Skocz do zawartości

Vision Attack 9' #4. Pomoc w doborze kołowrotka.

Muszka

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem spoko jest Jaxon Monolith jak nie chcesz wydać nie wiadomo ile :)

A czy nie ma problemu z wyłażeniem linki poza szpulę co prowadzi do jej zacinania się, bo i z taką opinią się spotkałem? Kusi wyglądem, a przede wszystkim wagą. Po głowie chodzi mi 3/4.

Edytowane przez Muszka

Witam.

Monolith 3/4 fajnie zgrywa się z kijkami #3 ważącymi 70-80 g. Podobnież Mikado Grayling 3/4 (lepiej wykonany i lepszy hamulec). Do kijków #4 bardzo przyjemnym jest Dragon FX400. W tej kwocie super koło.

Pozdrawiam.

• Like 1

bo spectra to fajny budżetowy kręciołek i ma jedna zaletę - można zamiennie używać szpuli z kasetami od Airflo Classic Cassette, lub uzyć jego szpul z ramą ACC ;)

Zależnie od uzytej ramy i szpul, mozna sobie dopasować wagę do kijów od #4 do #6 ;)

• Like 1

A co myślicie o Ego Fighter 4/5 na przykład? Niejedno forum zostało bacznie prześledzone przeze mnie, także niuanse związane z pochodzeniem są mi jasne. Wszak, dziękuję za zainteresowanie i nadanie właściwego toru myślowego osobie nad wyraz pedantycznej podczas sprzętowego doboru.

PS Drogi Januszu, to nie jest tylko Twoje subiektywne zdanie. Machałem tymże kijkiem pożyczonym od znajomego w klasie #5 z Orvisem Battenkillem #4 przeznaczonym rzekomo do linek klasy 7-9 i robota układała się wybornie, niczym jak ta lala :) PS2 Zestaw był montowany laikowi poprzez flyhouse, więc może tak ma być?!:)

Edytowane przez Muszka

Jeśli podasz mi kilka argumentów przekonywujących mnie, że niespełna stugramowy Attack poradzi sobie z tą katiuszką, to jednogłośnie zabieram ją, z dodatkową szpulą oczywiście w zestawie.

Edytowane przez Muszka

Tak jak kije różnych długości i klas mogą mieć bardzo zbliżoną wagę, tak i kołowrotki również.

Ważna jest waga kołowrotka, jak i "rozkład masy" w kiju. Im lżejszy uchwyt i rękojeść, tym więcej gramów musi się znaleźć w zwijadełku ;)

• Like 1

A co myślicie o Ego Fighter 4/5 na przykład? Niejedno forum zostało bacznie prześledzone przeze mnie, także niuanse związane z pochodzeniem są mi jasne. Wszak, dziękuję za zainteresowanie i nadanie właściwego toru myślowego osobie nad wyraz pedantycznej podczas sprzętowego doboru.

PS Drogi Januszu, to nie jest tylko Twoje subiektywne zdanie. Machałem tymże kijkiem pożyczonym od znajomego w klasie #5 z Orvisem Battenkillem #4 przeznaczonym rzekomo do linek klasy 7-9 i robota układała się wybornie, niczym jak ta lala :) PS2 Zestaw był montowany laikowi poprzez flyhouse, więc może tak ma być?! :)

Battenkill IV waży ok 240 g a Vision Koma 6/7 ok 180 g, zatem do tego kija, który pewnie ma zbliżoną wagę do #5 klasy kołowrotek ok 150 - 180 g powinien być ok. Osobiście celowałbym w coś w klasie 5/6, Dragon FX, Jaxon Monolith, EGO fighter czy Okuma SLV każdy się nada.

Warto też pomyśleć o propozycji z linku, za tą kasę trudno znaleźć porównywalny kołowrotek z dwiema szpulami zapasowymi, czyli razem 3 szpule :)

rozmiar 5/6 waży 163 g

http://harius.com.pl/produkty/szczegoly/wychwood-truefly-sla-mkii

Edytowane przez Janusz Wałaszewski

• 2 tygodnie później...

Koledzy, dzięki wielkie za podpowiedzi. Jeszcze jedno pytanko z mojej strony. Jakiej klasy linkę DT wybrać do wyżej wymienionego kijka opisanego tylko jako #4, a nie jako #3/4 bądź #4/5? #3 czy #4? Z racji tego, że najwięcej czasu będę spędzał z nim na mniejszych rzeczkach, które nie wymagają długich rzutów, a bardziej precyzji, więc chyba taki powinien wybrać, nieprawdaż? Pozdrawiam.

Edytowane przez Muszka