linka jest na prawdę dobra, jednak nie nadaje się do łowienia w rzekach, gdzie jest du?źo kamieni i muszli na dnie, jest bardzo podatna na przetarcia. A co do węzła, do nanofila polecam węzeł trzy końce, zapobiega on samoczynnemu przecinaniu się plecionki. Na ten sezon do lekkiego spinningu zakupiłem 0,06 i po pierwszych testach spisała się bardzo dobrze.

Od siebie mogę polecić na jeziora, do łowienia powierzchniowego i w miejscach, gdzie istnieje małe prawdopodobieństwo przetarcia. Myślę, ?źe jeszcze zainwestuję w nanofila pod bolki, bo na prawdę rzuty na tym dziadostwie są dłu?źsze.

makamba :D spowiedziewaj się du?źej iości zam?łwień na priv jak ju?ź podzieliłeś sie tą radosną informacją nt. ceny w Holandii :D zakładam, ?źe nawet z przesyłką wyjdzie taniej ni?ź w PL :D

ad TomCast.

Dobrze napisane.

Jedna mała uwaga - produkt nazywa się NanoFil, a nie NaNofil :D. To jakby napisać ToMcast :D.

nano – przedrostek jednostki miary o symbolu n oznaczający mno?źnik 0,000 000 001 = 10-9 (jedna miliardowa).

fil - filament (ang.) wł?łkno.

Masz racje, błąd zauwa?źyłem po czasie, nie było jak poprawić Embarassed

TomCast, w czym nanofil ma przewagę nad zwykła plecionką? Czy te wszystkie ograniczenia jak stosowanie specjalnych węzł?łw, czy agrafek bezwęzłowych r?łwnowa?źą w jakiś spos?łb inne ponadprzeciętne zalety tej linki?

Kiedyś sporo łowiłem PP 8 lb. Przynęty (10-12g) odstrzeliwałem tylko przez swoje lenistwo, po forsownych holach zapominałem przewiązać węzła przy agrafce.

Czy ma przewagę, mo?źe nie do końca, na pewno zaleta jest jej śliskość i to ?źe nie chłonie wody :D

tekst przeczytalem, dzieki za artykul :D

jednakze mowiac szczerze, musze sie zapytac: gdzie jest lupa wspomniana w tytule? nie zaprezentowano zdjec pod mikroskopem wiec zycie wewnetrzne produktu pozostalo, z wiadomych powodow, niesprawdzone, jest nadal nieopisane i ukryte ... szkoda ... solidny test zawiera pomiary mocy, na sucho, mokro, na wezle, liniowe itd ... takze tych informacji tekst nie zawiera, wiec mowy o tescie w tym przypadku nie ma ... to raczej opis subjektywnych wrazen autora z uzywania linki przez okres czasu XY ... zapowiedzi sprzed kilkunastu tygodni obiecwaly znacznie wiecej niz kilka wlasnych spostrzezen i umocnienie w przekonaniu, ze wiara w moc marketingowego belkotu jest potezna i niezlamana ... osobiscie spodziewalem sie wiecej konkretnych informacji (mam nadzieje, ze mi wolno? przeciez tak latwo jest spodziewac sie wiecej ... zwlaszcza po innych)

jednakze dyskusja o produkcie zostala wywolana i dobrze, byc moze w ten sposob dowiemy sie z czasem wiecej, np. jakie ponadprzecietne zalety ma ta linka? poniewaz ja jak dotad nic takiego jak ponadprzecietnosc w tym produkcie nie znalazlem, oprocz marketingu liczacego na ponadprzecietnie naiwnego klienta ...

nie jestem tez wcale taki pewny, ze w tym przypadku nano odnosi sie do grubosci tej linki, wedlug mnie berkley wciska nam, po raz X 100-tny, kit o superhypermega lince zbudowanej w technologii nanomaterialow ... mozna i tak ... dlatego znajac ta firme nie wierze, ze cokolwiek bedzie poprawiane, polepszane i wzmacniane, o czym marzy ten czy inny uzytkownik ... nie oszukujmy sie, linka jest na rynku i taka juz pozostanie, produkt zostal dopuszczony do klienta tak jak fireline, whiplash i inne xds-y ... amen

od siebie dodam, ze przy najblizszej okazji zrobie zdjecia porownawcze pod szklem X 100 i dorzuce do watku

Pitt, zbyt dosłownie odbierasz tytuł ( w sumie to nawet czekałem na Twoja wypowiedz ;)i spodziewałem się jej w podobnym stylu ) Nie jest to test w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale raczej pr?łba oceny produktu i moje osobiste odczucia. Nie dysponuje tak specjalistycznymi urządzeniami. Jeśli jednak Ty je posiadasz będę bardzo wdzięczny ( zresztą zapewne nie tylko ja) jeśli zrobisz taki dokładny test i nam do przedstawisz :D Tak jak napisałem na końcu artykułu, dla mnie to jak odświe?źenie lakieru w samochodzie. Niby nowe, niby wyjątkowe, ale jednak to ju?ź było.

