hi tower Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Weź #4, będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Jeszcze lepiej niż git będzie #5.Znam ten kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muszka Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Radku, więc czysto teoretycznie i WF-ką #6 można go przeciążyć? Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez Muszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 teoretycznie to możesz załozyć i #7, niestety (albo stety) robi sie to już mniej przyjemne i trzeba zmienić technikę rzutu, bo kijek obciążony jest już tak jakbyś machał 20metrami #4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Praktycznie jeśli byś łowił głównie gdzieś do 10 metrów sznura na wodzie to i WF6 będzie jak najbardziej ok.Przypominam też że masa pierwszych 9 metrów sznura DT i WF w jednej klasie powinna być taka sama o ile linki są prawidłowo oznaczone.Co do pytania jeszcze.To jeśli byś łowił głównie powiedzmy do 7 metrów sznura na wodzie to przy WF6 o żadnym przeciążeniu nie może być mowy.To będzie właśnie łowienie w klasie. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Znaczy jak mam kij #4 i linke #4 to rzucając 5 metrami łowię podklasowo, a już 15 metrami to nadklasowo?? Czy jednak cały czas w klasie kija?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Witam.Muszka ... uzależnij to od wielkości i ciężaru ... muszek, jakimi najcześciej będziesz łowił tą linką. Suszem i lekkimi maluchami to #4, spore mokre, cięższe nimfy, tandemy, to lepiej #5 pociągnie, nawet jeżeli będzie lekko przeciążać kijek na dłuższym dystansie.Najlepiej mieć obydwie, nawet tanie, ale obydwie. Bardzo przyzwoite linki DT śmiało można kupić po 40-60 zł (nowe). Połowisz, przekonasz się, która lepsza i możesz dalej kombinować z ewentualną odsprzedażą czy zakupem innej. Giełdy forumowe czy na FB są bardzo dobrym źródłem wymiany nieużywanego sprzętu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Znaczy jak mam kij #4 i linke #4 to rzucając 5 metrami łowię podklasowo, a już 15 metrami to nadklasowo?? Czy jednak cały czas w klasie kija??Jaką masę ma 5 i 15 metrów linki w klasie #4?W granach będzie dokładniej.Potem proszę napisz jak ta masa ma się do klasyfikacji aftma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 już to przerabialismy tutaj...Każda linka w każdej klasie, to nie tylko te magiczne 9,14 m określającej jej klasę, tak jak kij nie służy tylko do machania tą jedną wagą kodyfikująca klasę...Czy jeśli owym kijem #4 będziemy łowili pełną linka DT i jej niemalże pełną długością (lub WF z głowicą Long Belly 18-20m) co jest realne, to chcesz to porównać do łowienia tym kijem linką #9 lub nawet #10 ?To nie to samo prawda??Komfort też jakby inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 No właśnie o to chodzi.Więc skoro zakres możliwości rzutowych kija jest tak duży to po co tak sztywno trzymać się klas skoro wiadomo że na krótkich dystansach linką np.klasę wyższą będzie się łowić po prostu lepiej i przyjemniej niż linką w klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Dlatego że linką w klasie kija da się komfortowo łowic na każdym dystansie?? (pomijam niektóre linki specjalistyczne, np. typowe do dalekiej delikatnej prezentacji małych suchych much, które na bliskim, zachowuja się jak dwie klasy niższe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Albo w "stylu włoskim", gdzie kij w klasie #3/4 jest parowany z linką #1, zestaw ma przeznaczenie właśnie do dalekiej prezentacji sucharków. Technikę prezentacji dopracowują do perfekcji, mucha ma siadać na wodzie jako pierwsza, potem przypon i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 I to jest Janusz kolejny przykład na to ze dzięki technice nie trzeba przeciążać kija.Reka prowadzi kij, on linkę, a ta poprzez dobry przypon muchę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dlatego że linką w klasie kija da się komfortowo łowic na każdym dystansie?? (pomijam niektóre linki specjalistyczne, np. typowe do dalekiej delikatnej prezentacji małych suchych much, które na bliskim, zachowuja się jak dwie klasy niższe)No nie powiedziałbym że linką w klasie kija da się komfortowo łowić na każdym dystansie.Na krótkim napewno lepiej się łowi cięższą linką.Ja tak łowię.Natomiast czasem mi się wydaje(może mi się wydaje to przepraszam),że Ci muszkarze którzy tak sztywno trzymają się klas to tak to robią że chyba nigdy nie łowili w ten sposób.Na dalekim...weźmy kij np.w klasie #10.Jaką masę będzie miała linka gdy będzie jej 25 metrów za przelotką szczytową?#17? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Albo w "stylu włoskim", gdzie kij w klasie #3/4 jest parowany z linką #1, zestaw ma przeznaczenie właśnie do dalekiej prezentacji sucharków. Technikę prezentacji dopracowują do perfekcji, mucha ma siadać na wodzie jako pierwsza, potem przypon i linka.I to jest Janusz kolejny przykład na to że nie trzeba się tak sztywno trzymać klas.Byłeś w Karlinie.Ciekawe że flycastingowcy tak schodzą z klasami.Ciekawe jakie by osiągali dystanse i jak ich kije by się zachowywały gdyby rzucali w klasie.Wyobrażam to sobie kij w klasie #10 i 35 metrów linki#10 gdzie oczywiście jej pierwsze 9 metrów waży tyle ile powinno,a głowica musi być długa no i jeszcze dłuuugi tylny tejper co by nie kopało i płynnie latało.Michale co Ty na to? Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Radku, ja do tego podchodzę troszkę inaczej. Dla mnie wyjściowym jest wybór techniki połowu i typu/rozmiaru muchy, wedle tego dobieram linkę, a na końcu do klasy linki wędkę. I tu dochodzimy to kluczowej kwestii. Bo według mnie wyznacznikiem dobrej wędki jest to że pozwala konfortowo łowić zarówno na długim, średnim i krótkim dystansie linka w klasie kija. Reszta to technika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Na dalekim...weźmy kij np.w klasie #10.Jaką masę będzie miała linka gdy będzie jej 25 metrów za przelotką szczytową?#17? Wędziskiem w klasie 10 nie trzyma się 25 m linki w powietrzu. To zupełnie inne łowienie. Na końcu tego zestawu jest duża mucha więc takie rzuty są bezsensowne. W powietrzu jest około 10 m linki o odpowiednim kształcie głowicy, wyciągające rozwiniętą rozbiegówki spod nóg. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Marszal 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Wędziskiem w klasie 10 nie trzyma się 25 m linki w powietrzu. To zupełnie inne łowienie. Na końcu tego zestawu jest duża mucha więc takie rzuty są bezsensowne. W powietrzu jest około 10 m linki o odpowiednim kształcie głowicy, wyciągające rozwiniętą rozbiegówki spod nóg.Zgoda jeśli mówimy o "normalnym łowieniu" natomiast jeśli chodzi o fly casting Michał pokazał w Karlinie jak się rzuca kijem #10 linką #5, w powietrzu utrzymywał na pewno ok 30 m linki. Pokazał też i dał pomachać kijem #12 z głowicą z żyłkowym runnig'iem, no łatwe to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Radku, ja do tego podchodzę troszkę inaczej. Dla mnie wyjściowym jest wybór techniki połowu i typu/rozmiaru muchy, wedle tego dobieram linkę, a na końcu do klasy linki wędkę. I tu dochodzimy to kluczowej kwestii. Bo według mnie wyznacznikiem dobrej wędki jest to że pozwala konfortowo łowić zarówno na długim, średnim i krótkim dystansie linka w klasie kija. Reszta to technika... Ja np.2 klasy cięższą linką potrafię spokojnie i komfortowo łowić do około 20 metrów sznura na wodzie.Plus przypon to już