@tomcast

nie lam sie, opublikowales tekst i w tym momencie powinienes sobie sprawe zdawac, ze nie kazda krytyka bedzie przynosila pulizera ... z tym trzeba zyc ... moja odnosi sie potencjalu na przyszlosc, wiec jest przynajmniej objektywna i konstruktywna, jezeli sie spodziewales, ze wlasnie tak bedzie to oznacza, ze prawdopodobnie od poczatku wiedziales, ze oczekiwania nie zostana spelnione ...

ces't la vie :D

@tomcast

nie lam sie, opublikowales tekst i w tym momencie powinienes sobie sprawe zdawac, ze nie kazda krytyka bedzie przynosila pulizera ... z tym trzeba zyc ... moja odnosi sie potencjalu na przyszlosc, wiec jest przynajmniej objektywna i konstruktywna, jezeli sie spodziewales, ze wlasnie tak bedzie to oznacza, ze prawdopodobnie od poczatku wiedziales, ze oczekiwania nie zostana spelnione ...

ces't la vie :D

Jest to m?łj pierwszy tekst, wiec ka?źda ocena, krytyka, podpowiedz mile widziana :D

Łowię nanofilem od jesieni ubiegłego roku. Z moich doświadczeń mogę polecic tę plecionke do łowienia powierzchniowego z dość du?źego dystansu.Jedynym łowiskiem na kt?łrym sprawdził mi sie w 100% jest napływ przelanej gł?łwki na kt?łrym przy podnisionej wodzie (w mojej rzece)zawsze stoją sandacze. Łowie je dość du?źymi ok 10cm woblerami Janusza Widła. Zasieg rzutu z stosunku do innych plecionek o podobnym przekroju ok 20% dłuzszy. wszelkie pr?łby łowienia w okolicach dna,- woblerami i guma z opadu kończą sie bardzo szybko wystrzępieniem dośc sporego odcinka. To strzępienie jest o tyle nieprzyjemne ?źe wyglada jak rozłupany bambus (wzdłuzne nitki) nie wiadomo gdzie sie kończące. Wezeł, kt?łry sprawdził mi się najlepiej to węzeł na trzy końce bezpośrednio do agrafki,- normalna wytrzymałość. Pr?łbowałem łowic nim tak?źe brzany i klenie,- wynik - w czystej wodzie,- klenie sposzone, brzany rzadziej ale po przejściu na ?źyłke ilosc brań wyraźnie wzrasta (pr?łba wielokrotna). Nanofil ma jeszcze jedną bardzo wa?źną cechę ujawniajacą sie na wietrze,a mianowicie jest bardzo lekki i kierunek wiatru albo wspaniale nam pomaga albo zupełnie uniemo?źliwia łowienie.I na koniec uwaga do os?łb m?łwiących - nie jest przezroczysty, nigdzie nie ma słowa o tym ?źe ma być przezroczysty (reklama) to tylko nasze wedkarskie pragnienie (?źeby był) jak słyszy, ?źe nanofil jest jak poranna mgła,- podpowiada ?źe mo?źe być przezroczysty,- to tylko chwyt reklamowy+nasze oczekiwania !!! Reasumując nie wylewał bym dzicka z kapielą, nanofil jest ok, tylko nie do tak szerokiego zastosowania ( i sprzeda?źy) jak chcieli by reklamodawcy!Na pewno nie jest dla kogoś kto chciałby mieć go jako jedyna plecionkę.

Łapię tym wynalazkiem pasiaki i jest naprawdę dobra.Grubość mojej plecionki to 0,06.Gł?łwne stosuje do drop shota oczywiście z przyponem z florocarbonu. Zdarza mi się te?ź łapać na lekkie gł?łwki z opadu te?ź z fluorocarbonem dł carbonu ok 1 m. Dosyć sztywna i nie rozciągliwa co jest chyba jej największą zaletą.Bardzo dobrze wyczuwa się na niej branie i rzuty są r?łwnie?ź dłu?źsze.Węzły stosuję łącząc tylko ?źyłki z ?źyłką lub ?źyłki z plecionką,przy wiązaniu z krętlikami spadała wytrzymałość.Nie zauwa?źyłem splątań więc na tą chwile pozytywnie.

to 0,06 z pudelka drobnym czy grubym drukiem? ?(na mojej stoi 0,12 i 0,13395 bodaj ;P

kupilem ja do okoniowania (zwykle uzywam plecionkek oznaczanych 0,08 albo 0,06 badz zylki tradycyjnej 0,14) i ona sie totalnie nie nadaje do najlzejszych przynet - za sztywna) chyba faktycznie bede sie musial po 0,06 czy cos wybrac a ta idzie do feedera...

to ja ci przetlumacze 006 = jedna z najcienzszych/wezszych (najlzejszych na m bierzacy cokolwiek tam jeszcze trzeba doprecyzowac) jakie robia pod ta nazwa handlowa..

Mz niestety nie ma co na sile dopatrywac sie srednic/ich braku

jesli podstawowy parametr (wytrzymalosc) jest wziety z kosmosu to i inne wymiary pewnie tez.

tylko czekac (w sumie chyba juz nei trzeba patrz jaxon i chyba owner) az na pudelkach bedzie podana waga ryby mozliwej do wyciagniecia przy uzyciu danej zylki (plus oczywiscie 1kg=1Lbs dla zmyly) + zamiast jej srednicy jakies porownanie z kosmosu w stylu ulamka srednicy linki uplecionej z konskiego wlosa majacej podobna wytrzymalosc) co zreszta tez juz praktykuje berkley (po 2 srednice na nanofilu podane + srednica whisplasha zupelnie z kosmosu zanizona w moim przypadku mysle lekko 3-4 krotnie... albo shimano zanizylo pojemnosc szpul swoich kolowrotkow w kazdym razie whisplasha 0,06 weszlo mi na szpule z grubsza tyle ile powinno wejsc zylki 0,25 bez podkladow etc..

Średnica linki 006 i myślę ?źe nie liczni będą się czepiać czy linka-plecionka.A wiarygodność hehe nie mam powod?łw ściemniać.

czy ktos moze to przetlumaczyc? ... nie tylko dla mnie, prawdopodobnie jest wiecej takich wtornych analfabetow jak ja, co to czytac nie potrafia ;)

No przecie stoi w piśmie obrazkowym http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=4041 8&