chyba dalekie i rzadko stosowane na naszych rzeczkach dystanse.Z doświadczenia się przekonałem o jednym.Lepszej techniki potrzeba na dłuższym dystansie z przeciążoną linką niż w klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Wędziskiem w klasie 10 nie trzyma się 25 m linki w powietrzu. To zupełnie inne łowienie. Na końcu tego zestawu jest duża mucha więc takie rzuty są bezsensowne. W powietrzu jest około 10 m linki o odpowiednim kształcie głowicy, wyciągające rozwiniętą rozbiegówki spod nóg.Nie wiem nie łowię tak ciężko.Podałem to jako przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Wiesz, ja mam zwyczajne praktyczne podejście dp rzeczy. Jeśli wybieram zestaw #4 to po to by delikatnie łowić linkami #4. Do cięższego łowienia biorę kij w wyższej klasie. Rozumiem jednak Twoje podejscie, tylko to tworzy potem dziwne rzeczy dla adeptów. Nabierają przekonania o konieczności takich zabiegów bo "kij źle opisany", a on po prostu jest szybszy i wymaga innego rzucania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Koledzy, dzięki wielkie za podpowiedzi. Jeszcze jedno pytanko z mojej strony. Jakiej klasy linkę DT wybrać do wyżej wymienionego kijka opisanego tylko jako #4, a nie jako #3/4 bądź #4/5? #3 czy #4? Z racji tego, że najwięcej czasu będę spędzał z nim na mniejszych rzeczkach, które nie wymagają długich rzutów, a bardziej precyzji, więc chyba taki powinien wybrać, nieprawdaż? Pozdrawiam.Wybierz linkę w #4 klasie i będziesz łowił komfortowo i na mniejszych i na dalszych dystansach. Attack to kij wybitny, moim zdaniem bijący na głowę droższe konstrukcje z Visiona. Gdybym nie poszedł w kije z pracowni na pewno miałbym u siebie coś tej serii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Wybierz linkę w #4 klasie i będziesz łowił komfortowo i na mniejszych i na dalszych dystansach. Attack to kij wybitny, moim zdaniem bijący na głowę droższe konstrukcje z Visiona. Gdybym nie poszedł w kije z pracowni na pewno miałbym u siebie coś tej serii. Attack to przeciętny kij.Nie za szybki,nie za wolny z fajnym ugięciem.Takie lubię mimo wyraźnie gorszych właściwości rzutowych od kijów szybszych jak np.OnkiJeśli natomiast dystanse głównie są krótsze to dużo bardziej komfortowo rzuca się linką cięższą.Trzeba się dostosowywać do najczęściej panujących warunków,a nie że od święta będę łowił trochę dalej to do tego dostosuję sprzęt.To troszkę nie praktyczne myślenie którego sam nie stosuję. Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Wiesz, ja mam zwyczajne praktyczne podejście dp rzeczy. Jeśli wybieram zestaw #4 to po to by delikatnie łowić linkami #4. Do cięższego łowienia biorę kij w wyższej klasie. Rozumiem jednak Twoje podejscie, tylko to tworzy potem dziwne rzeczy dla adeptów. Nabierają przekonania o konieczności takich zabiegów bo "kij źle opisany", a on po prostu jest szybszy i wymaga innego rzucania.No właśnie tak jak już Olowi odpisałem dla mnie to trochę nie praktyczne.Bo krótkie dystanse i ciężkie łowienie to dwie różne sprawy.Kijek niezależnie od klasy na krótko lepiej chodzi pod cięższą linką.A i dalej też spokojnie da się łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Czyli podsumowując Twoje wywody - chcesz łowić linką #4 - bierz kij #3, bo na krótko lepiej, a dalej też się da... Pozwól mi jednak, że zostanę przy swoim, że wolę średnie i dłuższe dystanse komfortowo, a bliżej też się da... Wyjątkiem mogą być modele ewidentnie za nisko opisane i takich po prostu unikam.Wolę po prostu czuć że to ja prowadzam linkę niż to że 3-4-5 metra linki za szczytówką chce mi urwać palce.Takie coś dopuszczam jedynie w przypadku dużych much, cięzkiego sprzętu i krótkich głowic rzutowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi